Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 9. 2013,
7.49

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 21. 9. 2013, 7.49

6 let, 1 mesec

Je bivalno ozračje v montažni hiši drugačno kot v klasično grajeni hiši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

V zadnjem času veliko slišimo o kakovosti bivanja v montažnih hišah. Lumarjevi strokovnjaki so nam razložili, katere so prednosti bivanja v predizdelanih hišah v primerjavi s klasično grajenimi.

Prednost nizkoenergijskih in pasivnih hiš Lumar je, da so zgrajene iz naravnih materialov, kot so les, celuloza in lesni kosmiči, ki zagotavljajo posebno bivalno ugodje. Še posebej to velja za pasivne hiše Lumar, ki z odlično izoliranim toplotnim ovojem poskrbijo za to, da je temperatura po vsej hiši podobna, pa naj bo to temperatura zunanje stene, zraka ali tal v prostoru.

Ker imajo vse površine v prostoru zelo podobno temperaturo, to občutimo kot prijetno. Kadar pa imamo opravka s slabše izoliranim in netesno grajenim objektom, so temperature obodnih sten in tal različne, kar občutimo kot neprijetno. Govorimo o asimetriji sevanja, ki lahko pri razliki v temperaturi za več kot pet stopinj Celzija dolgoročno povzroči tudi zdravstvene težave.

Pasivne hiše Lumar zaradi svoje sestave zagotavljajo tudi velik fazni zamik preboja toplote, kar je posebej pomembno v poletnem času, saj se zaradi sestave sten Lumar ne pojavlja pregrevanje.

Dodatna prednost pasivnih hiš Lumar je tudi odlična zvočna zaščita, saj stene s svojo debelino izolacije iz celuloze dobro dušijo zvok, k temu pripomorejo tudi okna s troslojnimi stekli.

Hiše imajo vgrajen sistem prezračevanja z rekuperacijo, ki na eni strani zmanjšuje porabo energije za ogrevanje, ob tem pa ima tudi druge prednosti: vedno svež zrak v prostoru, zvočno zaščito, ker ni potrebno odpiranje oken (posebno na mestih, kjer je večja izpostavljenost hrupu), filtriranje prahu, ki bi sicer vstopil v prostor, tudi zaščita za ljudi z alergijami.

Iz povedanega je mogoče sklepati, da pasivne hiše Lumar združujejo najnovejša dognanja gradbene stroke in s tem dosegajo visoko stopnjo bivalnega ugodja in izredno nizko porabo energije, manj kot 1,5 litra na kvadratni meter površine na leto, kar pomeni, da stroški za ogrevanje znašajo med 70 in 200 evrov na leto.

Ne spreglejte