Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 13.55

8 let

V galeriji Meduza razstavlja Ištvan Išt Huzjan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V koprski galeriji Meduza bodo ob 19. uri odprli razstavo likovnih del akademskega slikarja Ištvana Išta Huzjana.

V njegovih risbah gre po oceni Andreja Medveda za kompozicijo, ki se navdihuje v kaligrafiji.

V Ištvanovem delu gre za prvobitni "bauen", se pravi zgradbo, gradnjo, ki jo povežemo z obliko glave, kope, domovanja in votline - hiše, za vsak subjekt, ki išče pot navznoter in navzven, pot vase. A na način rizoma, ki je izenačen z labirintom, z antigeneološko prispodobo risb na steni, ki so simbol prepletanja brez reda, brez višjega zakona in instance, se pravi kot razrast v duši, v nezavednem.

Tako v površje sili množica dodatnih gub, brez simetrije, v vrtinčenju, s pomnožitvijo, s podaljšanjem, z odmikom. Preprosta nedoločenost, z neskončnimi prazninami v labirintu, ki jih lahko predstavimo le s črtami, v prepletu s krivuljami, v lebdenju, v gibanju med zemljo in med nebom, ki se v trenutku spet približa in oddalji. Vrtinčenje, ki tvega razplastenost risbe, v vznikih in ponikih črt, potez, zavojev kot izoblikovanje praprostora, je ob razstavi zapisal Medved.

Kompozicija s kaligrafskim navdihom Po njegovi oceni gre v Ištvanovih risbah za kompozicijo, ki se navdihuje v kaligrafiji. Posamezne risbe se hkrati naslanjajo na kontrasten in komplementaren odnos med osnovno figuro in drugotnimi elementi, med različnimi plani lista v smislu višine in globine. "Enotnost sličic dobimo na podlagi praznine s povezanostjo črt, ki na organski način strukturirajo prostor, in črnila, ki modulira tonalitete, povezanost, zaradi katere se celota figur nahaja v samem prihajajočem in odhajajočem gibanju, ki je v osnovi krožno," je zapisal Medved.

Kdo je Ištvan Išt Huzjan?

Ištvan Išt Huzjan, rojen leta 1981 v Ljubljani, je leta 2005 diplomiral iz slikarstva na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Z umetnikom Jašo sta oblikovala umetniški kolektiv Black Star Production, je ustanovitelj založbe "21st Century books", usmerjene v izdajo vizualnih knjig umetnika. Njegovo področje delovanja obsega slikarstvo, inštalacije, video, scenografijo in oblikovanje. Svoja dela je predstavil na več samostojnih razstavah in projektih doma in v tujini.

Ne spreglejte