TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 13.55

8 let

Dogovor o plačilu dežurstev podpisale tudi medicinske sestre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva sta z ministrstvom za zdravje podpisala podoben dogovor kot zdravniški sindikat v začetku septembra.

Tako so medicinskim sestram glede plačila dežurstva zagotovili enake možnosti, kot jih imajo zdravniki, pravi predsednica sindikata zdravstvene nege Jelka Mlakar. Nižji dodatki za nočno, nedeljsko in praznično dežurstvo V četrtek podpisan dogovor se nanaša na oblike plačila in na organizacijo dela v zvezi z zagotavljanjem 24-urne zdravstvene nege v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Kot je pojasnila Mlakarjeva, novela zakona, ki stopi v veljavo 1. januarja prihodnje leto, zmanjšuje plačilo dodatka za nočno, nedeljsko in praznično delo pri dežurstvu. Zato je po njenih besedah zdravniški sindikat Fides z vlado podpisal dogovor, da bodo lahko v primeru, ko z nezadostnim številom zdravnikov ali z neustreznim plačilom ne bo mogoče zagotavljati zagotavljati 24-urne nujne medicinske pomoči, sklepali podjemne pogodbe oziroma druge pogodbe civilnega prava ali bili nagrajeni s plačilom za povečan obseg dela.

V praksi bi se lahko tako zgodilo, da bi zdravnike nagrajevali z dodatki za povečan obseg dela ali z dodatnimi pogodbami, s čimer bi zagotovili povračilo tistega, kar vlada z omenjeno novelo jemlje, medicinske sestre bi pa "ostale na suhem", pravi Mlakarjeva.

"Dogovor ne pomeni dodatnega denarja" Zato je Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije od vlade zahteval, da tudi z njimi podpiše podoben dogovor, k temu pa so povabili tudi Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Po mnenju Mlakarjeve v tem trenutku ta dogovor ne pomeni nič bolečega za državo ali zdravstvene zavode v smislu dodatnega denarja, pomeni pa enake možnosti za zdravstvene delavce glede plačila.

"Strinjamo se z reorganizacijo tam, kjer je mogoča" Dogovor prav tako govori še o sodelovanju pri reorganizaciji dežurne službe. "Mi se strinjamo z reorganizacijo tam, kjer je ta mogoča," pravi Mlakarjeva. Ob tem poudarja, da medicinskih sester v Sloveniji primanjkuje še bolj kot zdravnikov.

Zato po njenih besedah ne morejo dopustiti, da bi njihovo delo reorganizirali preko njihovih zmožnosti, da bodo delale preko zakonsko dopustnih okvirov ali v turnusih tudi tam, kjer to ni mogoče, zdravnikom pa pustili delo v obliki dežurstva.

Ne spreglejte