SiolNET. Trendi Top deset
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

TOP 10 najbolj znanih slik na svetu

4

termometer

 | Foto:
Seznam najbolj znanih slik na svetu je sestavljen glede na najbolj iskane fotografije na Googlu in torej ne temelji na osebnem okusu ali tržni ceni, ampak na trendih iskanja tega spletnega brskalnika.

10. Kosilo čolnarjev

Francoski impresionistični slikar Auguste-Pierre Renoir je delo Kosilo čolnarjev naslikal leta 1881. Kot je značilno za Renoirja, so na sliki upodobljene resnične osebe v vsakdanjem trenutku. Visoko cenjena umetnina je trenutno del kolekcije Phillips v Washingtonu.

9. Zvezdnato nebo nad Reno

Slika Zvezdnato nebo nad Reno, ki jo je Vincent van Gogh ustvaril septembra 1888, prikazuje nočno podoba mesta Arles. Nočno nebo je pogosto navdihovalo Van Gogha, Zvezdnato nebo nad Reno je bilo prvič razstavljeno leta 1889, sliko pa dandanes hranijo v pariškem muzeju d'Orsay.

8. Krik

Znameniti Krik norveškega ekspresionista Edvarda Muncha so leta 2005 ukradli iz muzeja v Oslu, leto pozneje pa ga je policija našla. Rop velja za eno najdrznejših tatvin umetnosti v novejši zgodovini – tatova sta namreč kar sredi dneva vstopila v Munchov muzej, ki je bil takrat odprt, in pred očmi obiskovalcev odnesla dve platni, sodelavec pa ju je čakal v avtu.

7. Zvezdnato nebo

Slika Zvezdnato nebo tako kot Zvezdnato nebo nad Reno sodi med tista dela Vincenta van Gogha, ki jih je navdihnilo nočno obzorje. Zanimivo je, da je Van Gogh sliko pravzaprav ustvaril čez dan in po spominu. Zvezdnato nebo velja za eno ključnih del v karieri znamenitega slikarja, od leta 1941 pa je del stalne zbirke Muzeja sodobne umetnosti v New Yorku.

6. Sanje

Pablo Picasso je Sanje ustvaril leta 1932, ko je bil star petdeset let, slika pa prikazuje njegovo tedanjo 24-letno ljubico Marie-Therese Walter. Erotična konotacija slike je pogosto kamen spotike – Picasso naj bi namreč v podobi ljubice pravzaprav naslikal svoj penis. Slika Sanje je v zasebni lasti.

5. Poljub

Poljub velja za najznamenitejšo sliko avstrijskega slikarja Gustava Klimta. Slikati jo je začel leta 1907. Gre za čutno upodobitev vrtinca ljubezni, hkrati pa je slika vrhunec zlatega Klimtovega obdobja, za katerega je značilno vračanje k očetovemu poklicu, zlatemu graverstvu. Sliko trenutno hranijo v avstrijski galeriji Belvedere na Dunaju.

4. Spolna eksplozija

Morda največje presenečenje na seznamu je slika Spolna eksplozija ameriškega umetnika Jima Warrena. Delo je bilo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je nastalo, nezaželeno na več razstavah, saj naj bi bilo preveč obsceno. Slika je trenutno v zasebni lasti.

3. Perunike

Van Goghove Perunike veljajo za deseto najdražje prodano sliko vseh časov, saj so jo leta 1990 prodali losangeleškemu muzeju J. Paul Getty za 106,1 milijona dolarjev. Prvi lastnik slike je bil sicer umetnostni kritik Octave Mirbeau, ki je bil tudi eden prvih umetnikovih podpornikov, zanjo pa je plačal 300 frankov.

2. Vztrajnost spomina

Slika, ki jo je španski umetnik Salvador Dali naslikal leta 1931, je razstavljena v newyorškem muzeju sodobne umetnosti. Gre za eno njegovih najbolj prepoznavnih del, ura, ki polzi prek roba, pa je pogosto upodobljena v popularni kulturi.

1. Mona Liza

Da se je slavna slika renesančnega umetnika Leonarda Da Vincija uvrstila na prvo mesto med najbolj znamenitimi verjetno ni presenečenje. Mona Liza je naslikana z oljnimi barvami na les. Ocenjujejo, da je nastala med letoma 1503 in 1507, skrivnostni nasmeh upodobljene ženske pa je večen. Slika je na ogled v pariškem muzeju Louvre.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin