Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
8. 2. 2019,
19.59

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Natisni članek

Onecoin kriptovaluta

Petek, 8. 2. 2019, 19.59

5 let, 1 mesec

Kje so zdaj avtomobili, ki so jih tudi Slovenci kupili s kriptovaluto onecoin?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Onecoin | Imetniki kriptovalute onecoin že leta upajo, da bodo svoje kovance končno lahko prodali na borzi in ustvarili izjemen dobiček. Nekateri bi se zadovoljili tudi z nakupom luksuznega avtomobila, za katere na nakupovalni platformi DealShaker, kjer je domnevno mogoče zapraviti onecoine, kar mrgoli oglasov. A mercedesa s 500 "konjskimi močmi" ali tesle X kljub številnim oglasom ne vozi še noben slovenski vlagatelj v onecoin. Tisti, ki so avtomobil kupili na tak način, imajo namreč še vedno prazno garažo. | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Imetniki kriptovalute onecoin že leta upajo, da bodo svoje kovance končno lahko prodali na borzi in ustvarili izjemen dobiček. Nekateri bi se zadovoljili tudi z nakupom luksuznega avtomobila, za katere na nakupovalni platformi DealShaker, kjer je domnevno mogoče zapraviti onecoine, kar mrgoli oglasov. A mercedesa s 500 "konjskimi močmi" ali tesle X kljub številnim oglasom ne vozi še noben slovenski vlagatelj v onecoin. Tisti, ki so avtomobil kupili na tak način, imajo namreč še vedno prazno garažo.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Več milijonov ljudi, med njimi so tudi številni Slovenci, ki so sodelovali v kontroverznem mrežnem trženju OneLife in z nakupom izobraževalnih paketov pridobili kriptovaluto onecoin, kljub številnim obljubam še vedno čaka na dan, ko bodo lahko onecoine zamenjali za evre oziroma z njimi kupili stanovanje ali luksuzen avtomobil. Nekaj Slovencev je avtomobile z onecoini tudi že poskusilo kupiti, a so ostali praznih rok. Razlog za to je, da ti avtomobili najverjetneje ne obstajajo. 

Onecoin prevara test
Novice Razkrivamo pravo sliko kriptovalute, ki pustoši tudi po Sloveniji

Onecoina, ki mu cena kljub nestabilnosti in pesimizmu na trgu bitcoina in drugih kriptovalut že štiri leta zanesljivo raste, kljub napovedim vodstva mrežnega trženja, v katerem je sodelovalo 3,5 milijona ljudi, še vedno ni mogoče prodati za fiat valuto, torej evre ali dolarje.  

Po tem, ko se oktobra lani pričakovano ni odprla borza, na kateri bi lahko člani mrežnega trženja končno unovčili svojih več tisoč ali celo sto tisoč onecoinov in nesramno obogateli, kot so jim pred leti zagotavljali najvplivnejši promotorji OneLife, so lastniki onecoinov uteho poiskali v obljubi, da bodo z njimi za drobiž lahko kupili nove avtomobile.

Vodstvo mrežnega marketinga Onecoin in kasneje OneLife je intenzivno delovalo oziroma še deluje tudi v Sloveniji. Promocijske dogodke so pred nekaj leti organizirali vsak teden. Po neuradnih ocenah se je mrežnemu marketingu samo v Sloveniji pridružilo več kot 10.000 ljudi. Junija 2016 je bila Slovenija tudi zelo visoko na seznamu rasti vlagateljev v posamezni državi. | Foto: YouTube Vodstvo mrežnega marketinga Onecoin in kasneje OneLife je intenzivno delovalo oziroma še deluje tudi v Sloveniji. Promocijske dogodke so pred nekaj leti organizirali vsak teden. Po neuradnih ocenah se je mrežnemu marketingu samo v Sloveniji pridružilo več kot 10.000 ljudi. Junija 2016 je bila Slovenija tudi zelo visoko na seznamu rasti vlagateljev v posamezni državi. Foto: YouTube

Adut, s katerim je želelo vodstvo OneLife prepričati skeptike in regulatorje, da v resnici ne vodijo piramidne sheme, na katero je opozorila tudi Zveza potrošnikov Slovenije, temveč legitimno organizacijo, je bila nakupovalna spletna stran DealShaker.

Verjeli so, da bodo passata kupili tisočkrat ceneje kot v pravi avtohiši

Da gre za resno platformo, ne zgolj boljši sejem, na katerem lahko za kupone kupiš fižol in kuhalnik za jajca, naj bi oktobra lani, na dan, ko bi moral onecoin priti na odprti trg, namesto tega pa so zagnali še projekt zbiranja denarja vlagateljev, dokazala ponudba avtomobilov bolgarskega trgovca Kralev Cars

Po oglasih sodeč, je Kralev Cars prodajal več sto novih avtomobilov srednjega in višjega cenovnega razreda, ki bi jih zgodnji vlagatelji v onecoin dobili tako rekoč zastonj. "Passat, ki stane 40 tisoč evrov, me je stal samo 40 evrov," se je hvalil italijanski promotor OneLife

Avtomobil Ford Mondeo  v vrednosti skoraj 40 tisoč evrov si je privoščil tudi Slovenec in bil na Facebooku deležen številnih pohval:

Onecoin | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Slovenski "kupec" zgornjega avtomobila je pred dnevi na Facebooku nato razkril, da z avtomobilom ni bilo nič, a da je vsaj dobil povrnjene svoje onecoine. Isti uporabnik je priznal tudi, da je prek platforme DealShaker poskusil kupiti Applov pametni telefon in tablico, a je tudi v tem primeru ostal praznih rok.

Onecoin | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Drug slovenski imetnik onecoinov je na Facebooku medtem razkril, da je za fiktivni avtomobil pri drugem prodajalcu kar 30 odstotkov kupnine poravnal z evri. Avtomobila ni dobil, prav tako pa je vsaka sled izginila tudi za njegovim denarjem. 

Trgovec Kralev Cars se je oktobra lani kmalu po prodaji več sto kuponov za avtomobile z izjemo dveh decembrskih objav, ki pa nista bili povezani z mamljivimi oglasi, prenehal javljati na Facebooku in svojo skupino iz javne spremenil v zasebno.

Da pri Kralev Cars niso izpolnili obljube, marsikoga glede na to, kako je sedež avtohiše videti v resnici, ni presenetilo:

Sebastian Greenwood
Novice Znani Šved, ki je Slovencem prodajal meglo, v primežu policije

Nova platforma, iste laži

Z novim letom so se oglasi za nakupe s kriptovaluto onecoin preselili na novo platformo New DealShaker. Tam je mesto glavnega prodajalca avtomobilov prevzel norveški trgovec OnedealerNorway.

Njegove oglase za luksuzne avtomobile, ki jih je mogoče plačati izključno z onecoini, na Facebooku delijo tudi slovenski člani mrežnega trženja, češ da gre za dokaz, da ima kriptovaluta onecoin resnično uporabno vrednost. Težava je, da ti avtomobili, podobno kot vozila bolgarskega trgovca Kralev Cars, najverjetneje ne obstajajo.

Bralec nas je po najdbi na Facebooku opozoril na oglas za vozilo znamke Mercedes-Benz GLC 63 S Coupé, ki ga OnedealerNorway prodaja za skoraj 200 tisoč evrov, kupnino pa je mogoče v celoti poravnati v kriptovaluti onecoin:

Slovenski uporabnik Facebooka in vlagatelj v onecoin, ki se je opekel že pri Kralev Cars, je pred kratkim zapisal, da je zdaj drug avtomobil naročil prav pri norveškem trgovcu in del kupnine poravnal tudi v evrih. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Slovenski uporabnik Facebooka in vlagatelj v onecoin, ki se je opekel že pri Kralev Cars, je pred kratkim zapisal, da je zdaj drug avtomobil naročil prav pri norveškem trgovcu in del kupnine poravnal tudi v evrih. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Fotografije luksuznega mercedesa je OnedealerNorway v resnici ukradel trgovcu z avtomobili Autohaus Sternpark iz nemškega kraja Geseke, ki to vozilo za nekaj manj kot 85 tisoč evrov prodaja na znani spletni strani z avtomobilskimi oglasi mobile.de.

Onecoin | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

OnedealerNorway je tudi zabrisal tablico, da se na njej ne vidi nemški napis "Das wird meiner!".

Pravo borzo čedalje bolj obupanim imetnikom onecoinov obljubljajo še za letos

Vlagatelji, ki so jim promotorji denarne verige OneLife oziroma kriptovalute onecoin tudi v Sloveniji obljubljali velike zaslužke s prodajo kriptovalute, so vse bolj nestrpni, saj s svojimi onecoini že nekaj časa ne morejo narediti nič.

Pod objavami OneLife na družbenih omrežjih je zato najpogostejši komentar "Kdaj bo oziroma kje je borza?" (exchange po angleško), vrstijo se tudi obtožbe, da so člani vodstva OneLife prevaranti oziroma mafijci:
Onecoin | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Neuradni predstavnik OneLife za odnose z javnostjo Igor Krnić, ki je v stiku z imetniki onecoina prek uradnega spletnega foruma, je pred nekaj tedni razkril svoja pričakovanja, da bo borza, na kateri bo onecoine mogoče prodati za evre, najverjetneje zaživela do julija letos

Ustanoviteljica kriptovalute onecoin, Bolgarka Ruja Ignatova, je medtem pogrešana oziroma se v javnosti ali kjer koli na spletu ni pojavila že leto in pol. Vodstvo OneLife zagotavlja, da še vedno deluje v ozadju, a dokazov za to ni. Da ne ve, kje je Ignatova, je na forumu za podporo vlagateljem v onecoin priznal tudi Krnić, ki je sicer v stiku z vodstvom OneLife. 
Ruja Ignatova pred leti na dogodku za promocijo kriptovalute onecoin. Osrednji slogan, zaradi katerega so ljudje množično kupovali izobraževalne pakete, s katerimi so dobili žetone, ki so jih nato porabili za rudarjenje onecoinov, je bil, da je "Onecoin ubijalec bitcoina". Onecoin so na promocijskih dogodkih namreč najraje primerjali z najbolj prepoznavno kriptovaluto in izpostavljali njene slabosti, ki naj bi jih onecoin domnevno odpravil. | Foto: YouTube Ruja Ignatova pred leti na dogodku za promocijo kriptovalute onecoin. Osrednji slogan, zaradi katerega so ljudje množično kupovali izobraževalne pakete, s katerimi so dobili žetone, ki so jih nato porabili za rudarjenje onecoinov, je bil, da je "Onecoin ubijalec bitcoina". Onecoin so na promocijskih dogodkih namreč najraje primerjali z najbolj prepoznavno kriptovaluto in izpostavljali njene slabosti, ki naj bi jih onecoin domnevno odpravil. Foto: YouTube Onecoin so v zadnjem obdobju sicer zapustili številni znani obrazi in se preusmerili v druge projekte mrežnega trženja. To se je zgodilo tudi v Sloveniji, kjer se nekateri pred leti najglasnejši promotorji aktivno upirajo povezovanju z onecoinom ali pa so z brisanjem starejših objav na družbenih omrežjih poskusili zakriti sledi, da so nekoč sodelovali v tem mrežnem trženju. 

Preberite tudi:

BitConnect
Novice Čez noč so postali veliki reveži: lahko podobna sesutja pričakujemo tudi v 2019?
Madeline Biggaton
Novice Vstopila v kio in izginila: kje je žena znanega kriptoprevaranta?
Kriptovalute, prevara
Novice Resnična slika kriptoscene v Sloveniji: preberite, kdo je propadel
Satoshi Nakamoto
Novice Kdo je neznani genij z milijonom bitcoinov, ki se skriva že deset let?
Gerald Cotten
Novice Mladenič umrl in v grob odnesel ključ do milijonov, a vsi tega ne verjamejo

 

Ne spreglejte