Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2016,
11.02

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Ljubljanske mlekarne

Foto: Ljubljanske mlekarne, Thinkstock

Natisni članek

Rio 2016 advertorial slaščice alpsko mleko Ljubljanske mlekarne

Torek, 30. 8. 2016, 11.02

2 meseca, 2 tedna

Kako v prehrano "skriti" več vrhunske wellness pijače?

Vsebino omogoča Ljubljanske mlekarne

Foto: Ljubljanske mlekarne, Thinkstock

mleko sladica ženska | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mleku z razlogom rečemo tudi "wellness pijača". Ker je primeren za pripravo slastnih sladic, ga zlahka "skrijemo" v številne jedi. Tako lahko tudi tisti, ki mleka ne pijejo samostojno, uživajo v številnih prednostih, ki jih prinaša ta slasten napitek.

Potem ko so nas naši vrhunski športniki na olimpijskih igrah v Riu prepričali, kako pomemben je kakovosten zajtrk za vrhunske športne rezultate, so nas mimogrede še povsem navdušili nad vrhunskim živilom – mlekom.

Tudi oni so med olimpijskimi igrami prisegali na mleko, saj jim je zagotavljalo energijo za doseganje vrhunskih rezultatov. Tako kot športniki začnimo dan s kozarcem mleka, lahko pa ga uživamo tudi kot malico, pijačo po vadbi, za začetek dneva, pred spanjem, v kavi, kot posladek in dodatek.

Mleko je tako vsestransko, da ga zlahka uvedemo na svoj jedilnik, tudi če ga ne pijemo kot samostojni napitek.

#OkusPoDomu

Ljubljanske mlekarne so s ponosom navijale za naše športnike, zato so jih dodobra založile z mlekom, ki jim je dal energijo prav vsak tekmovalni dan. V duhu slogana Okus po domu so pri Ljubljanskih mlekarnah vse člane olimpijske delegacije opremili tudi z individualiziranim darilom in sporočilom, ki je vsakogar spomnilo na dneve treninga v domačem okolju in tako služilo kot navdih pred nastopom na igrah v Riu.

 | Foto:

Če ne v kozarec, pa v sladico

Če ugotovite, da ste čez dan popili premalo mleka, popravite zamujeno z dobro sladico. | Foto: Thinkstock Če ugotovite, da ste čez dan popili premalo mleka, popravite zamujeno z dobro sladico. Foto: Thinkstock

Hranilne snovi – beljakovine, vitamini, minerali, ogljikovi hidrati in zdrave maščobe –, ki jih vsebuje mleko, poskrbijo za ohranjanje mišične mase, dobro delovanje našega imunskega sistema in nas napolnijo z energijo. Tudi tisti, ki nismo ves dan tako aktivni kot naši vrhunski športniki, moramo telesu priskrbeti ta hranila, da se lahko uspešno spoprijemamo z vsakodnevnimi izzivi.

Ste pozabili na današnji kozarec mleka? Nič hudega, mleko je odlično v številnih kombinacijah in se dobro izkaže tudi kot sestavina najboljših sladic.

Poiskali smo tri recepte za enkratne sladice, ki vsebujejo Alpsko mleko.


Sadni preplet sladoleda in sorbeta

Za to sladico izberemo kakovostno in dovolj zrelo sezonsko sadje. Predlagamo vipavske breskve, češnje, jagodičevje ali melono. Sladica bo malce bolj zrnata od sladoleda in trša od sorbeta.

Sadje z mlekom lahko postane vrhunski sladoledni sorbet. | Foto: Thinkstock Sadje z mlekom lahko postane vrhunski sladoledni sorbet. Foto: Thinkstock Sestavine:

250 gramov sadja
vaniljev sladkor
100 gramov sladkorja
1 liter mleka

Priprava:

Sesekljate sadje na majhne koščke in ga posujte z vaniljevim sladkorjem. Postavite v hladilnik. Medtem dobro premešajte mleko in sladkor ter dodajte sadje. Če nimate strojčka za izdelavo sladoleda, zlijte mešanico v nizko posodo za zamrzovanje in postavite v zamrzovalnik. Vsaki dve uri dobro premešajte. Ko se zmes zgosti, pustite še osem ur v hladilniku. Občasno premešajte.

Če otroci vztrajajo, naredite uslugo njim in seveda sebi ter v sladoledni sorbet dodajte koščke čokolade.


Namesto palačink: debelinke s sadjem

Namesto palačink naredite debelinke. Recept je enak kot pri palačinkah, le da rumenjake in beljake stepete ločeno ter tako dobite bolj zračno testo, ki se kar stopi v ustih.

Debelejše palačinke vas bodo nasitile in pripravile na nov dan. | Foto: Thinkstock Debelejše palačinke vas bodo nasitile in pripravile na nov dan. Foto: Thinkstock Sestavine:

3 jajca
300 ml mleka
3 žličke olja
nekaj kapljic vaniljevega izvlečka
tri žlice sladkorja
250 gramov nepasirane skute
250 gramov maskarponeja
100 gramov medu
200 gramov ananasa ali manga
nekaj koščkov različnega sadja: marelice, breskve, maline

Priprava:

Ločite beljake in rumenjake. Rumenjake premešajte z jajcem in sladkorjem ter dodajte sneg iz beljakov. Rahlo vmešajte še moko. V zmes vmešajte še skuto. Zmes vlivajte na vročo pomaščeno ponev in zlatorumeno popecite. Na debelinke namažite med in jih nadevajte z maskarponejem. Bogato obložite s sadjem.


Kremna mlečna torta – po receptu naši babic

Tukaj se ne moremo pretvarjati – to je sladica, pri kateri ne smemo pustiti, da nas slaba vest premaga. V bistvu gre za klasično biskvitno pecivo, le da smo ga tokrat še obogatili z mlečno kremo oziroma pudingom. Boste že nekako porabili vse kalorije. Naši olimpijci naj vam bodo v navdih.

Biskvitna sladica je prava mlečna bomba - včasih se je treba malo pocrkljati. | Foto: Thinkstock Biskvitna sladica je prava mlečna bomba - včasih se je treba malo pocrkljati. Foto: Thinkstock Sestavine za biskvit:

4 jajca
2 skodelici sladkorja
pol žličke soli
2 žlički vaniljevega izvlečka
2 žlici stopljenega masla
skodelica zavretega mleka2 žlici pecilnega praška

Priprava biskvita:

Namastite dva okrogla pekača. Jajca rahlo razžvrkljajte z mešalnikom. Vmešajte sladkor, sol, vaniljev izvleček, maslo in skodelico vrelega mleka. Dodajte presejano moko in pecilni prašek. Takoj vlijte v pekača in 25 minut pecite na 180 stopinj Celzija. Ohladite.

Sestavine za kremo:

pol skodelice sladkorja
2 žlici koruznega škroba
žlička soli
2 skodelici polnomastnega mleka
8 rumenjakov
žlička vaniljevega izvlečka

Priprava kreme:

V kozici zavrite sladkor, škrob, sol in mleko ter rahlo kuhajte še minuto. Stalno mešajte. Odmaknite s plošče in malce vroče tekočine počasi vmešajte v rahlo razžvrkljane rumenjake. Jajčno zmes vmešajte nazaj v vročo tekočino. Počasi kuhajte in mešajte, dokler se ne strdi – približno dve minuti. Odmaknite s plošče in dodajte vaniljev izvleček. Krema naj se hladi nekaj ur.

S kremo premažite eno biskvitno ploščo in uživajte v rahli mlečni torti.

Naj ne mine dan brez kozarca Alpskega mleka, tako ali drugače. | Foto: Thinkstock Naj ne mine dan brez kozarca Alpskega mleka, tako ali drugače. Foto: Thinkstock

Ne spreglejte