Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 9. 2021,
15.09

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Samsung slušalke

Petek, 10. 9. 2021, 15.09

2 leti, 7 mesecev

Test na dlani: Samsung Galaxy Buds2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Samsung Galaxy Buds2 | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Pri doživljanju brezžične svobode sem na področju slušalk ostal malce v preteklosti. Moj zadnji nakup v tej smeri se je zgodil leta 2019, ko sem si za namene fitnesiranja privoščil slušalke Galaxy Buds+, kar pomeni, da sem preskočil dva Samsungova naslednika: fižolčkaste Buds Live in bolj strojno zmogljive Buds Pro.

Po dveh letih me je zanimal ves tehnološki napredek, ki ga je Samsung vgradil v svoje brezžične rešitve, zato sem si z zanimanjem ogledal najnovejše slušalke s preprostim imenom Buds2, in čeprav me napredek pri njih ni ravno odnesel s kavča, sem bil nad testiranim primerkom vseeno prijetno presenečen.

Tako kot vse brezžične slušalke tudi Buds2 dobite v polnilni postajici, ki je tokrat zaobljene kvadratne oblike. Na voljo so v črni, vijoličasti, olivni in beli barvi, postajica pa je preproste in elegantne oblike. Na sebi vsebuje samo en pokazatelj statusa, ki je v bistvu majhna pikica svetlobe na sprednji strani, tam pa nam kaže status napolnjenosti. Na zadnji strani se nahaja priklop za vhod USB-C, prek katerega postajico lahko polnimo, omogočeno pa je tudi brezžično polnjenje Qi.

Samsung Galaxy Buds2 | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Slušalke se magnetno pritrdijo znotraj postajice in so na otip nekam spolzke, tako da znajo biti za držanje nekam nerodne. To niti ni težava, ko jih uporabljate med ležernim poležavanjem pod klimo, a če ste sredi fitnesa in imate potne dlani, potem vam znajo hitro spolzeti iz rok, zato je treba biti med ravnanjem previden.

Slušalke lepo sedejo v uho in se praktično v celoti nahajajo znotraj ušesa, tako da ne štrlijo ven. Ob vstavitvi jih je pametno malce zasukati, tako da se bolje oprimejo, a pogrešal sem tisti rahel kaveljček, ki jih imajo Buds+, ki so slušalke še bolj učvrstile v uho. V praksi to pomeni, da sem med gibanjem čutil počasen zdrs slušalk iz ušes, kar se mi prej ni dogajalo. Še posebej je to opazno med fitnesom, ko iz tebe teče znoj v potokih in je takrat dober oprijem še toliko pomembnejši. Zadevo sem rešil z menjavanjem ušesnih gobic, ki jih v paketu dobite v štirih različnih velikostih.

Nad samim zvokom sem bil prijetno presenečen. Rad poslušam bolj živo glasbo, kjer najde mesto tudi kakšna raperska skladba in tu veliko štejejo dobri bas učinki. Ti so pri slušalkah Buds2 dejansko izraziti in nekaj povsem drugega kot pri mojih prejšnjih slušalkah Buds+. Dobro je poskrbljeno tudi za srednje in visoke tone, pri čemer ob poslušanju nisem zabeležil kakšnih popačenj.

Samsung Galaxy Buds2 | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Za finomehanične nastavitve zvoka lahko uporabite tudi aplikacijo Galaxy Wearable, ki omogoča prilagajanje različnih profilov zvoka, tako da si lahko recimo za poslušanje določenih skladb ali seznamov predvajanj določite določen razpon basov in visokih tonov. Aplikacija vsebuje še priročen test, ki vam prek predvajanja tona sporoči, ali imate slušalke pravilno nameščene znotraj ušesa.

Največja novost v primerjavi s preteklim modelom je dodatek aktivnega preklica zvoka. Novost lahko vključite ali pa izključite s preprostim pritiskom na zunanjo stran slušalke in tako utišate moteče dejavnike iz okolice, kot je denimo glasen promet ali pa pogovarjanje drugih ljudi. To prav pride ob celem kupu opravil in tako lahko tudi poslušate glasbo pri nižji glasnosti, kar bo blagodejno vplivalo na življenjsko dobo vaših bobničev. Preklic zvoka lahko tudi deaktivirate in tako pridobite nazaj zvok iz okolice, kar pride prav pri kakšnem pogovoru, kjer bi v ozadju vseeno radi slišali nekaj pritajene glasbe.

V aplikaciji Galaxy Wearable si lahko prilagodite tudi funkcije pritiskov na slušalke. To je dobra novica, saj so osnovne nastavitve pomanjkljive. Z enim dotikom lahko sprejmete klice in ustavite predvajano glasbo, z daljšim držanjem pa preklopite med aktivnim preklicem zvoka. Z dodatnimi nastavitvami lahko določite funkcijo dvojnega dotika, ki preskoči predvajano skladbo, s trojnim pa začnete ponovno predvajanje izbrane pesmi.

Baterija je dobra, a ni nek presežek. Polno napolnjeni slušalki vam bosta omogočili do 5 ur glasbene zabave, pri tem pa se trajanje razpotegne do 7 ur, če pri slušalkah ugasnete možnost aktivnega preklica zvoka. S sabo vedno imejte polnilno postajico, ki vam prinese še 15 ur električnega soka.

Samsung Galaxy Buds2 | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Skupno gledano so Galaxy Buds2 solidne brezžične slušalke, ki dostavijo dober zvok, podprt z odličnimi basi, in za sprejemljivo ceno 150 EUR se nad tem, kar dobite v paketu, ne gre pritoževati. Motita sicer slaba vodoodpornost in drseč oprijem, ki znata zmotiti še posebej tiste, ki bolj potite.

Vendar pa za to ceno česa boljšega za vsakim ovinkom ne boste ravno našli, in če se ne nameravate ravno potapljati in poleg poslušati glasbe, potem so Galaxy Buds2 s presenetljivo dobrim zvokom več kot priporočljiv nakup.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte