Sreda,
19. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

3

Natisni članek

Seat Tarragona

Sreda, 19. 9. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

Predstavitev novega modela: seat tarraco

Španski kodiaq z oznako ''made in Germany'' #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

3

Seat je po dolgih mesecih čakanja včeraj zvečer le razkril svoj tretji SUV. Tarraco si arhitekturo MQB deli s škodo kodiaqom, vendar prinaša svež in drugačen videz. S petimi sedeži ima ogromen 760-litrski prtljažnik, ki pa se sorazmerno zmanjša, če sta zadaj dvignjena dodatna dva sedeža. Javnosti se bo najnovejši Seatov SUV predstavil na avtosalonu v Parizu, na ceste bo zapeljal na začetku prihodnjega leta.

Seat tarraco | Foto: Seat Foto: Seat

Kot veleva tradicija, je ime prispevalo špansko mesto

Zgodbo o izbiranju imena tretjega španskega terenca verjetno že poznate. Seat je dobil od ljubiteljev znamke iz 106 držav prejel skupaj 133.332 predlogov. Predlaganih je bilo 10.130 različnih španskih krajevnih imen, ki so ustrezala smernicam, ki jih je določila znamka. V naslednji fazi strogega izbirnega postopka so predloge ovrednotili po jezikoslovnih in pravnih merilih, strokovnjaki pa so preverili, ali imena ustrezajo vrednotam znamke in ali odražajo bistvo novega modela.

Tarraco je staro ime za mesto, ki se danes imenuje Tarragona, bilo je ena od najstarejših rimskih naselbin na Iberskem polotoku v obdobju Rimskega imperija v Hispaniji. Tarraco je prvi Seatov model, za katerega so ime izbrali z ljudskim glasovanjem, obenem pa že 14. špansko geografsko ime, ki so ga uporabili za poimenovanje kakšnega svojega modela. Kar 36 let je že minilo, odkar je leta 1982 prvi Seatov model dobil ime po španskem mestu Ronda. Od takrat so še 12 modelov poimenovali s krajevnimi imeni iz španske geografske zgodovine.

Avtomoto Uradno: Seatov novi veliki terenec bo tarraco
Avtomoto Seat leon: dobil bo sistem, ki ga še nima niti VW golf
cupra ateca
Avtomoto Ne Seat, temveč Cupra: To je prvi avto nove znamke #foto

Sloni na preverjeni arhitekturi MQB A+

Najnovejši španski adut sloni na Volkswagnovi koncernski arhitekturi MQB A+, ki si jo deli s škodo kodiaqom in volkswagnom tiguanom allspaceem. V dolžino ta velikan meri 4.735 milimetrov, visok je 1.658 milimetrov, prtljažni prostor meri 760 litrov, žal pa preostale pomembnejše podatke Španci še skrivajo. 

Izdatne dimenzije bo uspešno skrival s pomočjo osmih zunanjih barv in prepoznavnega oblikovalskega jezika znamke. Če stranski profil močno spominja na tistega iz tiguana allspacea, pa je spredaj in zadaj značilni Seat. Tarraco naj bi namreč nakazoval novo oblikovalsko smer znamke v prihodnjih letih, prihodnji modeli pa bodo dobili podobno oblikovano masko hladilnika, žaromete in atraktivne zadnje žaromete.

Seat tarraco | Foto: Seat Foto: Seat

Seat tarraco | Foto: Seat Foto: Seat

Sprva štirje motorji, pozneje tudi več

Motorno paleto bodo sprva zastopala dva bencinska in dva dizelska motorja. Prav vsi so prisilno polnjeni, imajo direktni vbrizg goriva in sistem stop & start. Osnovno ponudbo bo začel 1,5-litrski bencinski TSI s 110 kilovati in pogonom na sprednji kolesni par. Na voljo bo še močnejši dvolitrski bencinski TSI s 142 kilovati, ki je na voljo s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

Dizelsko stran zastopa dvolitrski TDI - šibkejši ima 110 kilovatov, močnejši 142. Šibkejša različica je na voljo z ročnim menjalnikom, sprednjim pogonom ali pa s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Močnejši je na voljo izključno s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

Izdelovali ga bodo v nemški tovarni v Wolfsburgu

Tarraco je eden od redkih modelov iz skupine Volkswagen, ki ima večopravilni zaslon vgrajen na vrh armaturne plošče. Osempalčni samostoječi zaslon na dotik podpira nadzor prek gest in je v najboljši različici opremljen z navigacijskim sistemom. Opcijsko je na voljo še 10,25 palčni digitalni voznikov zaslon.

Tarraco bo na ceste zapeljal na začetku prihodnjega leta, pri znamki bodo začeli prednaročila zbirati že v decembru. Kot zanimivost, tarraca bodo izdelovali v nemškem obratu v Wolfsburgu, zato bo nosil oznako ''made in Germany''.

Seat tarraco | Foto: Seat Foto: Seat

Seat tarraco | Foto: Seat Foto: Seat

Seat tarraco | Foto: Seat Foto: Seat