Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
20. 6. 2018,
9.44

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

Postani boljši voznik Agencija RS za varnost prometa

Sreda, 20. 6. 2018, 9.44

5 let, 10 mesecev

Kje v Evropi imajo najvarnejše ceste?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
nesreča | Foto policija

Foto: policija

V zadnjih sedmih letih so prometno varnost v Evropi najbolje izboljšali Estonci in Grki, v zadnjih dveh letih pa se je med najboljše uvrstila tudi Slovenija. Pri naših južnih sosedih Hrvatih se prometna varnost nasprotno slabša.

Varnost na cestah v Evropski uniji se po poročilu Evropskega sveta za varnost prometa izboljšuje zelo počasi, lani na primer le za dva odstotka. Pri tem so objavili zemljevid evropskih držav, ki odraža stanje tamkajšnje prometne varnosti. Slovenija se je po številu smrtnih žrtev na milijon prebivalcev uvrstila v zlato sredino in dobila oceno prometno varne evropske države.

Na evropski ravni prometna varnost še daleč od ambicioznih ciljev

Leta 2017 je na evropskih cestah v prometnih nesrečah umrlo 25.250 ljudi, kar je 300 manj kot leta 2016 (-2 %) in 6.200 manj kot leta 2010 (-20 %). Trend je spodbuden, a cilj o prepolovitvi števila žrtev v EU je še vedno daleč od uresničitve. Za tak cilj bi morale države članice Evropske unije letno zmanjševati število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah za 6,7 odstotka.

Tako je Evropska komisija že napovedala nov sveženj zakonodaje o varnosti v cestnem prometu, ki naj bi zmanjšal število smrtnih žrtev za več kot 2.000 na leto do konca prihodnjega desetletja, predvsem na področju standardov vozil in cestne infrastrukture.

Ocena prometne varnosti v evropskih državah od leta 2010 do leta 2017. | Foto: Ocena prometne varnosti v evropskih državah od leta 2010 do leta 2017.

V zadnjem obdobju najuspešnejša Estonija, Slovenija na četrtem mestu

Estonija je kot najuspešnejša dosegla 32-odstotno zmanjšanje števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, sledijo ji Luksemburg z 22-odstotnim zmanjšanjem, Norveška z 21-odstotnim zmanjšanjem in Slovenija z 20-odstotnim zmanjšanjem števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah.

Sloveniji je od leta 2010 do leta 2017 uspelo zmanjšati število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah za 25 odstotkov. Lani so bile s tega vidika razmere na cestah najvarnejše v zadnjih 60 letih.

Ne spreglejte