Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
24. 2. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

Amazon digizgodbe umor

Petek, 24. 2. 2017, 4.03

6 let, 6 mesecev

Takega primera umora ni bilo še nikoli

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Američana Victorja Collinsa so novembra 2015 našli mrtvega v banji kopalnice njegovega prijatelja Jamesa Andrewa Batesa. Ta je postal prvi osumljenec za umor, a dejanja ni priznal. Dokaz, ali je Bates morilec ali pa je Collins umrl kako drugače, ima morda pametni zvočnik Echo, ki vselej posluša, kaj se dogaja v bližini. A Amazon, proizvajalec zvočnika, preiskovalcem noče izročiti posnetkov.

Umor Victorja Collinsa v ameriški zvezni državi Arkansas je do zdaj edini znan primer, pri katerem bi lahko kot dokazno gradivo uporabili pametni zvočnik Amazon Echo.  |  Foto: Flickr | Foto: Umor Victorja Collinsa v ameriški zvezni državi Arkansas je do zdaj edini znan primer, pri katerem bi lahko kot dokazno gradivo uporabili pametni zvočnik Amazon Echo. | Foto: Flickr

Preiskovalci smrti Victorja Collinsa so odkrili, da je v času njegove smrti v stanovanju igrala glasba. Najverjetneje je predvajanje glasbe sprožil Amazonov pametni zvočnik Echo, ki ga je imel James Andrew Bates, piše britanski medij BBC.

Ena od glavnih lastnosti zvočnika Echo je stalna pripravljenost na glasovne ukaze uporabnika. Echo mikrofon vklopi delček sekunde, preden zasliši besedo, ki ga zbudi in pripravi na izpolnjevanje ukazov, ta je ali "Alexa" (ime digitalnega asistenta, ki je srce zvočnika Echo) ali "Amazon".

Vse, kar morate vedeti o Amazonovem pametnem zvočniku Echo

Zvok, ki ga posname Echo, je prek spleta v trenutku posredovan računalnikom Amazona, ti proučijo uporabnikovo željo in Echu naročijo, kaj naj stori.

Amazonov pametni zvočnik je na voljo v dveh različicah, večji Echo in manjši Echo Dot. | Foto: Reuters Amazonov pametni zvočnik je na voljo v dveh različicah, večji Echo in manjši Echo Dot. Foto: Reuters

Čeprav Echo zvoka ne snema aktivno, kadar uporabnik ne izgovori ene od dveh ključnih besed (Alexa ali Amazon), se je že zgodilo, da se je prebudil iz stanja pripravljenosti in začel snemati, ker je narobe razumel katero drugo besedo, piše BBC.

Ker bi radi izvedeli, ali je zvočnik Echo v času smrti Victorja Collinsa slišal kaj, kar bi lahko obremenilo Jamesa Batesa, so kriminalisti podjetju Amazon pod nos že nekajkrat pomolili nalog za preiskavo.

A Amazon preiskovalcem noče omogočiti dostopa do strežnikov z glasovnimi posnetki uporabnikov. Glavni razlog za to je spoštovanje njihove zasebnosti, v podjetju pa se sklicujejo tudi na prvi amandma ustave ZDA, ki med drugim ščiti svobodo govora.

Osumljenec za umor Collinsa James Andrew Bates trdi, da je nedolžen, saj naj bi v času Collinsove smrti spal. Preiskava še ni končana. | Foto: Thinkstock Osumljenec za umor Collinsa James Andrew Bates trdi, da je nedolžen, saj naj bi v času Collinsove smrti spal. Preiskava še ni končana. Foto: Thinkstock

Primer spominja na bitko med ameriškim tehnološkim podjetjem Apple in obveščevalno agencijo FBI 

FBI je od Appla zahteval, naj odklene in preiskovalcem omogoči dostop do vsebine pametnega telefona iPhone 5C, ki ga je imel v lasti Syed Farook, morilec 14 ljudi v javnem streljanju, ki se je v ZDA zgodilo 2. decembra 2015.

"FBI, ne vdiraj v naše telefone!" | Foto: Reuters "FBI, ne vdiraj v naše telefone!" Foto: Reuters

Apple se je zahtevi FBI uprl in po dolgem sodnem boju nazadnje tudi zmagal, s čimer si je prislužil aplavz vse tehnološke sfere. A zmaga je bila pirova, saj je FBI pomoč poiskal drugje in vendarle odklenil Farookov iPhone.

Ne spreglejte