SiolNET. Avtomoto Promet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Med prazniki povečan promet, pazite tudi na vlomilce

4

termometer

Policisti med prihajajočimi prazniki na slovenskih cestah pričakujejo močno povečan promet, zato opozarjajo na previdno in strpno vožnjo, pazite pa tudi, da svoje premoženje ustrezno zaščitite.

Zaradi pričakovane gneče policisti opozarjajo, da vozniki prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti. Lepo vreme na ceste privabi tudi več motoristov, zato vozniki pozorno spremljajte dogajanje na cesti, pri vključevanju na prednostno cesto pa upoštevajte, da imajo vozniki, ki vozijo po prednostni cesti, prednost pred vami. Na previdno vožnjo policisti opozarjajo tudi motoriste in kolesarje.

Policisti pa opozarjajo tudi, da vlomilci nimajo dopusta, zato v primeru, da odhajate od doma, poskrbite za nekaj osnovnih zaščitniški ukrepov.

Če odhajate od doma, poskrbite, da ne boste tarča vlomilceva Preverite, ali ste dobro zaklenili vrata, ne odpirajte jih neznancem, sploh pa jih ne spuščajte v stanovanje, varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti če ste sami ter uporabljajte domofone, videodomofone in kukala na vhodih. Pred odsotnostjo z doma, tudi če stanovanje zapuščate samo za kratek čas, pa zaklenite vrata in zaprite okna ter vklopite alarmno napravo.

Ključev ne puščajte na "skritih mestih", ker so storilcem ta mesta dobro poznana, ustrezno shranite dragocenosti in denar, z vidnih mest umaknite vrednejše predmete, doma parkirana vozila pa zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne. Prav tako javno, denimo na socialnih omrežjih, ne obveščajte prijateljev, med katerim je morda lahko tudi kakšen storilec, da vas ne bo doma.

Za lastno varnost in varnost pred tatvinami poskrbite tako, da svojih stvari ne puščate brez nadzora ali varstva, v javnosti ne razkazujte denarja, kartic in drugih vrednejših predmetov, denar in dokumente imejte pri sebi na ustreznih mestih.

Vlomilci med prazniki ne počivajo Ustrezno zavarujte tudi svoja vozila. Zaklepajte vrata, zapirajte okna, vrednejših predmetov pa ne puščajte na vidnih mestih, zlasti ne na parkiriščih, pred trgovskimi centri, na avtocestnih počivališčih in podobnih krajih. Na avtocestah bodite pozorni še na sumljive osebe, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč ali da vam oziroma komu drugemu želijo pomagati, ali vas skušajo med vožnjo zaustaviti. Zaustavljanje na avtocesti policisti odsvetujejo, o takšnem ravnanju pa obvestite policiste.

V zadnjih petih letih so samo gorenjski policisti med velikonočnimi prazniki obravnavali 266 premoženjskih kaznivih dejanj, med katerimi je največ vlomov in tatvin. V letih 2009 in 2013 jih je bilo po 40, v 2010 68, v 2011 46, v letu 2012 pa 72.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin