Torek,
19. 3. 2019,
6.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Natisni članek

Maybach lamborghini urus Bentley Rolls-royce

Torek, 19. 3. 2019, 6.02

5 let, 1 mesec

Mercedes-Benz bo izdelal najdražji avtomobil v ZDA

Prestižni športni terenci: To so avti novih razsežnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Če je v zadnjih desetletjih svet prestižnih vozil v večini obvladovalo nekaj petičnih športnih proizvajalcev ter Rolls-Royce, smo v zadnjih letih priče pravemu razcvetu. Avtomobili s ceno več kot 200 tisoč evrov se prodajajo kot vroče žemljice, s prihodom prestižnih terenskih vozil pa so proizvajalci dobili še enega pomembnega igralca. Svoj kos pogače si želijo tudi pri Mercedes-Benzu, kjer so sporočili, da bodo najprestižnejšega terenca z oznako Maybach izdelovali v ameriškem obratu Alabama.

Mercedes je prihod novega maybacha napovedal z norim konceptom. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes je prihod novega maybacha napovedal z norim konceptom. Foto: Mercedes-Benz

V igri sta kar dva prestižna terenca

Mercedes se pospešeno pripravlja na lansiranje dveh modelov SUV, ki se bosta zasidrala na sam vrh cenovne lestvice. Nova generacija GLS bo začinila sam vrh pri Mercedes-Benzu, medtem ko bo drugi postavil nove temelje prestiža za znamko Mercedes-Maybach.

Čeprav bo Maybachov terenec slonel na enaki arhitekturi kot tretja generacija GLS, bo znamki prinesel veliko novega. Kot prvo - izdelovali ga bodo v Alabami v Združenih državah Amerike. Čeprav ga bodo najverjetneje javnosti prvič pokazali na Kitajskem, bo z vstopno ceno okoli 200 tisoč evrov postal najdražji avtomobil, ki ga izdelujejo čez lužo. Kupci bodo prve primerke dobili v roke v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Avtomoto Bentley bentayga – najbolj luksuzen, ekskluziven in najhitrejši SUV na svetu
Avtomoto Novi rolls-royce cullinan: prestižni SUV tudi po meri britanske kraljice?

Maybach po poteh oddelka AMG?

Novi ultra prestižni SUV bo omogočil nadaljnjo rast Mercedesa. ''Maybach je sinonim za luksuz. Seveda bomo znamko razširili na modele, kjer je to smiselno. Ne predstavljam si, da bi imeli Maybachov razred A, toda na nekaterih prestižnih modelih je prihod dodatne luksuzne verzije smiseln,'' je za Automotive news dejal Dietmar Exler, izvršni predsednik Maybacha v ZDA.

Mercedes sledi potezam drugih proizvajalcev, ki s svojimi najdražjimi paradnimi konji za ceno običajne hiše k sebi vabijo najbogatejše kupce. Tako kot so storili z oddelkom AMG, ki ima svojo besedo pri skoraj vsakem njihovem modelu, bodo zaradi visokih zaslužkov Maybachov prestižni tretma razširili še na druge modele. S tem ne bodo le izboljšali ugleda, temveč s takšnimi potezami k sebi privabili tudi nekoliko mlajše kupce.

Urus bo podvojil prodajo lamborghinija, enak vpliv bo imel na prodajo tudi cullinan pri Rolls-Royceu. | Foto: Lamborghini Urus bo podvojil prodajo lamborghinija, enak vpliv bo imel na prodajo tudi cullinan pri Rolls-Royceu. Foto: Lamborghini

Kot prvi se je v svet ultra prestižnih terenskih vozil podal Bentley z bentaygo. Uspelo jim je na celi črti, zato so njihovi potezi sledili številni proizvajalci. | Foto: Bentley Kot prvi se je v svet ultra prestižnih terenskih vozil podal Bentley z bentaygo. Uspelo jim je na celi črti, zato so njihovi potezi sledili številni proizvajalci. Foto: Bentley Daleč od tega, da bi bili pri tem osamljeni

Norijo, kjer kupci v večini primerov pogledujejo le še proti nekoliko dvignjenim modelom SUV, so izkoristili že marsikje. Prvi so teren pred dvema letoma potipali pri Bentleyju, kjer so zadeli v polno z modelom bentayga. Lamborghini je predstavil športnega urusa in bo zaradi ogromnega števila naročil v letošnjem letu podvojil število proizvedenih avtomobilov na 7.500.

Podobno se dogaja pri Rolls-Royceu, kjer bodo na krilih novega ultra prestižnega terenskega vozila močno dvignili prodajo. Še več, zmogljivost obrata v Goodwoodu je do julija zapolnjena do zadnjega avtomobila in za zdaj nič ne kaže, da bi se naval umiril. Dodatno so zaposlili še 200 ljudi in zdaj skupno zaposlujejo že dva tisoč ljudi.

Ob koncu letošnjega leta se bosta obstoječi ekipi pridružila še dva. Aston Martin ima s športnim DBX velike načrte, Ferrari pa bo svoj lonček pristavil leta 2022. O tej potezi razmišljajo tudi pri Bugattiju, kjer bi radi kupcem ponudili še kaj več kot le en model.

Ker je v pregrešno dragem svetu terencev že zdaj šest tekmecev, kmalu pa bo svoj kos pogače iskalo še nekaj drugih, bo delež prodanih avtomobilov iz lanskega leta (7.500 avtomobilov) do leta 2023 zrasel za skoraj trikrat (okoli 20 tisoč avtomobilov).

Lamborghini urus
Avtomoto Novi lamborghini urus: dirkaški SUV za vsak dan, italijanski temperament in vrhunska tehnika

Limuzine za starejše, terenci za mlajše

Maybach bo svoj prvi SUV predstavil ravno pravi čas. Porast milijonarjev je v zadnjih letih velik, med njimi pa je vse več mlajših ljudi. Ravno slednji se bistveno raje odločijo za moderni SUV kot recimo limuzino, ki je prepoznavni znak starejših bogatašev z osebnim voznikom. Mlajši želijo voziti sami, ultra prestižni terenec pa je hkrati odličen modni pripomoček, ki v najlepši meri izkazuje njihov ekonomski status.

A ravno ti pregrešno dragi avtomobili so v večini primerov zgrajeni na osnovi cenejšega modela znotraj posameznega proizvajalca. Tako recimo bentley bentayga in lamborghini urus slonita na enaki arhitekturi kot bistveno cenejši audi Q7.

Z ogromnimi maržami in zaslužki proizvajalci lažje financirajo razvoj novih tehnologij in nekaterih modelov, ki niso več finančno najuspešnejši.

Vse več milijonarjev je mlajših, ki pa si ne želijo voziti v limuzini. Atraktivni športni terenci bistveno bolj ustrezajo njihovemu značaju in v bistveno boljši meri prikazujejo njihovo ekonomski položaj. | Foto: Mercedes-Benz Vse več milijonarjev je mlajših, ki pa si ne želijo voziti v limuzini. Atraktivni športni terenci bistveno bolj ustrezajo njihovemu značaju in v bistveno boljši meri prikazujejo njihovo ekonomski položaj. Foto: Mercedes-Benz

Zakaj Alabama?

Mercedes je obrat v mestu Vance v zvezni državi Alabama zagnal leta 1997. Tam so sprva izdelovali razred ML, danes pa iz njega prihajajo modeli GLS, GLE in GLE coupe. Na letni ravni izdelajo 300 tisoč avtomobilov. A vse se bo spremenilo. S to tovarno imajo velike načrte.

V preobrazbo so vložili milijardo dolarjev, v njej pa bodo izdelovali novo generacijo GLS in serijo električnih avtomobilov. Zraven bodo zgradili tudi tovarno baterij, ki bo po velikosti dvakrat večja kot prvotni obrat za izdelavo avtomobilov. Tam bodo leta 2020 začeli izdelovati vozila EQ.