Petek,
3. 3. 2017,
15.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Škoda Avtosalon Ženeva 2017

Petek, 3. 3. 2017, 15.18

6 let, 7 mesecev

Škoda zamenjala štirivaljni 1,2-litrski TSI v fabii s tremi valji in litrsko prostornino

Škoda fabia – en valj manj za več iskrivosti in manjšo porabo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Škoda fabia | Foto Škoda

Foto: Škoda

Škoda je za avtomobilski salon v Ženevi pripravila dva trivaljna bencinska motorja z litrom prostornine, ki bosta po novem gnala fabio. Za oba motorja, 70- in 81-kilovatnega, poleg večje moči in navora obljubljajo šest odstotkov nižjo porabo goriva.

"Friziranje" motorja daje več iz manjše prostornine

Razvojni inženirji so boljše rezultate dosegli z manjšo maso gibajočih se elementov motorja, močnejšim turbopolnilnikom (1,6 bar), povišanjem tlaka vbrizgavanja (250 bar) in učinkovitejšo, prilagodljivo oljno črpalko. Zmanjšanje gibne prostornine, lahka gradnja, močnejši turbopolnilnik – pod pokrovom motornega prostora fabie in fabie combi bo po novem litrski trivaljnik serije TSI. Zaradi vbrizgalnega tlaka, ki je zvišan na 250 barov, novi motorček v obeh različicah moči zagotavlja boljše vozne zmogljivosti kot dozdajšnji 1,2-litrski motor TSI. Pri tem  je njegova poraba za do šest odstotkov manjša. | Foto: Škoda Razvojni inženirji so boljše rezultate dosegli z manjšo maso gibajočih se elementov motorja, močnejšim turbopolnilnikom (1,6 bar), povišanjem tlaka vbrizgavanja (250 bar) in učinkovitejšo, prilagodljivo oljno črpalko. Zmanjšanje gibne prostornine, lahka gradnja, močnejši turbopolnilnik – pod pokrovom motornega prostora fabie in fabie combi bo po novem litrski trivaljnik serije TSI. Zaradi vbrizgalnega tlaka, ki je zvišan na 250 barov, novi motorček v obeh različicah moči zagotavlja boljše vozne zmogljivosti kot dozdajšnji 1,2-litrski motor TSI. Pri tem je njegova poraba za do šest odstotkov manjša. Foto: Škoda Oba motorja dosegata večjo končno hitrost, ki znaša 187 oziroma 199 kilometrov na uro, in delujeta občutno bolj prožno od 1,2-litrskega predhodnika. Pri Škodi trdijo, da deset kilogramov lažji motor z aluminijastim blokom deluje umirjeno in kultivirano, čeprav nima vgrajene izravnalne gredi. Na energijsko učinkovitost in manj izpustov tega motorja pozitivno vpliva tudi nova oljna črpalka, katere moč je mogoče tekoče regulirati. Črpalka potrebni tlak stalno prilagaja obremenitvi motorja.

Polnilni tlak, ki doseže do 1,6 bara (relativno), se vzpostavlja spontano, ker je hladilnik polnilnega zraka za turbopolnilnik integriran v sesalni cevi. Inženirji pravijo, da strojček deluje zelo živahno in dinamično, ker frekvenca izhodnega hrupa pri trivaljniku praviloma naraste hitreje kot na primer pri štirivaljniku. Novi pogonski sklop naj bi zato tudi presenečal s športnim zvokom.

Tovrstni motor smo sicer že preizkusili tudi v Seatovi ateci, pri Škodi pa ga že vgrajujejo v prenovljeno octavio in rapid ter rapid spaceback.

Novost pod motornim pokrovom v številkah:

1.0 TSI s 95 KM: 70 kW in 160 Nm navora, 5-stopenjski ročni menjalnik, največja hitrost: 185 km/h (fabia combi: 187 km/h), pospešek od 0 do 100 km/h: 10,6 sekunde (fabia combi: 10,8 sekunde), poraba in izusti: 4,3 l/100km (99 g CO2/km).

1.0 TSI s 110 KM: 81 kW in 200 Nm navora, 5-stopenjski ročni menjalnik, največja hitrost: 196 km/h (fabia combi: 199 km/h), pospešek od 0 do 100 km/h: 9,5 sekunde (fabia combi: 9,6 sekunde), poraba in izusti: 4,5 l/100 km (104 g CO2/km).

Razred višje po asistenčnih sistemih

Poleg standardne opreme (šest varnostnih blazin, ESP, elektronska zapora diferenciala) ter serijskega vstopanja in zagona brez ključa so opcijsko na voljo radarska asistenca s funkcijo večnaletnega zaviranja, radarski tempomat, zaznavanje utrujenosti voznika itd., nadzor tlaka v pnevmatikah pa je za evropski trg tako ali tako obvezen.

Za obe novi trivaljni izvedbi je po novem na voljo tudi radarski tempomat (Adaptive Cruise Control, ACC), ki do hitrosti 160 km/h samodejno vzdržuje in sproti prilagaja ustrezno varnostno razdaljo do spredaj vozečega vozila. Za več varnosti velja izpostaviti še funkcijo večnaletnega zaviranja, ki ob morebitnem trku v prometni nesreči fabio samodejno upočasni, da prepreči večjo škodo oziroma nadaljnje nenadzorovane nalete. | Foto: Škoda Za obe novi trivaljni izvedbi je po novem na voljo tudi radarski tempomat (Adaptive Cruise Control, ACC), ki do hitrosti 160 km/h samodejno vzdržuje in sproti prilagaja ustrezno varnostno razdaljo do spredaj vozečega vozila. Za več varnosti velja izpostaviti še funkcijo večnaletnega zaviranja, ki ob morebitnem trku v prometni nesreči fabio samodejno upočasni, da prepreči večjo škodo oziroma nadaljnje nenadzorovane nalete. Foto: Škoda

Internet: allways connect

Opcijski sistem Škoda connect omogoča stalno povezavo z internetom ter storitvi Infotainment online in Care connect, kamor med preostalim spadata tudi klic v sili in servisni klic. Na izbiro je tudi aplikacija Škoda connect app za povezavo med mobilnim telefonom in fabio ter preverjanje stanja vozila na daljavo. O domiselnih rešitvah na strani večje praktičnosti vsakdanje uporabe avtomobila, poimenovanih Simply clever, vam bomo poročali med našim testnim preizkušanjem škode fabia.