Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

7 let, 12 mesecev

Več kot deset evropskih držav v avtomobilu zahteva gasilnik, Slovenije še ni med njimi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Že manjši gasilni aparat v osebnem avtomobilu lahko prepreči tragedijo, več kot deset evropskih držav ga je že vključilo na seznam obvezne opreme. Tudi Slovenci ga vse pogosteje vozijo s seboj.

Več ko bi bilo gasilnikov v avtomobilih, hitrejša bi bila pomoč ob nenadnih požarih

Ob prometnih nesrečah ali tragičnih dogodkih, ko ognjeni zublji zajamejo avtomobil in o človeških življenjih odločajo dobesedno sekunde, pogosto pridejo prav manjši gasilni aparati v avtomobilih. Čeprav v Sloveniji ti ne spadajo med obvezno opremo, zakon jih dejansko niti ne priporoča, so se z njimi opremili že številni vozniki. Več ko bi bilo gasilnikov v osebnih avtomobilih, učinkovitejša in hitrejša bi bila pomoč ob nenadnih požarih.

Več kot deset držav v Evropi gasilni aparat šteje za obvezno opremo

Medtem ko velika večina slovenskih osebnih avtomobilov nima gasilnega aparata, je v več kot desetih evropskih državah obvezen in spada v komplet obvezne opreme. Med temi državami prevladujejo tiste z vzhodnega dela Evrope, na zahodnem je izjema le Belgija. Tam morajo imeti gasilni aparat le vozila z belgijsko registracijo.

V številnih evropskih državah pa so gasilni aparati že priporočljivi, kar nakazuje smotrnost njihove uporabe, na daljši rok pa verjetno tudi celovito vključitev v avtomobilsko opremo s priporočili Evropske unije.

Evropske države, kjer je gasilni aparat v avtomobilu obvezen: - Belgija - Belorusija - Bolgarija - Estonija - Litva - Latvija - Poljska - Romunija - Rusija - Grčija - Turčija

Gasilnike nameščajo v prtljažni prostor, v potniški kabini zanje ni varnega prostora

Gasilni aparat s seboj v vozilu ves čas vozi tudi gasilec Andrej Mrak, ki ste ga lani bralci Planet Siol.net izbrali za prvo ime rubrike Junaki za jutri. Pred slabim letom je Mrak ob prometni nesreči v Luciji pri Portorožu s svojim gasilnikom razbil vetrobransko steklo prevrnjenega kombija, pogasil začetni požar in iz vozila rešil dva italijanska državljana.

"Pri sebi v prtljažniku imam aparat z enim kilogramom prahu. Dobro bi ga bilo imeti v potniškem prostoru, a tam ni prostora za varno namestitev. Tak gasilni aparat stane 20 evrov, na pregled ga peljem vsaki dve leti," pravi Spodnjeidrijčan.

Pri namestitvi gasilnika v vozilo je treba opozoriti na varnost potnikov, saj kilogramska jeklenka ob trku dobi veliko večjo maso in lahko resno poškoduje ljudi. V Belgiji, kjer je gasilnik za domačine obvezen, imajo zanj posebno držalo pred sovozniškim sedežem.

Ne spreglejte