Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
4.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Športni Avtomoto Družinski Avtomoto Prva vožnja

Torek, 5. 1. 2016, 4.54

8 let

Seat ibiza cupra - 1,8-litrski paket španskih vozniških užitkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V sklopu četrte generacije ibize je Seat ponudil cupro že drugič. 1,8-litrski turbo motor je z dvojnim načinom vbrizgavanja močnejši, pridela mnogo več navora, DSG menjalnik pa so zamenjali z ročnim.

Lahek motor z novo tehnologijo vbrizgavanja (Dual Injection System) ter 12 "konj" in 70 Nm navora več

Novi motor je izredno lahek (133 kg), tako da je nova cupra kljub večji delovni prostornini le kilogram težja od predhodnice. TSI s povečanim tlakom neposrednega vbrizgavanja (od 150 na 200 bar) deluje z enim, elektronsko vodenim turbinskim polnilnikom.

Preklop med vbrizgavanjem v sesalno cev in neposrednim v valje nadzoruje elektronika in deluje neopazno. Gorivo prihaja v valje neposredno pri večji obremenitvi motorja, med umirjeno vožnjo pa zaradi zmanjševanja porabe in izpustov v sesalno cev.

Moč motorja z enim turbo puhalom (predhodnica je delovala z dvojnim prisilnim polnjenjem) je večja za dvanajst konj, precej večja pa je sprememba navora (od 250 na 320 Nm).

Cupra se z lahkoto razdivja po cesti, saj doseže vrednost največjega navora že pri 1450 vrtljajih in jo ohranja vse do številke 4200. Samo sto vrtljajev za tem pa že na polno rezgeta vseh 192 konjev, ki vztrajajo vse do 6200 vrtljajev.

Šeststopenjski menjalnik, XDS, Drive Profil in ESP

Namesto 7-stopenjskega DSG menjalnika v cupri 1.4 TSI so v novo cupro vgradili ročnega s šestimi prestavami. Enako kot pri športnem leonu je diferencial opremljen z elektronsko zaporo, ki omogoča hitrejšo vožnjo skozi ovinke.

Voznik lahko izbira med udobnejšim načinom delovanja vzmetenja z lahkotnejšim sukanjem volana in športno odzivnostjo obeh sklopov.

Dinamični nadzor stabilnosti vozila je izpopolnjen s funkcijo Multy Collision Brake, ki z zaviranjem zmanjša kinetično energijo vozila, kadar je trčenje neizogibno in na polno aktivira zavore, kadar se aktivirajo zračne blazine.

V cupro je vgrajen tudi sistem, ki opozarja, kadar zazna, da voznikova zbranost med vožnjo popušča.

Namesto vožnje po dirkališču – HP Rubio!

Na letališču v Barceloni so nas čakale cupre z navigacijskimi napotki do mesteca Rubio. Po 80 kilometrih vožnje so nas zaustavili policisti skupaj Seatovi uslužbenci v vlogi športnih funkcionarjev! Namesto dirkališča (kar smo nekateri pričakovali) so nam pripravili hitrostno preizkušnjo kot na pravem reliju.

Dirkaško vzdušje sta takoj še dodatno začinila izraelska novinarja, ki sta se grdo znesla nad cupro, sama pa sta morala na pregled v bolnišnico. Na tem mestu velja opozorilo, da nikoli ne gre precenjevati vozniških sposobnosti, ne glede na to v kako dobrem avtomobilu človek sedi.

Preden smo bili ostali na vrsti za štart, smo seveda vsaj desetkrat poslušali seatovce, da je cesta danes zelooooo spolzka, čeprav je bil asfalt suh kot poper. Čakal nas je sedemkilometrski odsek lepo zavite, za promet zaprte ceste, kjer smo si res lahko dali duška.

Poročamo lahko, da je cupra divja tudi s tremi potniki in prtljago in da XDS deluje, če deluje tudi voznik. To pri hitri vožnji skozi ovinke pomeni odločno pritiskanje plina in cupra gre tja, kamor je usmerjen volan, saj obe kolesi grabita tako, kot pri mehanski zapori diferenciala. Seveda pa je zmožnost premagovanja podkrmarjenja omejena, kar sta dokazala Izraelca.

In še nekaj: Pospeške in pojemke z vsem kar spada k vožnji na sedem jurjev je morala kot sopotnica prenašati tudi Sabrina, ki pri Porsche Slovenija skrbi za odnose z javnostmi. Lahko jo pohvalimo, da je vožnjo dobro prenesla, vseeno pa je rajši izstopila, ko sva se s kolegom novinarjem pred ponovno vožnjo zamenjala za volanom. Da, mala cupra je lahko zelo hitra in ostra.

Povezovalni sistemi za večjo varnost

O povezavi Mirror Link, ki zaslon pametnega telefona preslika na zaslon avtomobilskega multimedijskega vmesnika smo med drugim poročali po prvi vožnji nove alhambre, o komunikacijskih možnostih sistema Seat Full Link pa smo tudi poročali iz Barcelone, na prvi vožnji drugič prenovljene ibize. To je namreč eden tistih "on-line" avtomobilov, ki znajo brati in pisati e-maile, objave na Twitterju, Facebooku ...

Kaj ponuja cupra za 19 tisočakov?

Pri uvozniku že sprejemajo naročila in napovedujejo trimesečni dobavni rok. V motorju in podvozju je mnogo več strupa, kot ga gre v majhne stekleničke. Cupra je postavljena na 17-palčna kolesa z gumami 215/40. Pripadajo ji Cupra odbijači, zunanji ogledali, športni sedeži in podvozje s funkcijo Seat Drive Profil.

Obdana je z logotipi Cupra spredaj in zadaj, na prestavni ročici in na sedežih.

Oprema style je nadgrajena z varnostnimi zavesami, bi-ksenonskimi žarometi, povečanimi meglenkami, ki posvetijo v ovinek, LED lučmi spredaj in zadaj, trapezoidno sredinsko izpušno cevjo, dodatno zatemnjenimi zadnjimi stekli …

Ne spreglejte