SiolNET. Trendi Zdravje
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako si lahko pomagamo s pripravki iz divjega kostanja?

1

termometer

 | Foto:
Zdravilne sestavine divjega kostanja, ki s pravim sicer ni v sorodu (spada namreč v drugo botanično družino), najdemo tako v listih kot v cvetovih, plodovih in tudi v skorji.

Zdravilne sestavine divjega kostanja, ki s pravim sicer ni v sorodu (spada namreč v drugo botanično družino), najdemo tako v listih kot v cvetovih, plodovih in tudi v skorji.

Divji kostanj lahko uporabimo na tisoč in en način: kot mazilo, tinkturo, prevretek iz skorje, oblogo ali čaj. Iz skorje divjega kostanja so že včasih pripravljali različne obkladke, s katerimi so lajšali vročična obolenja, malarijo, drisko, krvavenje iz želodca in črevesja ter tudi kožne bolezni.

Predvsem nekoč so si radi pripravili kopel iz divjega kostanja, saj pomaga pri revmatičnih obolenjih, ozeblinah, bolečinah v križu, povečani prostati in tudi putiki.

Pripravki iz divjega kostanja slovijo kot najboljše zdravilo za krepitev žil – to lahko verjetno potrdijo tudi naše babice ali prababice. Pripravki iz plodov divjega kostanja so tako primerna dopolnitev kompresijskega zdravljenja krčnih žil.

Vsestranskost pripravkov iz divjega kostanja Alkoholno tinkturo uporabite v obliki obloge pri bolečih, oteklih in utrujenih nogah in vnetjih krvnih žil. Pomembno je, da tinkture ne nanesete na poškodovano kožo ali razjedo ter da je ne uporabljajte prepogosto in predolgo, saj lahko alkohol draži in tanjša povrhnjico kože.

Oblogo iz kostanja lahko uporabite v primeru krčnih žil, zlomov in zvinov, pri bolečih in utrujenih nogah, ozeblinah in oteklinah.

Čaj iz listov ali cvetov divjega kostanja krepi imunski sistem in pomaga pri izkašljevanju (predvsem pri astmi in bronhitisu).

Katere zdravilne učinkovine vsebuje divji kostanj? Plodovi divjega kostanja vsebujejo do 13 odstotkov ß-escina (saponinski kompleks), ki krepi napetost venskih sten in zmanjšuje krhkost kapilar. Izvleček iz semen divjega kostanja deluje protivnetno, zmanjšuje poškodbe kapilar in krepi njene stene ter ščiti pred edemi. Prav tako zmanjšuje tudi otekanje nog. Plodovi vsebujejo še škrob, beljakovine, maščobe, eskulin, grenčine, sterole, flavone, alantoin, adenozin, gvanin, sečno kislino in vitamine B-skupine ter vitamin K.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin