SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V galeriji Meduza razstavlja Ištvan Išt Huzjan

3

termometer

V koprski galeriji Meduza bodo ob 19. uri odprli razstavo likovnih del akademskega slikarja Ištvana Išta Huzjana.

V njegovih risbah gre po oceni Andreja Medveda za kompozicijo, ki se navdihuje v kaligrafiji.

V Ištvanovem delu gre za prvobitni "bauen", se pravi zgradbo, gradnjo, ki jo povežemo z obliko glave, kope, domovanja in votline - hiše, za vsak subjekt, ki išče pot navznoter in navzven, pot vase. A na način rizoma, ki je izenačen z labirintom, z antigeneološko prispodobo risb na steni, ki so simbol prepletanja brez reda, brez višjega zakona in instance, se pravi kot razrast v duši, v nezavednem.

Tako v površje sili množica dodatnih gub, brez simetrije, v vrtinčenju, s pomnožitvijo, s podaljšanjem, z odmikom. Preprosta nedoločenost, z neskončnimi prazninami v labirintu, ki jih lahko predstavimo le s črtami, v prepletu s krivuljami, v lebdenju, v gibanju med zemljo in med nebom, ki se v trenutku spet približa in oddalji. Vrtinčenje, ki tvega razplastenost risbe, v vznikih in ponikih črt, potez, zavojev kot izoblikovanje praprostora, je ob razstavi zapisal Medved.

Kompozicija s kaligrafskim navdihom Po njegovi oceni gre v Ištvanovih risbah za kompozicijo, ki se navdihuje v kaligrafiji. Posamezne risbe se hkrati naslanjajo na kontrasten in komplementaren odnos med osnovno figuro in drugotnimi elementi, med različnimi plani lista v smislu višine in globine. "Enotnost sličic dobimo na podlagi praznine s povezanostjo črt, ki na organski način strukturirajo prostor, in črnila, ki modulira tonalitete, povezanost, zaradi katere se celota figur nahaja v samem prihajajočem in odhajajočem gibanju, ki je v osnovi krožno," je zapisal Medved.

Kdo je Ištvan Išt Huzjan?

Ištvan Išt Huzjan, rojen leta 1981 v Ljubljani, je leta 2005 diplomiral iz slikarstva na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Z umetnikom Jašo sta oblikovala umetniški kolektiv Black Star Production, je ustanovitelj založbe "21st Century books", usmerjene v izdajo vizualnih knjig umetnika. Njegovo področje delovanja obsega slikarstvo, inštalacije, video, scenografijo in oblikovanje. Svoja dela je predstavil na več samostojnih razstavah in projektih doma in v tujini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin