Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2018,
13.08

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

biografski film vojni film Michael Shannon Chris Hemsworth TV Telekoma Slovenije

Torek, 19. 6. 2018, 13.08

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

12 pogumnih (12 Strong)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
12 pogumnih

Chris Hemsworth in Michael Shannon v resnični zgodbi o skupini ameriških vojakov, ki so po terorističnih napadih 11. septembra 2001 kot prostovoljci odpotovali v Afganistan, kjer jim je uspelo osvoboditi drugo največje afganistansko mesto in pomagali iztrgati regijo iz pesti talibanov.

ZDA │ 2018 │ 124 min. │ Akcijska zgodovinska drama

R: Nicolai Fuglsig I: Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Peña

Ocena IMDb: 6,6/10│ Rotten Tomatoes: 54 % │ Uporabniki Googla: 88 %

Film producenta Jerryja Bruckheimerja spremlja elitno enoto posebnih sil ameriške vojske pod vodstvom stotnika Mitcha Nelsona, ki so jo izbrali, da prva odgovori na nezaslišan napad na ameriškem ozemlju.

Njeni pripadniki se znajdejo na zakotnem divjem predelu na severu Afganistana, kjer morajo prepričati afganistanskega generala, da se jim pridruži v boju proti skupnemu sovražniku – talibanom in njihovim zaveznikom iz Al Kaide.

TV Nogomet
Trendi Nogometne alternative in dopolnila #foto #video

Borci morajo preseči medsebojno nezaupanje in prebroditi kulturne razlike, hkrati pa se morajo Američani, vajeni najsodobnejše bojne tehnologije, prilagoditi njim povsem neznanim taktikam afganistanskih vojakov na konjih.

Čeprav se med njimi splete nekoliko lagodna vez in se poraja medsebojno spoštovanje, imajo novopečeni zavezniki malo možnosti za uspeh, saj jih neizprosni sovražnik prekaša tako po številu kot po orožju, pri tem pa ne jemlje ujetnikov.

Fotogalerija
1 / 14

"Ti pripadniki Zelenih baretk v Afganistan niso prišli kot okupatorji. Prišli so, da pomagajo afganistanskemu narodu, ki se je že boril za svobodo.

Pri tej zgodbi mi je všeč to, da pokaže, kako so se Američani z Afganistanci ob boku družno zoperstavili skupnemu sovražniku." Chris Hemsworth (stotnik Mitch Nelson)

Gospodar: Začetek
Trendi Premiera "tajkunskega" dokumentarca, o katerem so hrvaški mediji molčali #video

"Shannon in Hemsworth izkoristita vso njuno nezapleteno moško karizmo, vojni prizori pa so načrpani z adrenalinom." Stephen Whitty, Newark Star-Ledger


"To ni film, ki bi si vzel čas za razvoj osebnosti ali neuravnoteženo politično razpravo. Zato pa film prinaša navdušujoč poklon vojakom, katerih prispevki so bili več let neznani." Peter Travers, Rolling Stone

Napovednik filma 12 pogumnih:

Zanimivosti:

  • Film temelji na knjigi ameriškega novinarja Douga Stantona Horse Soldiers (Konjski vojaki). V njej avtor opisuje zgodbo pripadnikov ameriških posebnih sil, ki so jih napotili v Afganistan takoj po terorističnih napadih 11. septembra 2001.
  • Rob Riggle igra polkovnika Maxa Bowersa, nekdanjega poveljnika bataljona 5. skupine posebnih sil. Riggle je kot nekdanji marinec dejansko služil pod resničnim Bowersom v obdobju, v katerem poteka zgodba filma.
  • 12 pogumnih | Foto: Chris Hemsworth in Elsa Pataky nista par samo v filmu, temveč tudi v resničnem življenju. Poročila sta se leta 2010, v tem času pa so se jima rodili trije otroci.
  • Michael Peña in Micheal Shannon sta bila soigralca že v filmu Oliverja Stona World Trade Center (2008). Ta je temeljil na dogodkih, ki so se zgodili 11. septembra 2001, dvakratni nominiranec za oskarja Shannon pa je v njem igral nekdanjega marinca, ki je pomagal reševati ljudi iz napadenega svetovnega trgovinskega centra.
DKino trilogije
Trendi Trilogije, ki jih ne boste mogli zavrniti #video

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


V videoteki DKino si oglejte tudi:

Hvala za služenje (Thank You for Your Service)
Trendi Hvala za služenje (Thank You for Your Service)
Vlak 15.17 v Pariz
Trendi Vlak 15.17 v Pariz (The 15:17 to Paris)
Ostrostrelec (American Sniper)
Trendi Ostrostrelec (American Sniper)
Ne spreglejte