Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2009,
11.03

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 21. 1. 2009, 11.03

8 let, 2 meseca

Male spremembe, veliko zdravja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Navadno ni potrebna popolna renovacija vaše dnevne rutine, da bi ostali zdravi.

Tu je le nekaj hitrih in učinkovitih nasvetov, zaradi katerih si ne bomo zlomili tilnika, izgubili veliko denarja in se preselili na deželo, kjer je zrak še čist in hrana organska … Vsaj petkrat na dan! Ja, ni iz trte izvito tisto o petih obrokih sadja in zelenjave na dan. Človek potrebuje vsaj 90 mg vitamina C dnevno in izračunano je, da približno takšno količino priskrbi toliko obrokov. Največ vitamina C je v paprikah, guavi, kiviju …

Oh, ta paradižnik

Ti rdeči balončki so super. Ne samo, da vsebujejo veliko vitamina C, ampak tudi antioksidant, ki sliši na ime likopen. Likopen je enkratna snov, saj preprečuje rakava obolenja, je pravi balzam za vaše srce in preprečuje astmatična in kronična pljučna obolenja (podoben učinek imajo tudi jabolka). Za boljšo absorbacijo likopena (super novica je, da se likopen s segrevanjem na uniči, tako da obstane tudi v kupljenih paradižnikovih omakah in kečapih) naredite paradižnikovo juho ali omako za pašto in dodajte olivno olje.

Skrbite za svoje zobe Kako si čistite zobe je zelo pomembno, saj z nepravilnim ščetkanjem naredite več škode (dlesnim in zobem) kot koristi. Raziskave kažejo, da večina ljudi ne ščetka zob dovolj časa, da ne uporablja zobne nitke in ne obiskuje redno zobozdravnika. Že v osnovni šoli so nas učili, da je potrebno zobe ščetkati vsaj dve minuti.

Poleg tega se vedno očisti tudi dlesni in jezik (tam se še vedno zadržuje največ bakterij). In še ena zabavna: na medicinski fakulteti v New Yorku so odkrili, da boste naredili veliko dobrega, če si boste zobe umivali z drugo roko (desničarji z levo in levičarji z desno). S tem naj bi izboljševali razpoloženje in spomin, ker takšna aktivnost stimulira posebne proteine, ki spodbujajo rast nevronov, ki so povezani z dolgoročnim spominom. Pa smo izvedeli, ne.

Eno jabolko na dan

… naj bi odgnalo zdravnika stran, ampak strokovnjaki Univerze v Pennsylvanii so po novem ugotovili, da jabolko lahko odžene od vas tudi kakšen kilogram. Matematika je približno takšna: ljudje, ki so približno petnajst minut pred kosilom pojedli jabolko, so vase vnesli približno 190 kalorij manj (jabolko ima približno od 50 do 80 kalorij, odvisno od velikosti). Jabolko je bogato z vlakninami, zato je občutek sitosti daljši.

Kozarec rdečega za punce

Punce bodo vesele novice, da kozarec rdečega vina dobesedno odganja raka dojk. Tiste, ki so zelo striktne abstinentke, pa naj zagrabijo skodelico zelenega čaja ali pest oliv. Tudi tam boste našli točno te antioksidante.

V trgovino vzemite seznam Na njem naj bo napisano: koruzni sirup, sladkor, ojačevalci okusa, hidrogenske maščobe (ki naj bi podaljšale rok uporabe živilom). To so dodatki, ki jih najdemo v mehurčkastih pijačah, prigrizkih, sladkarijah, jedem s podaljšanim rokom uporabe … Malce poglejte, kaj daste v usta, telo vam bo na dolgi rok zelo hvaležno.

Kreme s faktorjem

Kreme z zaščitnim faktorjem niso samo stvar lepote, ampak tudi zdravja, saj so škodljivi UVA in UVB žarki najpogostejši vzrok za nastanek kožnega raka. Seveda ni dobra katerakoli krema, le da ima zaščitni faktor. V največjem loku se lahko izognete tistim, ki dišijo po kokosu ali pomarančah, saj dišave v takšnih kremah vsebujejo snov psoralen, ki pospešuje staranje. Če lahko kakorkoli pomagate koži, ji pač dajte …

Ne spreglejte