Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 12. 2014,
20.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

top 10

Nedelja, 28. 12. 2014, 20.38

6 let, 6 mesecev

Top 10 filmov leta 2014

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj imajo skupnega peti del franšize Možje X, drama 12 let suženj in Fincherjeva priredba romana Ni je več? To, da so se vsi trije celovečerci znašli na naši lestvici najboljših filmov leta 2014.

Za nami je še eno pestro filmsko leto, ki bi ga lahko v grobem razdelili na tri sklope. V prvih mesecih leta smo v naših kinematografih dočakali "zamudnike" iz leta 2013, ki so krojili marčevsko podelitev zlatih kipcev. Sledila je sezona visokoproračunskih uspešnic, med katerimi so znova prevladovali filmi o superjunakih, v poznih poletnih in zgodnjih jesenskih mesecih pa smo si lahko na domačih velikih platnih že ogledali prve filme, ki jih omenjajo kot najresnejše kandidate za prihodnje oskarje.

Večina teh filmov (Foxcatcher: Boj z norostjo, Birdman, Leviatan, Gospod Turner) je bila prikazanih na letošnjem Liffu in se še ni uvrstila na redni spored domačih kinematografov, kar pomeni, da jih na naši lestvici najboljših filmov leta 2014 ne boste našli. Izbirali smo namreč med filmi, ki smo si jih ogledali, jih ocenili in ki so v letošnjem letu doživeli široko domačo distribucijo.

Lestvica je, tako kot to velja za vse druge lestvice, ki ne temeljijo na povprečnih ocenah in drugih suhoparnih statističnih podatkih, sestavljena subjektivno, a z mislijo na kar se da širok krog gledalcev in različnih filmskih okusov. Filmi na njej so razvrščeni po abecednem vrstnem redu, edina izjema je mojstrovina, ki si po našem mnenju zasluži naziv najboljšega filma leta 2014.

Med izbranimi filmi se bo prav gotovo našel tudi takšen, ki ga sami nikoli ne bi uvrstili na lestvico. Vas prisotnost katerega od teh še posebej moti in ali menite, da smo kakšen naslov po krivici izpustili? Veseli bomo vaših komentarjev in vaših osebnih izborov najboljših filmov leta.

Saj veste: dobrih filmov in lestvic, s katerimi opozorimo nanje, ni nikoli preveč. Naj se odštevanje začne!

1. 12 LET SUŽENJ (12 YEARS A SLAVE)

Mojstrsko režirana, prepričljivo odigrana in s tremi oskarji nagrajena zgodovinska drama Steva McQueena se zareže v gledalčevo dušo kot bič v človeško meso. 12 let suženj je film, ob katerem je Tarantinov Django brez okovov videti kot Cosbyjev šov. (Preberite si celotno recenzijo filma 12 let suženj.)

2. AMERIŠKE PREVARE (AMERICAN HUSTLE)

Ustvarjalna renesansa Davida O. Russlla se nadaljuje. Seksi, energičen, čustven, slogovno izpiljen in izjemno razvedrilen film o iskrenih prevarantih, ob katerih se ne boste počutili opeharjeni. (Preberite si celotno recenzijo filma Ameriške prevare.)

3. DVA DNEVA, ENA NOČ (DEUX JOURS, UNE NUIT)

Družbenokritična drama belgijskih bratov Dardenne o trgu (ne)dela, ki se – tako kot Marion Cotillard v vlogi skorajda odpuščene protagonistke – oklepa človečnosti in sprašuje, kam je izginila solidarnost. (Preberite si celotno recenzijo filma Dva dneva, ena noč.)

4. GRAND BUDAPEST HOTEL

Filmsko kraljestvo Wesa Andersona se z Grand Budapest Hotelom širi na (fiktivno) Vzhodno Evropo. S tipično barvito estetiko in osrednjo kompozicijo kadrov se je tokrat lotil kriminalke. (Preberite si celotno recenzijo filma Grand Budapest Hotel.)

5. LEGO FILM (THE LEGO MOVIE)

Kocke se imenitno prilegajo in sestavijo v nepozabno zabavo, ki bo navdušila tako staro kot mlado. Eden najbolj posrečenih animiranih celovečercev zadnjih let! (Preberite si celotno recenzijo filma Lego film.)

6. MOŽJE X: DNEVI PRIHODNJE PRETEKLOSTI (X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST)

Bryan Singer je presegel samega sebe: Dnevi prihodnje preteklosti so z naskokom najbolj zadovoljiv del mutantske franšize in najboljši film o superjunakih po Nolanovem Vitezu teme. (Preberite si celotno recenzijo filma Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti.)

7. NEBRASKA

Črno-bel film ceste, ki nam pokaže, da je Amerika še kaj drugega kot Hollywood, da je pot včasih pomembnejša od cilja in da življenje ni črno-belo. (Preberite si celotno recenzijo filma Nebraska.)

8. NI JE VEČ (GONE GIRL)

Eden najbolj konsistentnih sodobnih ameriških režiserjev nam je pokazal, kako bi morale biti videti predelave čtiva za odrasle. Spoj mojstrskega filmskega ustvarjanja na vseh ravneh! (Preberite si celotno recenzijo filma Ni je več.)

9. ZIMSKO SPANJE (KIS UYKUSU)

Letošnji prejemnik zlate palme, 196-minutna drama turškega režiserja Nurija Bilgea Ceylana, je brezčasen in občudovanja vreden film, ki se odvije pred nami veliko hitreje, kot bi to glede na njegovo (že kar malce predrzno) dolžino pričakovali. (Preberite si celotno recenzijo filma Zimsko spanje.)

FILM LETA 2014: FANTOVSKA LETA (BOYHOOD)

Edinstveno potovanje skozi čas, ki presega omejitve igranega celovečerca ter zaobjame življenje v vsej njegovi banalnosti in kompleksnosti. Fantovska leta so film o odraščanju, kot ga še ni bilo. (Preberite si celotno recenzijo filma Fantovska leta.)

Ne spreglejte