Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 11. 2010,
10.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 11. 2010, 10.01

8 let

"Naročniki bi nas morali jemati kot partnerje, knjigo pa kot čoln, v katerem smo skupaj"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred prihajajočim 9. bienalom ilustracije razmišlja priznana slikarka, ilustratorka in pisateljica Andreja Peklar, avtorica najboljše izvirne slovenske slikanice za leto 2006, Fant z rdečo kapico.

Kakšna je primarna vloga ilustracije? Beseda ILUSTRACIJA izhaja iz besede "illustrare", kar pomeni "osvetliti". Torej je njena primarna vloga osvetliti, razložiti, ponazoriti besedilo.

Kako pomemben je njen delež v knjigi v primerjavi z besedilom? Odvisno od vrste in namena besedila, ob katerem nastopa. Včasih je lahko, količinsko gledano, samo droben dodatek, ki pa poudarja osnovno razpoloženje besedila in mu kvalitativno enakovredno dodaja svoj pogled. So tudi knjige, kjer besedila sploh ni, v njih ilustracije skozi občuteno izbran in premišljen niz podob "pripovedujejo" zgodbo.

Kako se po navadi začne sodelovanje med ilustratorjem in avtorjem besedila? Je to danes bolj zahtevno ali lažje izvedljivo kot nekoč? Največkrat urednik izbere ustreznega ilustratorja za določeno besedilo. In dober urednik najde "pravo kombinacijo", kjer se poetika avtorjevega besedila harmonično ujame s poetiko ilustratorja. Nekateri avtorji ilustratorju popolnoma prepustijo, da jih nagovori le njihovo besedilo, drugi želijo dialog. Ta je skoraj obvezen pri ilustriranju poljudnih besedil in tu so današnja sredstva komunikacije v veliko pomoč.

Katero tehniko najraje uporabljate? Moji najljubši tehniki sta tempera in tudi črno-bela perorisba. Za poljudne ilustracije pa velikokrat uporabljam kombinacijo risbe in računalniške grafike.

Ali se ukvarjate z ilustracijo za otroke ali odrasle? Kakšna je glavna razlika? Katera je bolj cenjena? Največ se ukvarjam z ilustracijo za otroke, a me zanima tudi ilustriranje za odrasle. Vanj se morda lahko vplete več ironije in družbene kritičnosti. Pri nas počasi v časopise prodira ta zvrst, kar je zelo dobrodošlo. V tujini, predvsem v ZDA, pa je ilustracija za odrasle precej bolj pogosta in temu primerno tudi cenjena.

Ne spreglejte