Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2014,
9.30

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Siol.net

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Sreda, 27. 8. 2014, 9.30

2 meseca, 3 tedne

"Če je cesta ravna, moram voziti naravnost"

Siol.net

Na začetku šolskega leta bodo na ceste stopili najranljivejši udeleženci v prometu. Lidl Slovenija je zato združil moči z Zavodom Varna pot, skupaj bosta ozaveščala najmlajše in njihove starše.

Na prvi od 11 napovedanih delavnic o prometni varnostni, ki je potekala na parkirišču Lidlove trgovine v Ljubljani, so bili v središču pozornosti malčki iz vrtca Galjevica v Ljubljani, vendar smo se veliko novega naučili tudi odrasli, ki moramo postati vzor najmlajšim. Takšno je prepričanje, ki ga je na srečanju večkrat poudaril tudi Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot. S sodelovanjem z Lidlom Slovenija želi širiti ozaveščenost o varnem in spoštljivem vedenju v prometu. Vzgoja najmlajših je ključna, toda ne brez prevzgoje odraslih. Okrepljen nadzor prometa prvih 14 dni šole ni dovolj, saj so otroci na cesti vse leto. Ravno zato so ključno izhodišče za varno pot v šolo takšni projekti, kot je Z znanjem do cilja, ki bo, kot je poudaril Štaba, spodbudil tudi druge organizacije in podjetja, da priskočijo na pomoč.

Lidl Slovenija je z Zavodom Varna pot oblikoval projekt Z znanjem do cilja, znotraj katerega bodo v treh tednih na enajstih lokacijah po vsej Sloveniji organizirali preventivno-izobraževalne delavnice, ki so namenjene učenju osnov prometne varnosti.

"V projektu Z znanjem do cilja otrokom ponudimo izkušnjo na simuliranem poligonu, ki jo lahko potem uporabijo tudi v resničnem svetu. Hkrati tudi staršem ponudimo možnost, da pridobijo nove izkušnje in se morda spomnijo nečesa, kar so pozabili," nam je povedala Tina Cipot iz Lidla Slovenija. V okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet vedno iščejo projekte, s katerimi bi lahko obogatili svojo pobudo. "Ko smo razmišljali o tem, kaj lahko še naredimo za naše kupce in njihove družine, smo se spomnili, da moramo pred začetkom šolskega leta poskrbeti tudi za varnost otrok," je povedala. Tako je nastala ideja, ki bo pripomogla k bolj varni poti do šole vse leto.

Izobraževanje na zabaven način

Parkirišče pred trgovino Lidl so zasedli majhni avtomobilčki, poganjavčki in vsi pripomočki, ki spadajo v resnično življenje v prometu. Uprizoritev dogajanja na cesti je bila nadvse zabavna, predvsem pa poučna izkušnja. Malčki so ob budnem spremljanju odraslih mentorjev spoznavali pomembne osnove vedenja v križišču, naučili so se prečkati zebro, spoznali luči na semaforji, vmes so svoje pisane avtomobilčke napolnili z gorivom in tako na zabaven način spoznavali, kdo ima prednost v različnih situacijah v prometu.

"Če je cesta ravna, moram voziti naravnost," je ena od prvih lekcij, ki si jo je zapomnil petletni Teodor, ki tudi ve, da je treba v ovinku zaviti, prav vsi pa so v en glas ponovili pomembno pravilo prečkanja ceste: "Najprej pogledamo levo, potem desno in še enkrat levo." Naučili so se tudi, da ima na prehodu vedno prednost pešec, čeprav se je mnogim na zabavnem poligonu tako mudilo, da so včasih pozabili na to zlato mantro prometa. Toda vaja dela mojstra in po nekaj ponovitvah na poligonu so že vsi poznali prav vse njegove prometne pasti.

Pripet pas in varen avtosedež

 | Foto:

Poligon je bila samo ena od zanimivih in poučnih postaj na delavnici. Otroci so se tudi naučili, kako pomemben je varnostni pas, predvsem pa to, da majhni otroci spadajo v varen avtosedež, saj jih sicer pas lahko tudi poškoduje.

Nekaj pravil pravilnega pripasanja:

Preverimo, da varnostni pas ni zavozlan, da se močno prilega telesu in da je dobro zategnjen. Varnostni pas mora vedno potekati po ramenu. Če otroku varnostni pas sega previsoko, torej čez vrat, mora otrok sedeti vsaj na tako imenovanem jahaču.

S pijanimi očali se je ena črta spremenila v dve

S pijanimi očali tudi preproste naloge postajajo zelo težke. | Foto: S pijanimi očali tudi preproste naloge postajajo zelo težke.

Posebna atrakcija na delavnici so bila pijana očala, skozi katera vidimo svet tako, kot če bi bili vinjeni. Otroci so z očali hodili po ravni črti in nameščali žogice na cestne stožce. Naloga ni bila preprosta, vendar zelo poučna, saj sporoča zelo pomembno ugotovitev: alkohol in vožnja nista prijatelja.

Mami, kam boš pospravila torbico?

Velik šok smo ob tehtanju svojih torbic doživele ženske, saj lahko torbica pri hitrosti 90 kilometrov na uro dobi tudi 160 kilogramov naletne teže.

Zato si velja zapomniti zlato pravilo prevažanja torbic: torbico je vedno treba položiti za voznikov ali sovoznikov sedež, lahko pa tudi v prtljažnik. Enako velja za mobitele, ki pri hitrosti 90 kilometrov na uro dosežejo tudi devet kilogramov teže – dovolj za kakšno poškodbo!

Statistike nesreč na slovenskih cestah povedo, da moramo ukrepati, se izobraževati, učiti svoje otroke in upoštevati vse udeležence v prometu. Na slovenskih cestah vsako leto v povprečju umre pet otrok ali mladostnikov, 50 je huje poškodovanih.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte