Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2020,
11.21

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mandatum

Natisni članek

advertorial nagradna akcija laserska odprava dioptrije dioptrija Mandatum

Ponedeljek, 12. 10. 2020, 11.21

2 meseca, 2 tedna

Nagradna akcija: brezplačna operacija oči za odstranitev dioptrije

Vsebino omogoča Mandatum

Prijavite se na nagradno akcijo in morda ravno vi OSVOJITE NAGRADO. Nagrado podarja VIDIM Očesni Center v Celju.

VIDIM Očesni Center v Celju | Foto: VIDIM Očesni Center v Celju

Eden od najpogostejših posegov za odstranitev dioptrije je z lasersko tehnologijo. Ali veste, da laserska tehnologija za odpravo dioptrije obstaja že 33 let? V tem obdobju smo bili priča nenehnemu razvoju in izboljšavam na tem področju. Od prvih laserskih operacij, ki so bile pacientu nekoliko manj prijazne med operacijo in v času okrevanja, se je v stroki postopoma uveljavila uporaba novejših metod, ki so vse bolj varne, očesu prijazne, hitre in neboleče. Mit o pooperativnih bolečinah in dolgem okrevanju zdaj vsekakor nima več resnične osnove.

Vidim | Foto: Zaslužite si najboljše za vaše oči. Oči imate samo ene!

Nagrajenka velike nagradne akcije je Katka Cvek.

Čestitamo!

Metode, ki so se v obdobju tridesetih let napredka laserske tehnologije najbolj uveljavile, so po kronološki poti: PRK, LASIK in ReLEx SMILE.

PRK

Metoda PRK je bila prva, ki je širši javnosti omogočila slovo od nošenja očal in kontaktnih leč, vendar je od pacienta zahtevala dobro mero potrpežljivosti, predvsem v smislu daljšega obdobja okrevanja.

LASIK

Z željo po hitrejšem okrevanju je pred približno 29 leti na trg prispela metoda LASIK, pri kateri je okrevanje lažje in hitrejše, vendar s seboj prinaša tudi nezanemarljivo tveganje za kasnejšo poškodbo roženičnega poklopca, oblikovanega med samo operacijo. Laserski metodi PRK in LASIK obdelujeta povrhnji sloj roženice, kar pomeni, da se lahko med operacijo nenamerno trajno poškoduje pomembno število živčnih vlaken, zaradi česar lahko operacija vpliva na nastanek pooperativnega sindroma suhega očesa.

ReLEx SMILE

Strokovnjaki s področja oftalmologije so več let namenili raziskovanju ter preizkušanju novih tehnologij in tako so pri uglednem in uveljavljenem nemškem podjetju Carl Zeiss leta 2006 predstavili novo lasersko metodo ReLEx SMILE. Po nekaj letih testiranj so preizkušeno metodo predstavili širši javnosti ter najboljšim očesnim klinikam in tako so bile prve operacije opravljene leta 2011. Vsa ta leta uporabe metode ReLEx SMILE so pokazala, da ima metoda mnoge prednosti pred starejšima metodama PRK in LASIK. Dokazalo se je namreč, da je metoda ReLEx SMILE zaradi svoje neinvazivnosti varnejša in manj tvegana, kar zadeva potencialne stranske učinke, ki se pojavljajo po posegu.

Mandatum2 | Foto:

Bistvena razlika med naštetimi laserskimi metodami je v načinu priprave roženice (očesne površine) pred samo lasersko obdelavo. Pri metodi PRK se pred lasersko obdelavo odstrani celoten sloj povrhnjice, medtem ko metoda LASIK ne odstrani celotnega sloja, ampak ustvari približno dvocentimetrski rez in oblikuje roženični reženj v obliki pokrovčka, ki se nato odpre in dvigne. Pod "pokrovčkom" se izpostavi tkivo, ki ga nato laser preoblikuje za odstranitev dioptrije. Roženični reženj nato kirurg previdno položi nazaj v prvotno lego, vendar se to tkivo nikoli ne povrne v prvotno predoperativno stanje, kar pomeni, da se nikoli popolnoma ne zaceli.

Mandatum3 | Foto:

Roženica postane manj stabilna in bolj ranljiva v primeru morebitnih poškodb.

Metoda ReLEx SMILE deluje na drugačni osnovi, saj ne zahteva odstranjevanja povrhnjice ali oblikovanja roženičnega režnja. Laserska tehnologija namreč omogoča, da laser deluje globinsko, v sredinski plasti roženice, kjer ustvarja male zračne mehurčke. Ti mehurčki oblikujejo delček tkiva, ki ga moramo odstraniti, če se želimo znebiti dioptrije. Istočasno laser ustvari tudi približno dvo- ali tri-milimetrsko odprtinico, skozi katero nato kirurg odstrani ta delček tkiva. Operacija je s tem zaključena. Celoten operativni postopek je za pacienta popolnoma neboleč.

Mandatum4 | Foto:

Okrevanje po metodi ReLEx SMILE je izjemno hitro, saj se pacient lahko že po treh dneh vrne v svoj normalni delovni ritem. Vidna ostrina se izboljšuje že takoj po operaciji in v nekaj dneh doseže svojo popolnost. Največja prednost metode je nespremenjena struktura očesa, kar pomeni, da je roženica enako stabilna kot pred posegom. Ker ne ustvarjamo roženičnega režnja, so zmanjšane tudi možnosti za pojav infekcij, večernega bleščanja in suhega očesa. Pomembna prednost pa je tudi možnost poznejšega izvajanja drugih metod odstranjevanja dioptrije (npr. pri starostni dioptriji).

V očesnem centru VIDIM smo trenutno edini, ki v širši regiji operiramo po metodi ReLEx SMILE. Pohvalimo se lahko kar z dvema priznanima kirurgoma, ki sta edina strokovnjaka v Sloveniji, ki opravljata tak poseg. V petih letih opravljanja operacij po metodi ReLEx SMILE smo ugotovili visoko raven zadovoljstva naših pacientov s pooperativnimi rezultati.Tako kot mnoge tuje klinike tudi mi ocenjujemo, da je minimalno invazivna laserska metoda vsekakor prava smer razvoja laserske tehnologije.

Poglejte si nekaj priporočil, ki so jih dali pacienti VIDIM Očesnega Centra na naši strani na Facebooku.

Mandatum5 | Foto:

Ne spreglejte