Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 7. 2018,
13.01

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča AVP

Foto:  Thinkstock, Klemen Korenjak

Natisni članek

Postani boljši voznik motoristi advertorial Vozimo pametno

Sreda, 4. 7. 2018, 13.01

2 meseca, 1 teden

Zoki car tudi o najranljivejših v prometu #video

Vsebino omogoča AVP

Foto:  Thinkstock, Klemen Korenjak

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) : Ne prehitevajte življenja! Motorist za vedno. | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Poleti je na cesti potrebna še dodatna pazljivost - povečan promet, vročina in razdraženost zaradi daljše poti - to so dejavniki, ki tudi vplivajo na povečano število prometnih nesreč. In prav v tem obdobju so motoristi še bolj ranljivi, zato je pomembno, da smo prav vsi udeleženci še pazljivejši in predvsem spoštljivi.

Poletje je za motoriste najbolj kritično

Skoraj polovica prometnih nesreč voznikov enoslednih motornih vozil se zgodi v poletnih mesecih (junij, julij in avgust).

Statistika zadnjega petletnega obdobja kaže, da se v poletnih mesecih povprečno smrtno ponesreči 47,9 %, hudo telesno poškoduje 47,7 %, lažje telesno poškoduje pa 48,3 % voznikov enoslednih motornih vozil. Lani je v poletnih mesecih umrlo 13 voznikov enoslednih motornih vozil oziroma 45 % vseh umrlih v letu 2017.

Delež je bil podoben tudi pri hudo telesno poškodovanih, saj se jih je poškodovalo 46 %, lažje telesno poškodovanih pa je bilo 316 oziroma 51 %.

 

 

 

Povzročitelji prometnih nesreč s smrtjo ali hudo telesno poškodbo voznika enoslednega motornega vozila so v večini primerov ravno vozniki enoslednih motornih vozil sami. V zadnjem petletnem obdobju je bil delež povzročiteljev voznikov enoslednih motornih vozil s smrtnim izidom 66 %, lani pa je delež znašal 69 % oziroma od skupaj 29 umrlih voznikov enoslednih motornih vozil jih je 20 povzročilo prometno nesrečo.

V tem obdobju so vozniki enoslednih motornih vozil z vozniškim stažem do pet let povzročili daleč največ prometnih nesreč, in sicer 751 oziroma 38 % med vsemi vozniki povzročitelji enoslednih motornih vozil, prav tako so povzročili največ prometnih nesreč s smrtnim izidom - 24 oziroma 36 % ter največ prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami 169 oziroma 36 %. Od skupno 751 prometnih nesreč jih je 225 povzročil voznik v prvem letu vozniškega staža, od tega osem s smrtnim izidom.

motor, motorist | Foto:

Zoki car modruje #video

Tudi Zoki car se zaveda vseh pasti v prometu, tudi kar zadeva motoriste. In kakšno je njegovo sporočilo: V prometu je potrebna stoodstotna pazljivost. Vsak udeleženec v prometu bi se moral na vsakem ovinku bolj pozorno ozirati za preostalimi udeleženci, predvsem za tistimi, ki so praviloma v podrejenem položaju in posledično spadajo v rizično skupino: motoristi, kolesarji in pešci. Več preudarnosti na poti do cilja pa priporoča tudi motoristom, ki so pogosto sami krivi za najhujše nesreče.

Namig za varno pot do cilja

promet pešci | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Nasveti za voznike avtomobila:

#Bodite potrpežljivi in ne dovolite, da bi vas čas preganjal in vam tako narekoval slog vožnje.

#Več pozornosti namenite predvsem ob nevarnejših cestnih odsekih in slabših vremenskih razmerah.

#Uporabljajte ogledala in smerokaze, prepričajte se, da imate prednost in ne izsiljujte prednosti - motoristi so lahko hitrejši, kot mislite.

#Ne tvegajte in dovolite motoristu enakomernost v prometu.

 

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) : Ne prehitevajte življenja! Motorist za vedno. | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Nasveti za motoriste:

#Uporabljajte zaščitne opreme in čelade.

#Bodite vidni, zato poskrbite, da boste imeli prižgane luči, uporabljajte svetla in odsevna oblačila.

#Ne odpravljajte se na pot, če ste utrujeni ali pod stresom.

#Pred odhodom na pot si naredite potovalni načrt - določite daljše postanke za sprostitev in počitek.

#Vožnja motornega kolesa zahteva zelo visoko raven koncentracije, vožnja pa predstavlja tudi kar velik fizični napor, predvsem poleti, ko je zelo vroče in ko se podajamo na daljšo pot.

#Prilagodite hitrost vožnje svojim sposobnostim in razmeram na cesti, saj je lahko ravno pot ustavljanja motornega kolesa pri različnih hitrostih odločilna pri preprečevanju prometnih nesreč in njenih posledic.

Stanje se izboljšuje, vendar smo lahko še boljši

Do 15. junija letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 312 voznikov enoslednih motornih vozil, kar je 26 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. V omenjenih prometnih nesrečah se je smrtno ponesrečilo šest voznikov enoslednih motornih vozil oziroma 50 % manj kot v enakem obdobju lani. Hudo telesno poškodovanih je bilo 64 (- 26 %) in 174 lažje telesno poškodovanih (- 22 %).

Med smrtno ponesrečenimi motoristi je bil motorist povzročitelj prometne nesreče v štirih primerih (67 %). V treh od šestih prometnih nesreč s smrtjo motorista je bila vzrok neprilagojena hitrost, nihče od umrlih motoristov pa ni bil pod vplivom alkohola. Štirje od šestih so se ponesrečili na državni cesti, dva pa na cesti v naselju. Štirje umrli so imeli do pet let vozniškega staža.

Triglav Vransko motoristi | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Motoristi: preizkusite in izboljšajte svoje znanje

AVP v sodelovanju s policijo, občinskimi SPV-ji, Zvezo moto klubov Slovenije, lastniki poligonov varne vožnje, šolami vožnje in DARS-om izvaja številne preventivne aktivnosti, ki jih je začela že marca, tik pred začetkom motoristične sezone, z njimi pa bo nadaljevala vse do oktobra.

Ne spreglejte