Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2008,
22.36

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 28. 2. 2008, 22.36

8 let, 3 mesece

Google Sites za ekipno delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Google je uporabnikom ponudil spletno orodje za pisarniške delavce, ki bi radi postavili in upravljali spletne strani za ekipno delo. Google Sites je konkurenca Microsoftovem SharePointu.

Storitev Google Sites je okrnjena različica storitve JotSpot, katero je Google kupil pred 16 meseci. Google Sites, ki je zadnja Googlova storitev na področju poslovnih in izobraževalnih uporabnikov, tehnično manj spretnim uporabnikom omogoča urejanje in izmenjavo podatkov, kot so spletne povezave, koledarji, fotografije, video datoteke, prezentacije, priponke in drugi dokumenti, katere se lahko postavi na stran, ki za vzdrževanje ne potrebuje veliko časa, znanja in truda.

Enostavnejši od Sharepointa Google Sites je po poročanju Reutersa nekako osiromašena različica Microsoft Sharepoint programske opreme za ekipno delo, ki uporabnikom v okviru ene organizacije omogoča izmenjavo dokumentov, usklajevanje urnikov na varnih spletnih straneh, vendar je storitev v primerjavi z Google Sites veliko bolj kompleksna za namestitev in vzdrževanje ter draga.

Google Sites je lociran na Googlovih računalnikih in je brezplačen za uporabnike storitve Google Apps, katero podjetja ponuja le za majhen del cene Microsoftovih orodij. Zaradi enostavne uporabe imajo celoten nadzor nad Google Sites pisarniški delavci in za to niso potrebni mrežni administratorji ali oddelek za tehnično podporo. »Ideja je, da IT oddelkom ni treba narediti ničesar, razen uporabnike naučiti potrebnih veščin, tako da si kasneje pomagajo sami,« je dejal Girard.

Programerske in oblikovalske veščine niso potrebne Vsak povabljen uporabnik lahko brez programerskih in oblikovalskih veščin ureja strani, vsi podatki na straneh pa so uporabnikom z dovoljenjem za uporabo dostopni tudi prek iskalnika. Z Google Sites se lahko postavi intranet oz. centraliziran arhiv podatkov podjetja, ki je dostopen samo znotraj organizacije, za ostalo javnost pa je zaprt. Strani se lahko uporabljajo tudi za upravljanje projektov.

Posamezni uporabniki lahko postavijo svoje uporabniške strani, kjer lahko ostale obveščajo o svojih aktivnostih, zanimanjih in urniku. V izobraževalnih okoljih pa se Google Sites lahko uporabi kot virtualna učilnica za objavo domačih nalog, zapiskov in drugih študentskih virov.

Ne spreglejte