Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
10.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

nasveti jesensko listje Vrt Vrt dom

Četrtek, 27. 9. 2018, 10.00

2 meseca, 1 teden

Za kaj lahko uporabimo jesensko listje na vrtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
pobiranje listov | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Odpadlo listje je sinonim za jesen. S svojo pisanostjo polepša pokrajino v toplih odtenkih rumene, rjave in oranžne barve. Z raznolikostjo tako vsaj za kratek čas popestri okolico naših dvorišč in vrtov ter pričara prav posebno vzdušje.

gobe
Trendi Vrhunec gobarske sezone šele prihaja #video

Eno najbolj tipičnih opravil, ki zaznamuje jesensko delo na vrtu in dvorišču, je pobiranje odpadlega listja. Za večino je to mučno opravilo, saj prinaša bolečine v hrbtu in vratu, najhuje od vsega pa je, da se ga je treba lotiti večkrat na teden.

Vendar se trdo delo, ki ga vložite v pobiranje listja, vsekakor obrestuje. Listje je namreč odličen naravni material, ki prinaša izjemne koristi za vaš vrt, če ga seveda uporabite in ne samo odvržete v smeti.

Za kaj na vrtu je uporabno jesensko listje:

- odpadlo listje izčrpani zemlji daje številne hranilne snovi, ki jih ta po dolgi pomladni in poletni vrtni sezoni še kako potrebuje,

- obnavlja naravno sestavo zemlje in tal, saj pomaga pri ponovnem vzpostavljanju pH-ravnotežja,

- izboljša in poveča število mikrobov ter strukturo zemlje,

- imajo izjemno sposobnost zadrževanja vode, ohranja vlažnost zemlje,

- je naravni material, ki izboljša rodovitnost.

pobiranje listov | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mulč iz trave in listja

Iz jesenskega listja naredite sami svoj mulč, saj je ta odličen vir hranilnih snovi, ki bodo koristile vaši zemlji in vrtninam. Izdelate ga lahko iz pobranega listja, a še bolje bo, če listje skupaj s travo pokosite v višini približno treh centimetrov.

Tu še posebej prav pridejo kosilnice za mulčenje, a če te nimate, bo tudi z navadno mogoče narediti ustrezno mešanico. S košnjo in rezanjem boste liste in travo odprli, zato bodo hranilne snovi še hitreje pronicale v tla.

Če bodo kosi pokošenih listov še vedno nekoliko preveliki oziroma grudasti, lahko greste s kosilnico še enkrat čez njih. Po košenju ne pobirajte ostankov, ampak jih pustite, da se sami razgradijo oziroma po potrebi razrezan material odnesite na vrt. Mulč iz listja in trave ponudi vrsto hranilnih snovi, ob tem pa pomaga tudi pri zadrževanju vlage v zemlji.

mulč iz listja | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Listje ni primerno samo za mulč, ampak tudi za kompost

Iz listja lahko naredite tudi zelo bogat kompost. Listje je namreč bogat vir ogljika, ki ima nepogrešljivo vlogo pri sestavi tega naravnega materiala.

V tega prav tako odvrzite veje obrezanega drevja, grmičevja in preostalega rastlinja ter plevel, ki vam ostane ob pospravljanju in čiščenju poletnega vrta. Najboljši kompost je narejen iz ene tretjine odpadlega listja, ene tretjine vrtnih in ene tretjine kuhinjskih odpadkov.

Da bi bil kompost čim bolj homogen, ga redno mešajte in premeščajte z vilami. Ravno tako ga, če je zaprt, redno prezračujte. Kisik izboljša njegovo kakovost. Narejeni kompost lahko uporabite že pri gojenju "zimskih" pridelkov. Potresite ga po gredicah oziroma posteljicah posajenih vrtnin.

kompost | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Listje kot organska plesen

Iz listja lahko povsem preprosto naredite organsko plesen. Kupe tega pospravite v plastični zabojnik, poln vode. Pustite nekaj časa, da se začne počasi razgrajevati, saj bo nastala prav posebna zmes bogate črne mešanice, ki bo podobna zemlji. Gnilo listje se bo v vodi začelo razgrajevati in puščati hranilne spojine.

Še preden ta zmes postane nekoliko trda, jo lahko uporabljate kot vodo za zalivanje vrtnin. Podobno kot kompost kup redno obračajte, saj boste s tem pospešili proces razgradnje.

Dobro tudi za zaščito rož trajnic

S pobranim listjem lahko obložite zemljo, v katerih imate posajene rože trajnice. Listje namreč deluje kot izolacijska odeja, ki bo vaše rože obvarovala pred hladnimi temperaturami in zimsko zmrzaljo.

Prav tako lahko obložite zemljo rastlin, ki jih imate posajene v cvetlična korita in jih boste čez zimo pustili na prostem. Da vam veter listja ne bo odpihnil, ga lahko obtežite z manjšimi kamni, ki s svojo težo ne bodo poteptali zemlje. S tovrstno metodo boste na zelo učinkovit način obvarovali rastline pred snegom.

Česa ne počnemo z listjem

Pobranega listja nikakor ne sežigamo in uporabljamo kot pepela na vrtu. S sežiganjem si boste naredili več škode kot koristi, poleg tega pa to po nepotrebnem onesnažuje zrak in bližnjo okolico.

pobiranje listov | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

kokosovo olje
Trendi Izjemne koristi kokosovega olja na vrtu
Ne spreglejte