TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
8.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 8.45

8 let

Boj proti aidsu letos pod geslom Univerzalni dostop in človekove pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letošnja kampanja dneva boja proti aidsu, ki ga obeležujemo 1. decembra, poteka pod geslom Univerzalni dostop in človekove pravice. Število novih okužb z virusom hiv po svetu sicer pada.

Še vedno pa v podsaharski Afriki beležijo 69 odstotkov vseh novih okužb. Prav v državah v razvoju številni okuženi niso deležni primernega zdravljenja.

Vsak dan se na novo okuži 7000 ljudi Po svetu je z virusom hiv okuženih okoli 33,3 milijona ljudi, vsak dan pa se jih na novo okuži 7000. Zaradi aidsa se trenutno v svetu zdravi več kot pet milijonov ljudi, še deset milijonov pa naj bi se v prihodnje zdravilo za to boleznijo.

V Sloveniji je bilo letos potrjenih 30 novih okužb Slovenija se po eni strani uvršča med države, kjer je še vedno razmeroma malo okuženih z virusom hiv. Letos je bilo po podatkih inštituta do 22. novembra potrjenih 30 novih okužb. Društvo informacijski center Legebitra v okviru zaključka nacionalne preventivne kampanje Prenašaj sporočilo, ne virusa! organizira, ob 16.30 na Prešernovem trgu v Ljubljani oblikovanje velike, žive, rdeče pentlje. Pentljo bodo oblikovali navzoči na trgu s svojimi telesi in dolgim rdečim trakom.

Po Sloveniji bodo na to temo potekale številne akcije Študentska organizacija Univerze na Primorskem na svojih fakultetah ter na infotočki v Kopru in v Portorožu organizira brezplačno deljenje kondomov, rdečih pentelj ter informativnega gradiva o problematiki aidsa in ostalih spolno prenosljivih boleznih. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper bo v ambulanti za cepljenje na voljo brezplačno testiranje na hiv in hepatitis B. Testiranje bo potekalo med 8. in 12. uro. Tudi v Mladinskem centru Dravinjske doline bodo delili informativno gradivo, brezplačne kondome in rdeče pentlje.

Za preventivno akcijo so se odločili tudi v svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. V sredo bodo v centru Ljubljane in Maribora mladim delili posebne odsevne kondome akcije bodi previden. Poleg kondomov bodo mladim, ki bodo izpolnili kratko anketo o svojem vedenju v prometu kot pešci, delili tudi odsevne trakove in letake.

Prenašaj sporočilo, ne virusa! V središču Ljubljane bo organiziran tudi večer boja proti aidsu v znamenju Subsaharske Afrike, kjer bo med drugim aktivist na področju hiv/aids preventive in član komisije za aids pri ministrstvu za zdravje Mitja Blažič spregovoril o nacionalni kampanji hiv/aids preventive Prenašaj sporočilo, ne virusa!

Ne spreglejte