Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
29. 3. 2021,
22.00

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 3. 2021, 22.00

3 leta

Dimitrij in Nikita Mazepin

Rus takoj razbil: to je njegov oče, ki Američane zalaga z milijoni

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Mazepin | Rusija bo gostila dirko formule ena v Sočiju, njihove barve pa uradno - zaradi dopinške afere ruski športniki ne smejo nastopati pod zastavo države - kot nevtralni dirkač letos branil Nikita Mazepin.  | Foto Reuters

Rusija bo gostila dirko formule ena v Sočiju, njihove barve pa uradno - zaradi dopinške afere ruski športniki ne smejo nastopati pod zastavo države - kot nevtralni dirkač letos branil Nikita Mazepin.

Foto: Reuters

Če si hiter in nadarjen dirkač in si želiš priti vse do formule ena, zagotovo pomaga oče, ki ima pod palcem več kot milijardo dolarjev. Dimitrij in Nikita Mazepin sta ruska oče in sin, ki sta letos prihrumela v formulo ena, posredno pomagala preživeti ekipi Haas, Nikita pa je z vrtenji in nesrečo v prvem krogu povzročal prej slabo voljo kot spontane aplavze.

Nikita Mazepin v dirkaškem svetu nikakor ni nedokazano ime. Leta 2018 je bil podprvak serije GP3, lani je bil v formuli 2 peti. V svojem zadnjem letu nastopanja v kartingu je bil na svetovnem prvenstvu drugi, zaostal je le za današnjim McLarnovim dirkačem Landom Norrisom. V primerjavi z drugimi golobradimi novinci ima tudi zavidljivo število testnih kilometrov z dirkalniki formule ena.

Toda dejstvo, da je moral vse do zadnjega trepetati za podelitev super licence za formulo ena, da se je na kvalifikacijah dvakrat zavrtel (ob domnevnih tehničnih težavah) in da je v prvem krogu precej neslavno končal dirko ob odprtju v Bahrajnu (priznal je, da je bila krivda povsem njegova), govori tudi v prid njegovim kritikom.

Video - nesreča Mazepina v prvem krogu dirke v Bahrajnu

Forbes je leta 2015 premoženje Mazepina ocenil na 1,3 milijarde dolarjev. | Foto: Reuters Forbes je leta 2015 premoženje Mazepina ocenil na 1,3 milijarde dolarjev. Foto: Reuters Ameriška formula z rusko "zastavo", ki to ne sme biti

Marca 1999 rojenemu Moskovčanu je uspelo pridobiti že kar nekaj in ljudje s prstom radi pokažejo na njegovega očeta Dimitrija, brez katerega priimka Mazepin na štartni ravnini dirke formule ena bržkone res ne bi mogli videti.

Sredi osemdesetih, ko sta v formuli ena kraljevala Prost in Senna, taka kombinacija ne bi bila mogoča. Formula ameriške zasebne ekipe Haas – njen ustanovitelj je Gene Hass s podjetjem Haas Automated, enim od največjih proizvajalcev proizvodnih strojev na svetu – podprta z ruskim denarjem. Ameriška formula v ruskih barvah. Celo pri protidopinški komisiji so dvignili obrvi, češ da formule ne bi smele prikazovati ruskih nacionalnih simbolov. Pri Haasu, kjer ekipo vodi iznajdljivi Tirolec Gunther Steiner, so se izgovorili, da gre le za kombinacijo barv.

Mazepin nikakor ni le “sin” bogatega očeta. Bil je svetovni podprvak v kartingu, pred tremi leti zelo uspešen v seriji GP3, lani tudi v formuli 2. Predlani je imel ob krstni sezoni v formuli 2 precej težav s privajanjem, letos ga podobna naloga čaka v formuli ena. | Foto: Uralkali Haas F1 Mazepin nikakor ni le “sin” bogatega očeta. Bil je svetovni podprvak v kartingu, pred tremi leti zelo uspešen v seriji GP3, lani tudi v formuli 2. Predlani je imel ob krstni sezoni v formuli 2 precej težav s privajanjem, letos ga podobna naloga čaka v formuli ena. Foto: Uralkali Haas F1

Nikita Mazepin se je že lani znašel pod plazom kritik. Nekaj dni po tistem, ko je podpisal pogodbo s Haasom in ko sploh še ni imel super licence Fie, je na družbenih omrežjih objavil sporni video. V njem sopotnico na zadnjih sedežih zagrabi za prsi. Video je sicer izbrisal in se pozneje opravičil, med jasnimi kritiki takega početja dirkačev F1 pa je bil tudi predsednik Fie Jean Todt.

Dva novinca z velikim potencialom pri pokroviteljih

Pri Haasu ob koncu lanske sezone niso skrivali, da so nova dirkača našli tudi iz vidika novih pokroviteljev. Mick Schumacher, aktualni prvak formule 2, je magnet za bogati nemški trg. Mazepin pa je s seboj pripeljal očetov denar rudniške družbe Uralkali.

Dimitrij je danes 52-letni ruski oligarh, ki se je sicer rodil v beloruskem Minsku. V mladih letih je najprej diplomiral na vojaški akademiji v Minsku, bil kot vojaški prevajalec tri leta v Afganistanu, leta 1992 pa je diplomiral še iz ekonomije. Pozneje si je na inštitutu za ekonomijo in menedžment v St. Petersburgu prislužil še doktorat. Njegova posebnost je bil metodični pristop do upravljanja potenciala na borznem trgu za naftne družbe.

Oče Mazepin je od razpada Sovjetske zveze vodil že več kot pol ducata podjetij

Od začetka devetdesetih je Mazepin vodil številna različna ruska podjetja. Najprej zavarovalniško družbo Infistrakh, nato je odšel v bančni sektor (Belarusbank, Falkon Bank) in bil leta 1997 že podpredsednik družbe Tymen Oil Company. Pred dobrimi 20 leti je bil predsednik proizvajalca premoga Kuzbassugol, leta 2002 pa je postal tudi namestnik predsednika enega izmed ruskih zvezdnih skladov.

Mazepin je bil nato še predsednik Siburja, podružnice Gazproma, leta 2007 pa je vsa svoja podjetja združil pod enotno družbo Uralchem United Chemicals Company. Pred osmimi leti je Mazepin pridobil 20-odstotni lastniški delež v družbi Uralkali, ki velja za enega od največjih rudnikov mineralov. To ime se danes predstavlja tudi na Hassovih dirkalnikih v formuli ena.

Haasova formula v precej opaznih "ruskih" barvah. Mazepinovo podjetje se je prebilo tudi v uradni naziv moštva. | Foto: Reuters Haasova formula v precej opaznih "ruskih" barvah. Mazepinovo podjetje se je prebilo tudi v uradni naziv moštva. Foto: Reuters

Ko je hotel kupiti bankrotirano moštvo Force India, ga je prehitel še bogatejši Lawrence Stroll

Pri Forbesu so leta 2015 njegovo premoženje ocenili na 1,3 milijarde dolarjev. Spada med sto najbogatejših Rusov, ambicije po vstopu v svet formule ena pa je pokazal že pred dvema letoma. Ob stečaju ekipe Force India je bil prav Mazepin med zainteresiranimi kupci, a je bil uspešnejši kanadski milijarder Lawrence Stroll.

Z Mazepinom po njegovih besedah kljub ponudbi upravitelji niso niti navezali stika. Stroll je tako dobil lastno ekipo, ki je letos postala tudi uradno tovarniško moštvo Aston Martina.

Dokazovanje na repu karavane bo vse prej kot preprosto

Nikita Mazepin je prav z dirkalnikom ekipe Force India odpeljal prve testne kilometre v formuli ena in bil nekaj časa tudi razvojni voznik tega moštva. Potem ko njegovemu očetu ni uspelo kupiti propadlega moštva, je letos z njegovim vložkom le vstopil v elitni dirkaški svet. Mazepin je tako pomagal finančno preživeti Haasu, Nikita pa je postal do zdaj četrti ruski dirkač formule ena (po Petrovu, Sirotkinu in Kvyatu).

Sodeč po konkurenčnosti dirkalnika, mu letos ne bo lahko. Za zdaj je Haas v zelo izenačeni konkurenci (predvsem v sredini štartne vrste) obstojen na boj na začelju. In za novinca, ki mora za nameček voziti še očitno ne najbolj uravnotežen dirkalnik, bo učno leto vse prej kot lahko. 

Ne spreglejte