Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2015,
12.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Land Rover Terenski Avtomoto

Nedelja, 20. 12. 2015, 12.26

8 let

Range rover 3,0 TDV6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Range rover lastnosti najprestižnejših limuzin in najzmogljivejših terenskih vozil združuje tako dobro, da je ostal brez tekmecev. Čaka na Bentleyja.

Gospod Tata dobro razume

Indijec Ratan Tata, lastnik znamke Land Rover razume, da igranje z britanskimi kraljevskimi dragulji, pa čeprav so pravzaprav njegova last, ne pride v poštev. Zaradi zveste klientele, ugleda in več kot štiridesetletne tradicije tehnološko naprednejši in v vseh pogledih izboljšani četrti izvedbi, nasledniku originala, ki je prvi združil prestiž z neprehodnim brezpotjem, pušča prosto pot v panteon nesmrtnih avtomobilskih legend.

Povezuje kraljeve družine, hiphoperje, poklicne nogometaše, anonimne bogataše in, če jim nekako uspe zaobiti Porschejevega cayenna in BMW-jevega X6, tudi hitro izumirajoče japijevske povzpetnike.

Glede na čase ni le delno, ampak skoraj popolnoma neprimeren. A kaj, ko se človek v njem počuti tako prekleto dobro.

Land rover range rover je poseben avtomobil

Bolj kot športni je prestižni terenec. Odstopanje od športno usmerjenih avtomobilov istega segmenta potrjuje že z obliko. Silhueta v grobi osnovi praktično nespremenjena že štirideset let ostaja značilno landroverska, v primerjavi s predhodnikom pa deluje celo bolj zadržano. Kot da se zaveda obsojajočih pogledov slehernikov, namesto z vpadljivimi dodatki prepričuje zgolj z merami, eleganco in tiho, mogočno prisotnostjo. Range rover je gospod, ne plejboj.

Shujšal ze dobrih štiristo kilogramov!

Kot prvi "aluminijasti" športno/prestižni terenec je absolutni rekorder splošne shujševalne mrzlice. Njegova karoserija je enainšestdeset odstotkov lažja od prejšnje, tudi podvozje, vzmetenje in vsi pogonski sklopi skupnega imenovalca najdejo v tej lahki kovini, zato je prihranek mase v primerjavi s predhodnikom več kot štiristokilogramski (400!). Da postavim stvari v pravo perspektivo: običajno hvalimo shujševalne kure že, če dosežejo že sto petdeset kilogramov, kaj šele če se približajo polovici tone.

Vse, kar se v kabini vidi, čuti in vonja, vzbuja občutek prestiža

Usnje, les in pravi aluminij z značilnim oblikovalskim pristopom, ki odlično odseva zadržano, a značajsko močno zunanjost, ustvarjajo razkošen ambient, ki se ne le približa, ampak preseže najprestižnejše nemške limuzine. Zaradi drugačnosti in razkošja ga uvrščamo ob bok nedosegljivim alternativam znamk Bentley, Ferrari in Rolls Royce.

Na armaturni plošči in sredinskem grebenu izstopa vsak element posebej. Popolnoma digitalni, odlično berljivi merilniki dobro ponazarjajo prepletanje tehnološke naprednosti in preprostosti pristopa, hkrati pa nas čudi, da pri Land Roverju niso pomislili na možnost prilagoditve njihove barve in oblike. Če tehnologija to omogoča, zakaj bi vztrajali pri eni sami podobi? Navsezadnje ponujajo tudi deset odtenkov in štiri jakosti ambientalne osvetlitve.

Stikal je pol manj, kamer ima kar pet

Intuitivno vrtljivo stikalo samodejnega menjalnika, ki ga povzema po modelu evoque (ta pa po jaguarju XF), zahteva nekaj privajanja, atraktivnost njegovega dviganja iz grebena in pogrezanja vanj ob zagonu motorja pa se v voznikovi zavesti hitro uveljavi kot nekaj samoumevnega.

Število drugih stikal je glede na predhodnika prepolovljeno, kar prinaša prednosti in pomanjkljivosti. Večino gumbov nadomešča multimedijski vmesnik, povezan z zaslonom, občutljivim na dotik, vendar je pot do različnih funkcij zaradi številnih pritiskov in "skakanja" po menijih in podmenijih v večini primerov malenkost daljša, kot je bila prej. In ko smo že pri vmesniku – tako kot pri testu evoqa grajamo grafično dodelanost in počasnost menijev ter podmenijev, ki v primerjavi s "spoliranimi" nemškimi izdelki delujejo nekoliko zastarelo.

Hvalimo pa možnost spremljanja okolice vozila s pomočjo petih kamer, nameščenih pod vzvratnima ogledaloma, na bokih sprednjega dela in zadaj, s katerimi si voznik lahko pomaga bodisi pri parkiranju bodisi pri terenski vožnji.

Zaslon s pomočjo sistema dual view omogoča tudi hkratno celozaslonsko spremljanje različnih informacij. Vozniku lahko, na primer, pomaga navigacijska naprava, medtem ko sovoznik na istem zaslonu sočasno gleda televizijo. Vse je odvisno od zornega kota uporabnika/gledalca. Tovrsten način streženja informacij hvalimo kot atraktiven, predvsem pa priročen in celo varnostni element. Čakamo, da tehnologija preide v cenejše avtomobile.

Prostora zdaj veliko več. Pobudniki Kitajci.

Prednost novega range roverja je tudi in predvsem mnogo večja prostornost zadnjega dela kabine, ki tudi zaradi štiricentimetrskega medosnega prirastka kolenom podarja kar dvanajst dodatnih centimetrov prostora – tolikšna je običajno razlika med običajnimi in podaljšanimi limuzinami višjega cenovnega razreda. Glavni pobudniki rasti so, kakopak, vse številčnejši kitajski kupci, ki od tovrstnih vozil, vsaj tako se zdi, najprej zahtevajo veliko prostora in šele za tem tudi vse drugo. Kljub temu še vedno velja, da navijajo tudi za podaljšano različico. Bržkone jo bodo tudi dobili.

Štiripodročna klimatska naprava je omogočala uspešno mešanje temperature zraka tudi zadaj. Naslonjala so s pomočjo elektrike pomična tudi po naklonu, sedalni del ogrevane klopi pa je nekoliko preveč plosk. Preden vprašate, ogrevana in hlajena sta tudi sprednja fotelja, več pa smo pričakovali od enoličnega masažnega programa. Še vedno velja, da nas je v enajstih letih obstoja Avtomota najbolje masiral audi A8.

Ogromen prtljažnik ima tudi pomanjkljivosti

Odpiranje in zapiranje prtljažnika je zaupano elektriki, dostop je, kot pri modelu discovery, horizontalno deljen. Kljub presenetljivi hitrosti odpiranja vrat in nakladalne police je postopek v primeru naglice ali zgolj nepotrpežljivega lastnika lahko malce zamuden.

Prostora je ogromno, v osnovi kar devetsto devet (909!) litrov. Podoben volumen zmorejo ponuditi: land rover discovery, mercedes GL, audi Q7, toyota land cruiser, jeep grand cherokee in volvo XC90, kot pomanjkljivost pa velja izpostaviti tudi visok rob in dejstvo, da lahko spodnja polica močno ovira dostop do skrajnih globin prtljažnika.

V takšnem vozilu se tudi ne spodobi, da bi se zadnji sedeži zlagali ročno. Na desnem robu prtljažnika so štiri stikala, namenjena ustvarjanju 2030 litrov velike luknje.

Preveč športnosti bi vplivalo na udobje - njegovo glavno odliko

Občutki na vozniškem sedežu so bržkone podobni sedenju na prestolu, zato razumemo, da se nekaterih voznikov uspe oprijeti varljiv občutek večvrednosti. Ker še vedno tehta zajetni dve toni in dvesto kilogramov (različica z osemvaljnim dizlom pa še dvesto kilogramov več), športnost prepušča BMW-ju X6 in porscheju cayenne, štiristokilogramska shujševalna kura pa pomeni, da se je rešil pretirane težaškosti in neokretnosti, ki je veljala za enega zaščitnih znakov tretje generacije.

Mimogrede, kdor od indijsko-britanske naveze pričakuje in zahteva športnost, bo verjetno raje pogledal v smer manjšega in bistveno cenejšega range roverja sport. Naslednik tudi pri nas dobro uveljavljenega modela prihaja kmalu.

Sicer pa, nagibanje karoserije bi se dalo tudi pri range roverju z izrazitejšim prilagajanjem zračnega vzmetenja verjetno še dodatno izolirati, a bi prizadevanje za vozniške ideale bržkone prineslo številne kompromise, ki bi preveč vplivali na njegovo najpomembnejšo odliko – udobje.

Pregleden in lahek za vožnjo. Tudi v mestu.

Na videz zahtevno krmarjenje po ozkih ulicah zaradi izvrstne preglednosti skoraj ne zahteva dodatnega privajanja. Krmiljenje, lahko pri nižjih hitrostih in trše, z več odpora pri višjih, je dovolj neposredno in komunikativno, da tudi z njim zlahka natančno upravljajo tudi tako rekoč novinci.

Če želite, zna tudi parkirati sam. Vzvratno ali bočno. Podobno pameten je tudi aktivni tempomat, pa čeprav deluje povprečno. Na dogajanje se odziva malenkost prepočasi in občasno pretirava s previdnostjo.

Zavore kljub veliki masi zaradi prijetne progresivnosti dajejo zanesljiv občutek, le ob zaviranjih v sili je potreben bistveno odločnejši pritisk pedala, kot to velja za običajne, lažje avtomobile. Fizike se kljub pomoči elektronike predvsem zaradi stalno prisotnega varljivega občutka nizke hitrosti in navidezno upočasnjenega dogajanja pač ne da pretentati.

Vpliva tudi na najbolj temperamentne voznike

Običajno pretiravanje v zavojih voznik hitro opusti zaradi hitrega podkrmarjenja in nelagodnega občutka, da utegne dvoinnekajtonski orjak kljub pomoči elektronike zdrsniti. Ko se to zgodi, ni prijetno.

Prava učinkovitost zračnega vzmetenja postane očitna šele z zmanjšano kakovostjo podlage. Na luknjastih in grbinastih podlagah se zdi, da avtomobil nadzorovano plava, makadam ni več cesta iz peska in kamnov, ampak žametna preproga.

Celotna izkušnja zaradi vseh naštetih lastnosti – mase, preglednosti, velikosti, voznih lastnosti in udobja – vpliva celo na vozniški slog. Range rover v vozniku zbudi kavalirja. Kakor da se tudi najbolj temperamentni vozniki v hipu zavejo, da se neprestano menjavanje voznih pasov, nestrpnost, lovljenje zelene luči in podobne neumnosti v takšnem avtomobilu zares ne spodobijo.

Aluminij močno zmanjšal porabo

Verjamemo, da se mu že zaradi imidža najbolje poda zmogljiv osemvaljnik s primerno globoko noto, glede na razmere (Je kupcem tako dragih avtomobilov sploh mar?) in realne vsakodnevne urbane in avtocestne potrebe pa je šestvaljnik daleč najprimernejša izbira.

S tremi litri delovne prostornine in sto devetdesetimi kilovati lepo dopolnjuje prestižno, gosposko sliko in s pridom izkorišča prednosti obsežne uporabe aluminija. Dobrih deset litrov porabe se zdi ravno tako malo, kot bi se zdelo tri litre pri triinpolmetrskem malčku. Kaj šele, če oko vržete na tistih 6,3 litra v umirjenem ciklu.

Verjetno ni treba poudarjati, da tega motorja v ZDA in še kje sploh ne bo na voljo. Pa bi moral biti. Ravno tako dodelani, zmogljivi in hkrati varčni stroji bodo zastarelo miselnost velikih nacij, obsedenih z globoko zakoreninjenim držanjem plota, imenovanega požrešni atmosferski osemvaljniki (slava jim), premaknili v drugo smer. Zagotovo prej kot supervarčni tri- in štirivaljniki v njim tako nerazumljenih, pa četudi še tako ljubkih kombilimuzinicah.

Njegovi pravi tekmeci šele prihajajo

Njegovi pravi tekmeci, tisti, ki prisegajo na enake vrednote, so maloštevilni. Prvi prihaja iz iste hiše in sliši na ime discovery, Mercedes ponuja GL-a in razred S, Bentley model flying spur. A dnevi, ko bo ravno Bentley, skoraj sočasno pa verjetno tudi Maserati in Lamborghini, predstavil prestižno terensko vozilo, verjetno niso prav daleč. Morda ravno takrat range roverja ujamejo na slab dan. Morda pa tudi ne …

Ne spreglejte