Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
29. 4. 2016,
6.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Petek, 29. 4. 2016, 6.02

6 let, 6 mesecev

Kaj lahko sami storimo za boljše zdravje in počutje? Za občutek sreče?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Eden od odgovorov na to je meditacija. Tako poudarja učitelj joge in meditacije, sicer tudi profesor na univerzi v Mariboru in predsednik društva Joga v vsakdanjem življenju Dejan Dinevski.

Učitelj joge in meditacije Dejan Dinevski pravi, da je objavljenih več tisoč znanstvenih raziskav, ki poudarjajo vsestransko koristnost meditacije. Takole čez prst pa lahko "rečemo, da meditacija potrjeno izboljša zdravje, počutje, občutek sreče, poglobi socialne stike in zviša kakovost življenja nasploh". Za učinkovito velja pri tesnobi, depresiji in stresu, pozitivno vpliva tudi na kognitivne lastnosti, kot na primer na pomnjenje in zbranost.  

Stanje meditacije Dinevski opiše kot stanje globokega počitka v budnosti in pozornosti. Glede na to, da obstaja veliko vrst meditacij, pa pravi, da je zanj najbolj smiselna delitev na "kontemplativne, ki izvirajo iz Zen tradicije, in na drugo skupino, ki angažirajo usmerjeno pozornost, da bi umirile valovanje uma. Obe smeri vodita do istega cilja, le pot je nekoliko različna."

Učitelj joge in meditacije Dejan Dinevski pravi, da je objavljenih več tisoč znanstvenih raziskav, ki poudarjajo vsestransko koristnost meditacije. Sam jih nekaj izpostavi, kot na primer, da potrjeno izboljša zdravje, počutje, občutek srečnosti, poglobi socialne stike in zviša kakovost življenja nasploh. | Foto: Učitelj joge in meditacije Dejan Dinevski pravi, da je objavljenih več tisoč znanstvenih raziskav, ki poudarjajo vsestransko koristnost meditacije. Sam jih nekaj izpostavi, kot na primer, da potrjeno izboljša zdravje, počutje, občutek srečnosti, poglobi socialne stike in zviša kakovost življenja nasploh.

Reko misli usmerimo, ne zajezimo

In kaj je cilj? "Popoln notranji mir. Vendar to ni isto kot prazen prostor. Notranji mir namreč človeka napolni z neko novo kakovostjo bivanja." To niti ni stanje brez misli, kar ni mogoče, prizadevanje za to povzroča nasprotno, še več misli in pritiska.

Gre za umiritev misli, kar lahko storimo z usmeritvijo pozornosti, v kateri pa se ne ukvarjamo s tem, kaj naj bi nekaj pomenilo, od kje ta misel in podobno. Mislim, zvoku in preostalemu smo le priča, še pojasnjuje učitelj meditacije. "Reko misli na ta način usmerimo, ne pa zajezimo. Sčasoma se um pusti usmeriti na eno samo vsebino, od tu naprej pa je skoraj nemogoče z besedami opisati razvoj zavesti." 

Cilj meditacije je  "popoln notranji mir, ki človeka napolni z neko novo kakovostjo bivanja".  | Foto: Cilj meditacije je "popoln notranji mir, ki človeka napolni z neko novo kakovostjo bivanja".

Kako začeti z meditacijo?

Ob posredovanju blagodejnih učinkov meditacije in izkušenj, ki jih izpostavlja Dinevski, se postavlja tudi vprašanje, za katero pot meditiranja se odločiti. Predvsem pa tudi, kako začeti.

"Priporočal bi, da se interesenti seznanijo z obstoječimi praksami, preberejo kakšno knjigo, gredo na predavanja, se pogovorijo s tistimi, ki redno meditirajo. Potem pa naj izberejo po intuiciji in preizkusijo izbiro."

Je pa na začetku skoraj vedno potreben izkušen učitelj. "Tudi inštruktor vožnje je lahko samo nekdo, ki zna dobro voziti. Vožnje se ne moremo naučiti iz knjige, prav tako ne od nekoga, ki pozna samo teorijo."

Ne ustvarjajmo si pritiska z vnaprej izdelanim urnikom meditiranja, svetuje Dinevski. "Začnite s 15 minuitami na dan. Ko boste ugotovili, kako dobro vam dene, boste mogoče podaljšali za nekaj minut ali pa meditirali zjutraj in zvečer." Ne meditirajmo pa s polnim želodcem in ko smo zelo utrujeni.
 | Foto: Ne ustvarjajmo si pritiska z vnaprej izdelanim urnikom meditiranja, svetuje Dinevski. "Začnite s 15 minuitami na dan. Ko boste ugotovili, kako dobro vam dene, boste mogoče podaljšali za nekaj minut ali pa meditirali zjutraj in zvečer." Ne meditirajmo pa s polnim želodcem in ko smo zelo utrujeni.

Koliko meditiranja je ravno prav?

Ne ustvarjajmo si pritiska z vnaprej izdelanim urnikom meditiranja, svetuje Dinevski. "Začnite s 15 minutami na dan. Ko boste ugotovili, kako dobro vam dene, boste mogoče podaljšali za nekaj minut ali pa meditirali zjutraj in zvečer." Ne meditirajmo pa s polnim želodcem ali če smo zelo utrujeni.

"Že po nekaj ponovitvah meditacije praktično vsak lahko nekaj časa sedi negibno. Pa tudi z negibnostjo in položajem se ni treba obremenjevati. Če ne moremo udobno sedeti na tleh, je pisarniški stol, ki nas podpira v ledvenem delu, idealen za meditacijo. Ko zapremo oči, se moramo naučiti postati opazovalec in vzpostaviti dober odnos s svojim telesom."

Že po nekaj ponovitvah meditacije praktično že vsak lahko nekaj časa sedi negibno, čeprav se tudi z negibnostjo in položajem ni treba obremenjevati.  | Foto: Že po nekaj ponovitvah meditacije praktično že vsak lahko nekaj časa sedi negibno, čeprav se tudi z negibnostjo in položajem ni treba obremenjevati.

Kosovel kot navdih za meditacijo

Eden od pomembnih vodnikov "na začetku moje duhovne poti, pred skoraj 30 leti", je bila pesem Srečka Kosovela z naslovom Prebujenje, še pripoveduje Dejan Dinevski.

Pesnika celo opredeli kot "enega najbolj jasnih duhovnih vodnikov v zgodovini človeštva. Kot takšen presega svete knjige, ker v njem ni niti sledu dogmatike."

Duhovnost, kot še podčrta Dinevski, je danes precej zlorabljena in slabo razumljena beseda. Filozofija se razrtga, če se po naključju obregne ob njo, psihologija ne ve točno, kaj bi z njo, new age pa jo obdaja z nešteto sloji iluzij in banalnosti, povzame.

Srečko Kosovel: Prerojenje  | Foto:

Sam, sam, sam moram biti,
vsako telo neprozorno v prozornost preliti
in zvoki klavirja bodo potem
mogoče le zimske zvezde mojim očem.

Sam, sam, sam moram biti,
da pozabim misliti in govoriti
in da občutim v sebi le eno veličast
vesoljstva tihega: Rast.

Sam, sam, sam moram biti,
vse, kar je prikrito bilo, vse moram odkriti,
ne s svojo mislijo, s svojim molčanjem
kakor z molitvijo pred najsvetejšim iskanjem.

Sam, sam, sam moram biti,
v večnosti sebe in v sebi večnost odkriti,
svoje prozorne peroti v brezdaljo razpeti
in mir iz onstranske pokrajine vase ujeti.

 

 

 

 

Ne spreglejte