Četrtek,
28. 9. 2017,
10.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

ženske ženske Savdska Arabija

Četrtek, 28. 9. 2017, 10.59

6 let, 7 mesecev

Ženske v Savdski Arabiji bodo vozile, koga čakajo posli?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Savdska Arabija ženske vožnja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Konservativna kraljevina Savdska Arabija je spet razburkala svetovno javnost. Vendar tokrat v pozitivnem smislu. Edina država na svetu, kjer ženske ne smejo voziti avtomobila, se je vdala pritiskom in od junija prihodnje leto dovolila ženskam sesti za volan avtomobilov. Številni proizvajalci vozil si manejo roke, saj gre za največje gospodarstvo na Srednjem vzhodu.

Za volan bo sedla več kot polovica populacije

Savdska Arabija je s to potezo naredila avtomobilskemu trgu levjo uslugo. Več kot polovica izmed 32 milijonov populacije bo imela dovoljenje za nakup avtomobilov, spremenile se bodo vozne navade in celo dnevni imigracijski tokovi se bodo drastično spremenili. V državi je namreč zaposlenih veliko nizko plačanih voznikov iz Filipinov in Bangladeša.

Trenutno največja avtomobilska proizvajalca v državi sta Toyota in Hyundai, ki s številnimi športnimi terenci obvladata savdske ceste. S prihodom novih kupcev bodo morali ponuditi tudi nekaj manjših in kompaktnih limuzin, ki jih bodo kupili predvsem študentje in ženske. Po drugi strani bodo največ izgubile taksi službe, kot je Uber, saj ženske ne bodo potrebovale prevoza, temveč se bodo do destinacije odpeljale same.

Za volanom od junija dalje

Odlok, ki ga je izdal kralj Salman bin Abdulaziz, bo stopil v veljavo junija prihodnje leto, z njim pa želi modernizirati družbo ter jo postaviti v ekonomsko boljši položaj. Ker bo v prihodnosti vse manj povpraševanja po nafti, mora kraljevina pogledovati v alternativno prihodnost.

Savdska Arabija je zadnja država na svetu, kjer je prepovedano za volan sesti ženskam, zato so se po svetu že oglasili številni podporniki zakona. Med najbolj zadovoljne spada ravno Toyota, ki je v lanskem letu prodala 676.000 vozil, kar je 32 odstotkov vseh prodanih vozil. Na drugem mestu je Hyundai s 24 odstotki tržnega deleža.

Drugi največji proizvajalec vozil na svetu je v marcu že podpisal izjavo o zbiranju podatkov, saj želijo začeti izdelovati avtomobile znotraj kraljevine. V pogovore sta se vključila tudi Nissan in Hyundai – oba proizvajalca sta zainteresirana za gradnjo obrata. Svoj kos pogače pa želijo tudi ameriški proizvajalci vozil, ki so s tehnologijo in načinom življenja pritegnili številne mlade Savdijce.

S prihodom voznic bodo številni najeti vozniki izgubili svoje delo, saj prevoz družinskih članov ne bo več potreben in ga bo lahko opravila ženska. | Foto: Reuters S prihodom voznic bodo številni najeti vozniki izgubili svoje delo, saj prevoz družinskih članov ne bo več potreben in ga bo lahko opravila ženska. Foto: Reuters

Raznolikost ponudbe

S prihodom voznic se bo ekonomija povsem spremenila. Bogatejše družine ne bodo več najemale poceni voznikov iz drugih držav, ženske se bodo lahko zaposlile v avtomobilski industriji in celo opravljale vozniška dela. Spremenili se bodo tudi standardi, številne ženske bodo s seboj zdaj vozile otroke, zaradi močno povečanega števila vozil bo potrebna nova infrastruktura in novi zakoni. Poteza bo prinesla številne ekonomske prednosti, povečala se bo potrošnja in država se bo odprla tujim investitorjem.

Majhen korak naprej, a težave še vedno ostajajo

Če so po dolgih letih le odstranili prepoved vožnje ženskam, pa Savdsko Arabijo pestijo številne težave. Majhen korak naprej, toda ženske se še vedno ne smejo družiti z moškimi, s katerimi niso v sorodu. Za pridobivanje potnega lista, pa tudi za zaposlovanje ali pridobivanje zdravstvene oskrbe, morajo pridobiti soglasje moža, če so poročene, oziroma očeta ali drugega moškega sorodnika, če niso. Tradicionalni prebivalci in tisti, ki so blizu oblasti, še vedno strogo obsojajo zahodni način življenja in način oblačenja.

Prelomnica za Savdijke: lahko bodo vozile avtomobile

Sredi poletja je mlada Savdijka, ki se predstavlja z imenom Khulood, objavila videoposnetek svojega sprehoda po ostankih zgodovinske utrdbe Ushayqir v regiji Najd, dobrih 150 kilometrov severno od Rijada, kjer bivajo nekatera od najbolj konservativnih savdskih skupnosti. V tej regiji se je v poznem 18. stoletju rodil tudi ustanovitelj vahabizma, zelo striktne veje sunitskega islama, ki ji sledi tudi družina savdskih vladarjev. Posnetek je razdelil državo na dva pola – tradicionalisti so zahtevali njeno obsodbo, drugi pol pa je zahteval, da se strogi zakoni omilijo in pustijo ženskam več svobode.