Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2014,
9.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Citroën Družinski Avtomoto

Četrtek, 11. 12. 2014, 9.43

8 let

Citroën C4: nove oči, novo srce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
C4 je že dobro zapisan v avtomobilsko zgodovino. Desetletje mineva, odkar je xsaro zamenjala prva generacija, na vrsti pa je že prenova druge generacije. Salonsko premiero bo doživel marca v Ženevi.

Zunanjost: nova svetlobna telesa

Pri Citroënu menijo, da si po dobrih štirih letih od predstavitve druga generacija zasluži le manjšo prenovo zunanjosti. Takoj prepoznavna sta nova žarometa s črnino med projektorjema ter z dnevnimi lučmi v tehniki svetlečih diod, ki dajejo prenovljenemu C4 nov in značilen svetlobni podpis.

Nove so tudi zadnje luči, ki se s svojim prostorskim učinkom svetlobnih elementov naslanjajo na izkušnje iz dražjih različic C4 picassa, pa oblike platišč in dve barvi karoserije.

Notranjost: armaturna plošča z manj gumbi!

Tudi pri spreminjanju notranjosti so si pri Citroënu za zgled postavili C4 picasso, saj ima prenovljeni C4 na novi armaturni plošči zdaj velik sedempalčni zaslon, ki je občutljiv na dotik in prek katerega voznik (ali sopotnik) krmili nastavitve vozila, ter medijski in (nov) navigacijski sistem avtomobila. Tako je postala notranjost veliko sodobnejša, predvsem pa z veliko manj gumbi na armaturni plošči ergonomsko prijaznejša.

Brez novih tehnologij ne gre več …

Od tehnologij velja omeniti naprednejši sistem prosti zdrsu pogonskih koles, pomoč pri speljevanju v klanec, statične sledljive luči (meglenke!), sistem za opozarjanje pred nenamernim zapuščanjem prometnega pasu in sistem za nadzor nad mrtvimi koti.

Nov je še citroën connect box, sistem, ki združuje klic v sili in pomoč (v odvisnosti od države), sistem za sporočanje okvare na mehaniki ali varnostnih elementih in sistem, ki spremlja porabo goriva in izpust ogljikovega dioksida.

Motorji, srce avtomobila: štirje novi, vsi dovolj čisti za euro6

V motorni ponudbi so štirje novi stroji, ki že zadostijo normam euro6. Dva sta trivaljna bencinska generacije puretech; prvi zmore 81 kilovatov (110 "konjev") in je kombiniran z ročnim menjalnikom, drugi zmore 96 kilovatov (130 "konjev") in je kombiniran s samodejnim menjalnikom. Dva nova turbodizla spadata v lani predstavljeno novo generacijo blueHDi; eden zmore 73 kilovatov (99 "konjev"), drugi 88 kilovatov (120 "konjev"), k vsem pa spada ročni menjalnik.

Pri večini motorjev bo mogoče doplačati za sistem stop&start, ki zmore v mestni gneči precej zmanjšati porabo goriva. Prvak med omenjenimi je blueHDi 100 S&S, katerega normna poraba znaša skromnega 3,3 litra dizelskega goriva na sto kilometrov in izpust 86 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

Ne spreglejte