SiolNET. Avtomoto Novice
3,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prodajna statistika avtomobilskega trga v Sloveniji

"Nemci" so zakon: Katere drage avte kupujemo Slovenci?

3,23

termometer

Audi Q8
Audi ima med premium znamkami letos največ novosti, njihova zadnja na slovenskih cestah je kupejevski športni terenec Q8. Foto: Gregor Pavšič

Slovenski avtomobilski trgovci so v prvih devetih mesecih prodali okrog 4.400 dragih premium vozil, a je to več kot osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prodali so več kot 1.500 audijev, pa tudi več kot 80 porschejev, Elon Musk je v Slovenijo poslal devet tesel.

Audi Q8 Avtomoto Ostal je praktičen: prvi kupejevski SUV, ki ni le lep?

Medtem ko v Sloveniji tudi letos raste bruto trg novih osebnih avtomobilov, je upadla prodaja premium vozil. Na gibanje prodaje v zadnjih mesecih močno vpliva pripravljenost avtomobilskih znamk na novo proceduro merjenja izpustov in porabe WLTP.

Audi izkorišča nove modele, a zaostaja pri uvajanju WLTP

Po podatkih Sekcije avtomobilskih uvoznikov pri Trgovinski zbornici Slovenije je letos med tremi vodilnimi premium znamkami največ novih vozil prodal Audi, prodaja pa je najbolj upadla znamki BMW. Mercedes-Benz je obdržal približno enak obseg prodaje.

Med vsemi ima prav Audi letos največ novih modelov, precej preglavic pa jim dela zamujanje pri usklajevanju vozil z novimi homologacijami po standardu merjenja izpustov WLTP. Po besedah Francija Bolte, direktorja znamke Audi v Sloveniji, je prodaja celotnega premium razreda v Sloveniji letos do konca septembra upadla za dobrih osem odstotkov.

Porsche Slovenija Avtomoto Slovenci po avte, posel cveti: Dobički avtotrgovcev so milijonski

Prodaja premium znamk v Sloveniji (januar-september):

 

2017

2018

Audi

1.502

1.567

BMW

1.833

1.244

Mercedes-Benz

1.065

1.062

Volvo

215

306

Jaguar

45

120

Porsche

69

83

Lexus

52

52

Tesla

10

9

Maserati

5

7

Ferrari

1

/

SKUPAJ

4.797

4.450

Tesla model 3 Avtomoto Bili smo v ZDA in sedeli v tesli 3 #foto

Pri BMW nestrpno pričakujejo novo serijo 3. Pri BMW nestrpno pričakujejo novo serijo 3. Foto: BMW

Mercedes-Benz je v začetku tedna v Slovenijo pripeljal prenovljeni razred C. Mercedes-Benz je v začetku tedna v Slovenijo pripeljal prenovljeni razred C.

Avtomobilskim trgovcem se obeta novo izjemno leto

Celotni trg novih osebnih avtomobilov v Sloveniji je letos v svojem bruto število spet narasel. Do konca septembra so trgovci prodali 7,6 odstotka več vozil kot lani, kažejo podatki Sekcije. Do konca septembra so trgovci domačim in tujim kupcem tako prodali 67 tisoč novih avtomobilov.

Na lestvici najuspešnejših premium znamk jasno izstopa nemški trojček, ki je v Sloveniji zaslužen kar za 87 odstotkov prodaje premium razreda. Prodajo je najbolj povečal Jaguar, tudi Porsche je opazno nadgradil lanski prodajni izkupiček do konca septembra. Tesla je v Slovenijo poslala šest modelov S in tri modele X, prihodnje leto bodo Američani morda pri nas registrirali tudi že prve električne modele 3.

Padec prodaje 'golfovega' razreda, bo izplen dvignil ford focus?

Med posameznimi razredi izstopa kar 3,2-odstotni padec spodnjega srednjega razreda. To je tradicionalni 'golfov' razred, kjer do zdaj ni bilo pravih novosti, kupci teh vozil pa vse raje izberejo podobno velike crossoverje oziroma športne terence. Prodajni izplen tega razreda bo jeseni sicer pomagal dvigniti novi ford focus.

Najbolje prodajani avtomobil ostaja renault clio, na drugem mestu je letos volkswagen polo, tretji pa volkswagen golf.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin