Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
13.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2013, 13.27

7 let, 12 mesecev

Umrl je konceptualni umetnik Leon Ferrari

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V 93. letu starosti je prejšnji teden umrl argentinski konceptualni umetnik, ki je s svojo razstavo leta 2004 tako razburil zdajšnjega papeža, da jo je ta dal zapreti.

Ferrari je svojo kariero začel kot oblikovalec keramik, nato postal abstraktni umetnik, svoj pečat v umetnostni zgodovini pa je pustil s politično motiviranimi deli, ki so pogosto izzivala, kar je sam imenoval nelegitimna avtoriteta, poroča New York Times.

Njegovo najbolj znano delo je bilo verjetno tisto, ki ga je leta 2007 predstavil tudi na beneškem bienalu in na katerem je Jezus pribit na ameriško vojno letalo, kakršnega so uporabljali v vietnamski vojni.

Leta 2004 je na razstavi v Buenos Airesu razstavil kipce Device Marije v mešalniku, majhne svetnike v otroških stekleničkah in Kristusove figure v opekaču kruha. Njegova ideja, da ljudi prisilno hranijo z religijo, je tako razburila nadškofa Jorgeja Maria Bergoglia, ki je danes papež Frančišek, da je ta ukazal, da to blasfemično razstavo zaprejo, kar se je po protestih javnosti in napadih na umetniška dela tudi zgodilo.

Argentinsko vlado je obtožil nespoštovanja človekovih pravic, še preden je oblast prevzela vojska leta 1976. Ker se je bal povračilnih ukrepov, je pobegnil v Brazilijo, kjer je živel do leta 1991. Njegovega sina Ariela je ugrabila argentinska vojska in najverjetneje tudi usmrtila.

Ferrari je svoja dela razstavljal po vsem svetu, njegova dela pa so tudi v stalni zbirki newyorške MoME. Leta 2007 je na beneškem bienalu prejel zlatega leva za najboljšega umetnika na bienalu, argentinska fundacija Konex pa ga je razglasila za najboljšega konceptualnega umetnika. Zadnji projekt, v katerem je raziskoval spolnost in nasilje v krščanski umetnosti, je štipendiral Guggenheim.

Za umetnost je dejal, da ne gre za lepoto ali noviteto, temveč za učinkovitost in motnjo.

Ne spreglejte