Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
1. 3. 2015,
20.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2015, 20.55

7 let, 12 mesecev

Avtomobilska razkritja: kako je Škodi ušel superb, Renault pa skril kadjara

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avtomobilska industrija je dovršen trženjski ustroj, v katerem so napake redke. Kako se zgodijo spodrsljaji in kako proizvajalci svoje nove avtomobile skrivajo povsem do premiere?

Novega superba razgrnili v Pragi, njegove fotografije pa že več ur na internetu

Ko avtomobilski proizvajalci izdelajo povsem nov model ali pa pripravijo njegovo novo generacijo, si njihov marketinški oddelek do potankosti zamisli, v kakšen časovnem zaporedju bodo uradne fotografije poslali v javnost. Pri vseh premierah obstaja nevarnost, da bi te uradne slike nehote ušle v javnost. Mnogokrat se pri tovrstnih pripetljajih upravičeno pojavljajo dvomi, ali niso kar proizvajalci poskrbeli za »pobeg« fotografij na internet, občasno pa gre res za spodrsljaj proizvajalca oziroma pristojnega oddelka.

Pred letošnjim avtomobilskim salonom v Ženevi, ki se bo z novinarskimi dnevi začel že danes, si je takšen spodrsljaj privoščila Škoda. Za novega superba so v Pragi organizirali velik svečan dogodek, na katerega so povabili 600 novinarjev in drugih gostov. Toda potem ko so jih pripeljali v češko prestolnico in jih ob še vedno pokritem superbu posadili za mize, so na nekem češkem spletnem portalu uradne fotografije vozila že objavili. V času interneta in ostalih socialnih omrežij je sledil pričakovani plaz objav, v katerem so najkrajšo potegnili vsi tisti, ki so si vzeli čas in odpotovali v Prago.

Prototipno maketo kadjara so slovenski trgovci Renaulta videli že lani

Na drugi strani so skrivanje svojega ključnega vozila leta vse do zadnjega uspešno skrivali pri Renaultu. V Parizu so na podoben način namreč organizirali svetovno premiero crossoverja kadjara, pri katerem so eno izmed prototipnih različic že nekaj mesecev prej videli tudi izbrani slovenski Renaultovi trgovci.

"Seveda tu še ni šlo za povsem končno verzijo vozila, ampak za nevozno maketo, ki je bila potrebna še dodelav in zadnjih sprememb. Na takih predstavitvah so fotoaparati strogo prepovedani, mobilni telefoni pa morajo ostati v žepih, zapakirani v posebne nepredušno zaprte vrečke. V dvorani tudi mrgoli varnostnikov, ki bi takoj odstranili vsakega človeka, v katerega roki bi se »pomotoma » znašel telefon," so nam povedali pri Renaultu.

Taki prototipi so namenjeni zbiranju idej in mnenj, ki jih upoštevajo pri nadaljnjemu razvoju pravih testnih prototipov. Te vozijo tudi na cestah v javnem prometu, kjer pa so vozila močno zamaskirana in tako ne dajejo pravega videza končnega serijskega avtomobila.

Razpošiljanje uradnih fotografij skrbno beleži interni sistem

V primeru kadjara je tega med prvimi na svetu videl Renaultov tovarniški fotograf, ki naredijo serijo uradnih fotografij vozila. Na dan predstavitve jih nato ponudijo vsem svetovnim medijem za objave.

"V primeru kadjarja smo vodje odnosov z javnostmi v posameznih državah prve fotografije prejeli v petek, predstavitev pa je bila v ponedeljek. Te fotografije prejme samo omejeno število oseb s posebnimi pooblastili in z izgrajenim zaupanjem znotraj podjetja. Sistem, prek katerega »prevzamejo« fotografije, vse te prevzeme točno zabeleži – kdo je vzel katero fotografijo in kdaj. Prav na podlagi zaupanja potem lahko vodja odnosov z javnostmi kako fotografijo še pred javno objavo pošlje določenemu tiskanemu mediju z namenom, da bo fotografija lahko objavljena v reviji, ki izide dan po predstavitvi. Tu gre za medsebojno zaupanje med podjetjem in medijsko hišo. Če bi v tem primeru fotografija vseeno ušla v javnost, bi z internimi postopki hitro ugotovili, kje je fotografija »ušla«, in v tem primeru bi medijska hiša in / ali vodja odnosov z javnostmi v tisti državi izgubila vse zaupanje," nam je še povedal Rok Istenič, vodja komunikacij z javnostjo pri družbi Renault Nissan Slovenija, ki je bil tudi prisoten na predstavitvi v Parizu.

Ne spreglejte