SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NSA želi e-poštne naslove vaših prijateljev

1

termometer

Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) vsako leto pridobi več kot 250 milijonov seznamov e-poštnih naslovov z vsega sveta. Vse za dobrobit državljanov, pravijo.

Washington Post poroča, da NSA pridobljene naslove elektronske pošte uporablja za iskanje oseb, ki jih agencija obravnava kot grožnje varnosti ZDA, morebitne zanimive človeške vire pomembnih informacij in povezovanje prvih in drugih z morebitnimi stiki v drugih državah, zaradi česar jih ne zanimajo le ameriški, temveč globalni seznami e-naslovov.

Samo lani naj bi NSA po tej ali drugi poti svoji bazi podatkov dodal več kot 250 milijonov novih seznamov stikov. Na povprečen produktiven dan so jih tako pridobili 105 tisoč iz uporabniških računov na servisu Hotmail oziroma Outlook.com, 83 tisoč s Facebooka, 33 tisoč z Gmaila in slabih 23 tisoč od preostalih ponudnikov e-poštnih in IM-storitev (IM – Instant Messaging oziroma hitro sporočanje). No, daleč največja tarča je bil Yahoo, saj je NSA dnevno prispeval skoraj pol milijona (445 tisoč) seznamov stikov.

Yahoojeva pošta je bila za NSA sicer lahka tarča, saj so lastniki četrte najbolj obiskane spletne strani na svetu (po podatkih Alexe) šele včeraj oznanili, da z januarjem 2014 uvajajo varnostni protokol SSL – nekaj let prepozno, kajne? Gmail je zaščito s HTTPS namreč vpeljal že pred tremi leti, Hotmail (pozneje Outlook.com) lani, Facebook letos julija (v ZDA že februarja). Vsi ponudniki storitev sicer odločno zanikajo očitke o pomoči NSA, ki naj bi podatke pridobi(va)l izključno na lastno pest.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin