Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 12. 2015,
8.41

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Samsung kava advertorial nagradna igra hidracija dehidracija

Sreda, 9. 12. 2015, 8.41

4 tedne

Koliko vode je treba spiti na dan?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ključno za naše zdravje je, da spijemo dovolj tekočine. A kako vemo, da smo spili dovolj in koliko pravzaprav je dovolj? Z nekaj triki in pravim pomočnikom!

Zakaj je voda tako pomembna za naše zdravje?

Voda je glavna sestavina živih bitij in predstavlja približno od 70 do 85 odstotkov človekove telesne teže. Zadostna količina popite vode je ključna za naše zdravje, prav tako pa bistveno vpliva na dobro počutje. A zakaj je tako zelo pomembna? Preberite si naslednja dejstva.

Kaj se zgodi, če spijemo premalo?

Če popijemo premalo vode, si bolj škodujemo, kot če bi zaužili premalo drugih hranil. Izguba vode za več kot 15 odstotkov telesne teže naj bi bila celo zelo nevarna. Takrat se namreč poruši ravnovesje v telesu, začnejo se kopičiti strupene snovi, telo pa ima manj energije, da bi se obnavljalo in normalno funkcioniralo. Za dobro počutje in zdravje moramo piti dovolj vode, sicer lahko nastanejo številne tegobe.

Osem kozarcev na dan?

Vsi smo že slišali nasvet, da naj bi spili osem kozarcev vode na dan. Če bomo spili toliko in bomo normalno aktivni čez dan, se zagotovo ne bomo približali nevarnemu stanju dehidracije, ni pa nujno, da bomo tako za zdravje naredili kar največ.

Količina vode, ki jo moramo popiti v enem dnevu, se namreč razlikuje od posameznika do posameznika. To se spreminja glede na fizično aktivnost, telesno težo, klimatske pogoje, zdravstveno stanje, starost, pa tudi navade.

Pozorni morate biti na dneve, ko ste bolj aktivni ali pa ko se ne počutite dobro. Takrat spijte nekoliko več. Še posebej pozorni naj bodo vsi, ki se veliko ukvarjajo s športom, starejši, bolniki, noseče in doječe ženske … Skratka, verjetno bi se glede na prebrano vsi strinjali, da je bolje več kot premalo.

Triki, kako spiti dovolj vode

Držite se naslednjih trikov in naj postanejo del vaše vsakodnevne rutine. Kmalu se boste počutili bolje in boste videti bolj sveže.

#1 Dan vedno začnite in končajte s kozarcem vode – to sta že dva kozarca na dan več.

#2 Ves čas imejte pri sebi steklenico z vodo. Namreč, če čutite žejo, ste že spili premalo.

#3 Pred vsakim obrokom spijte kozarec vode. Naj bo to vaša dnevna rutina, hkrati pa na ta način lahko izgubite kak kilogram, saj boste tako pojedli manj.

#4 Vodi izboljšajte okus, tako da vanjo narežete sveže sadje. Sladek okus bo razlog, da boste raje posegli po kozarčku vode.

#5 Začinite hrano. Še zlasti pikantni okusi vas bodo prisilili, da popijete veliko vode.

#6 Pomagajte si z mobilno mobilno aplikacijo S Health, ki vas bo nadzorovala pri pitju tekočine in vas opozarjala, kdaj je čas za nov kozarec vode. Namestite si jo na pametno uro Samsung Gear S2, da bo vaš osebni pomočnik vedno pri roki.

#7 Namesto sadnih sokov in pijače z mehurčki vedno izberite navadno vodo.

#8 Pijete kavo? Ob tem vedno spijte kozarec vode ali dva.

#9 Jejte vodo. Ne veste, o čem govorimo? Vodo lahko dobimo tudi s pravo izbiro hrane. Zato pojejte veliko zelenjave in sadja, ki vsebujeta velik delež vode.

Ne spreglejte