Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
15.27

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 15.27

8 let, 3 mesece

Pahor v svojem A8 ne more več gledati televizije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zunaj je mraz in še luno zebe, Borut pa sede na toplo usnje in reče vozniku, če bi lahko pogledala TV Dnevnik. Na ekranu sneg.

Zdi se, da smo nagnjeni k nacionalnemu pretiravanju v eno ali drugo skrajnost. Na isti dan se lahko zbudimo kot narod zmagovalcev, spat pa gremo kot največje zgube, ki se še s tem, da smo prvi na Balkanu, ne moremo več prepričljivo slepiti. Poglejmo, zakaj predsednik vlade o tem ni obveščen.

Prvega decembra se predsednik vlade Borut Pahor zjutraj ni veliko vozil z avtomobilom. Ob 10. uri se je najprej srečal s predsednikom Bosne in Hercegovine Mustafo Mujezinovićem. Le malo pozneje je sklical sestanek na temo inovativnosti in razvojnega preboja v Sloveniji. Dan je jemal slovo v še enem ostrem tempu in do večera je ostal v prostorih na Gregorčičevi 20. Zvečer je šel po vzhodnem stopnišču vladne palače do notranjega parkirišča, kjer ga je čakal srebrni A8.

Lahko bi ga tudi subaru, kar na prvi dan meteorološke zime ne bi bila slaba zamenjava. Pa saj je vseeno, avtomobil mu tako in tako pomeni manj kot njegov čoln, ki mu daje več svobode kot katerikoli avtomobil. Kljub temu ni preslišal svilenega zvoka motorja s prostornino nešteto katrc. Mimogrede, prav ta zvok je preslišala njegova notranja ministrica, ko je A8 rezal primorski zrak z močno prekoračeno hitrostjo. V nasprotju z njim njej avtomobili veliko pomenijo, kar nikakor ni nič slabega. Odstopila pa po tem dogodku seveda ni, saj živi v mladi državi, kjer čut za odgovornost še ni dokončno oblikovan.

Zunaj je mraz in še luno zebe, Borut pa sede na toplo usnje in reče vozniku, če bi lahko pogledala TV Dnevnik. Da vidimo, kako so se cestarji odrezali to zimo, v šali doda eno vozniško, preden odrineta. Na ekranu sneg. Tako kot zunaj.

"Dobro," reče, "daj vsaj zvok, bomo vsaj slišali, kaj govorijo, če že gledati ne moremo." To že ni rekel več v šaljivem tonu, saj kot pravi politik natančno ve, na katerem mestu pri volivcih je slika in kje je ton. Spet nič. Varnostnik malo udari po LCD-zaslonu. Ob tem ga misli popeljejo v mladost, ko se je sliko v katodni cevi TV-škatle na fino nastavljalo z udarci. Ne pomaga. "Je že OK," reče Borut, "pustita, gremo." Pri tem si misli, kakšen izziv bi bil tole s TV-jem za inovativnost in razvojni preboj Slovenije, ki ga je okupiral današnje dopoldne. In kako prav je imel!

Naslednji dan peljejo avtomobil na servis. Fantje gledajo, tuhtajo in nimajo pojma, kako naj se lotijo malega TV-ja. Zgolj in po spletu naključij in kmečke pameti pridejo do cilja. Signala ni več!

Direktorat za informacijsko družbo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je v sodelovanju z Agencijo za pošto in elektronske komunikacije RS (APEK) včeraj odklopil analogni signal. Gregor, ki v "svojem" A6 nima TV-ja, ga je ugasnil Borutu, ki ga ima. Pa ne samo njemu, tudi vsem preostalim, ki imajo v avtomobilu TV. Zgodba naprej je daljša in smo jo že kdaj videli. Zgolj na kratko. Tehnik pokliče na ministrstvo in jih seznani s problemom ter prosi za rešitev. Odgovorni, ki so peljali projekt Bodi digi, se odzovejo v slogu: "A so tudi v avtomobilih TV-ji"? Tehnik reče: "Ja, pa to ne bi smel biti problem, saj TV lahko gledam tako na Hrvaškem kot v Avstriji, Nemčiji …"

Na ministrstvu se zakopljejo v delo. Razmisleke in rešitev bodo našli, pravijo, pa naj traja kolikor hoče. Tehnik poliče v tovarno, ti ugotovijo, da se je Slovenija, drugače od drugih v EU, odločila za uvedbo najnaprednejše tehnologije, ki ji ni kos noben sprejemnik v avtomobilih. Za Slovenijo in njenih tisoč avtomobilov s TV-ekrani pretvornika v tovarni seveda ne bodo razvijali, dodajo razsodni Nemci. Tehnik zajavka, kaj naj zdaj s tem dodatkom počne v ceniku? Koliko lahko zaračuna za nekaj, kar ne dela? Vsaj ne v Sloveniji. Nemca že nekaj časa ni na zvezi, da bi z njim delil tudi te težave.

In če smo že začeli z eno od domačih narodnih posebnosti, še končajmo z eno. Verjetno se bomo strinjali, da zavoljo prazničnih dni ni treba spreminjati naše obče navade, da sosedu privoščimo, da mu crkne krava. Naj vam torej crknejo TV-ji v avtomobilih, kaj pa jih imate ... Tako si misli ministrstvo, ki se sicer hrani z vami, ki ste sposobni pokupiti stvari, ki stanejo več in prinašajo v proračun še več pobranega davka.

Kolumna predstavlja mnenje avtorja, ne nujno tudi mnenje uredništva.

Ne spreglejte