Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
12.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 12.51

7 let, 12 mesecev

Družinski enoprostorec, ki vozi varčno in nam bere objave s Facebooka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prenovljena seat alhambra je dobila čistejše motorje, nove elektronske sisteme in nekaj kozmetičnih popravkov. Tako kot ibiza zdaj prebira objave s Facebooka, Twitterja, Gmaila ...

Pet motorjev, dva menjalnika, dva pogona: do deset odstotkov varčnejši

Peti rojstni dan druge generacije alhambre je padel v leto, ko je – v Evropi – zapovedan prehod na čistejše motorje, ki morajo zadostiti normam EU6, zato jih je dobil tudi ta še vedno največji seat. Vsi so torej novi ali prenovljeni: trije so dizelski, ki zmorejo od 85 do 135 kilovatov moči, dva pa sta bencinska z močmi 110 in 162 kilovatov.

Z izjemo najšibkejšega dizla imajo vsi (lahko) zdaj že legendarni dvosklopčni DSG, srednje zmogljivi dizel (110 kW) pa je lahko tudi vsekolesno gnan. Takšna bogata pogonska ponudba je ob nekoliko povečani moči za do deset odstotkov učinkovitejša (beri: varčna) kot do zdaj, še najbolj pa se izkaže v kombinaciji z novim menjalnikom DSG, ki ob odvzetem plinu motor odklopi in s tem zmanjša porabo.

Zunaj drobni popravki, znotraj predvsem več tehnike

Za prepoznavnost so ji spremenili masko pred hladilnikom, ki je dobila tudi nov logotip Seat z manj poševnimi črtami v sredini, enak logotip je zdaj tudi na zadku, kjer so luči od zdaj v tehniki LED. Nove na zunanjosti so še oblike platišč. V notranjosti so novi prevleke (vključno z barvnimi odtenki), volanski obroč (prevzet iz leona) in nekateri dekorativni elementi. Bolj kot to bo marsikaterega voznika, predvsem tistega, ki pogosto v avtomobilu sedi dlje, navdušila možnost masažnih sedežev.

Kupci so vse bolj navajeni, da se njihov telefon povezuje s sistemom avtomobila. V alhambri je zdaj 6,5-palčen, barven in na dotik občutljiv zaslon, ki prikazuje navigacijske podatke in podatke avdiosistema, po novem pa gosti še sistem seat full link. Vanj so združeni mirrorlink, google android auto in car play.

Zbirka varnostnih asistenčnih sistemov zdaj tudi v alhambri

Ni več skrivnost, da bodo imeli od zdaj vsi novi in prenovljeni modeli tudi nove varnostne sisteme. Alhambra, na primer, je dobila sistem za mrtve kote (opozorilna lučka v zunanjih ogledalih, ko pride drug avtomobil v mrtvi kot), sistem za večnaletno zaviranje (sistem, ki skrbi, da avtomobil varno zaustavi, tudi če/ko pri trčenju naleti na več avtomobilov zapored), pripomoček za vzvraten izvoz s parkirnega mesta, samodejni preklop z dolgih na zasenčene luči, opozarjanje na utrujenost voznika in sistem za prepoznavanje ključnih prometnih znakov.

Drugačne vrste varnostna sistema pa sta tudi elektronski nadzor blažilnikov in samodejni sistem parkiranja, ki zmore alhambro sam parkirati tudi pravokotno (vzvratno).

Končno postaja pameten ključ vse bolj razširjen, zdaj je (lahko) tudi v alhambri. To pomeni, da je v avtomobil mogoče vstopiti in ga potem zagnati, ne da bi uporabili ključ, le pri sebi ga je treba imeti, da ga tipala avtomobila zaznajo in prepoznajo.

Ne spreglejte