Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
29. 3. 2016,
13.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

San Bernardino iPhone ZDA FBI varovanje zasebnosti računalniška varnost terorizem

Torek, 29. 3. 2016, 13.41

6 let, 6 mesecev

FBI obšel zaščito na teroristovem telefonu brez Applove pomoči

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Ameriški zvezni preiskovalci od Appla ne bodo več prek sodišč zahtevali omilitev ukrepov za varovanje podatkov na iPhonu napadalca iz San Bernardina. Pravijo, da (ob zunanji pomoči) zdaj to znajo narediti sami.

Ko so ameriški zvezni preiskovalci začeli preučevati pametni telefon iPhone 5c terorističnega napadalca in morilca Syeda Farooka iz San Bernardina, so naleteli na zaščito, ki jim je onemogočala dostop do podatkov na tem telefonu, za katere verjamejo, da bi bili pomembni za njihovo preiskavo. Zato so skupaj s pravosodnim ministrstvom od Appla zahtevali spremembe, ki bi jim ta dostop vsaj olajšale, a se je Apple v interesu varovanja zasebnosti uporabnikov močno in odločno uprl.

Kdo je preiskovalcem zagotovil rešitev?

Oster pravni spor pa bo, kot kaže, po šestih tednih nepopustljivosti na obeh straneh doživel predčasni konec – preiskovalci bodo odstopili od svojih zahtev. A ne zato, ker bi jih Apple prepričal, da je interes varovanja zasebnosti močnejši od interesa javne varnosti, temveč zato ker – preiskovalci ne potrebujejo več Applove pomoči. Neimenovani vir jim je zagotovil, da poznajo metodo, s katero se ob večkratnih (neuspešnih) poskusih ugibanja gesel le ne bo sprožil varnostni izbris vseh podatkov.

Konec formalnega pravnega spora pa je daleč od konca spopada mnenj o zasebnosti in ustavnosti, ki jih bo dosežek preiskovalcev le še podžgal. Preiskovalci so sicer ves čas zagovarjali, da gre za poseg zgolj v ta en telefon, a so pri Applu opozarjali, da bi kakršenkoli tovrsten poseg odprl stranska vrata za vse naprave in predvsem za druge izvajalce.

 | Foto:

 

"Še naprej bomo pomagali preiskovalcem pri njihovem delu, a bomo tudi krepili varnost naših izdelkov zaradi vedno pogostejših in bolj izpopolnjenih napadov na naše podatke," so zapisali pri Applu v svoji zadnji objavi za javnost, kjer so še enkrat izpostavili, da je "ta primer sprožil vprašanja, ki si zaslužijo nacionalno razpravo o naših državljanskih svobodah, javni varnosti in zasebnosti".

Kar je za državo "metoda" je za Apple "ranljivost"

Če bodo preiskovalci uspešni pri svojih namenih pri tem konkretnem telefonu, bi pri Applu želeli vedeti, kako jim je to uspelo, saj bi tako lahko izboljšali svojo enkripcijo, so povedali pri tem visokotehnološkem podjetju. Če pa jim tega ne bi razkrili, bi to za uporabnike pomenilo tveganje pred zlobneži, ki bi prav tako lahko izkoristili to metodo, ki ji pri Applu rečejo ranljivost.

Ne spreglejte