Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

učenje študij matura

Petek, 31. 5. 2013, 8.47

8 let

Kako preživeti izpitno obdobje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred vrati je poletno izpitno obdobje, za knjigami pa tičijo tudi maturanti. Kako med napornimi tedni ohraniti mirno kri in iz sebe iztisniti kar največ? Preberite naš mini priročnik.

Dragi študentje in maturanti, za začetek – učiti se znate. Le kako bi sicer opravili vse teste, kolokvije in izpite, ki so vas pripeljali do mature oziroma do višjega letnika? Zato naj vas pred najnapornejšimi študijskimi tedni ne zagrabi panika, še vedno je namreč čas, da se organizirate in se pogumno spopadete z obveznostmi.

Večer pred izpitom: Večer pred dnevom D s seboj prinese kar nekaj nervoze, ki jo poskusite umiriti z dolgo vročo prho ali kopeljo. Ta vas bo sprostila in blagodejno vplivala tudi na razbolele mišice vratu in hrbta, ki so bile v zadnjih dneh obremenjene bolj kot ponavadi. Operite si lase in jih posušite, saj veste, svet je lepši s čistimi, dišečimi in lahkimi lasmi. Tako se boste zjutraj počutili sveže in urejeno, kar bo prispevalo k vaši samozavesti. Pripravite si skodelico čaja in se zgodaj odpravite spat. Če ne gre drugače in bi radi še enkrat ponovili snov, preletite le ključne besede in izpiske.

Na dan izpita: Zbudite se zgodaj, a ne sredi noči. Čeprav se vas morda loteva slabost, pojejte lahek zajtrk – kosmiče in jogurt, polnovreden kruh z namazom ali sadje – in spijte topel napitek. Oblecite se udobno in se uredite tako, da se boste počutili urejeno in samozavestno. S seboj na fakulteto nikar ne nosite vse izpitne literature in kilogramov zapiskov, saj vas bo teža bremenila predvsem psihično. Izberite ključne zapiske, s seboj pa vzemite tudi vse potrebne pripomočke, ki bi vam lahko prišli prav pri izpitu: pisalo (ali dve), študentsko izkaznico, kalkulator, ravnila …

S seboj vzemite tudi kakšen zdrav prigrizek (morda banano ali oreške), ki vam bo dal energijo in vas ohranjal pri močeh, pijte pa tudi veliko čaja ali vode. Pred predavalnico odidite v zadnjem hipu, saj vas bo čakanje pred vrati le dodatno vznemirilo, še posebej ob pogledu na zbirajočo se množico živčnih študentov. Zadnjih nekaj minut pred izpitom raje preživite na svežem zraku, globoko vdihnite in se pogumno podajte "v boj" – saj zmorete!

Ne spreglejte