Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
17.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vincent van Gogh

Četrtek, 13. 6. 2013, 17.09

7 let, 12 mesecev

Intimen sklep sezone Mladinskega gledališča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Še pred kresno nočjo mladinsko gledališče pripravlja ugledališčenja pisem, ki so jih napisali Vincent van Gogh, James Joyce in Slavko Grum.

Gledališka sezona se izteka – mladinsko gledališče bo konec sezone, še preden napoči kresna noč, zaznamovalo s posebnim, malce bolj intimnim dogodkom, imenovanim Ljubezen v pismih – gledališki triptih. Gre za tri ugledališčenja pisem, literarnega žanra, ki zaradi svoje narave spada med tiste bolj osebne literarne zvrsti. Ivan Peternelj in Robert Prebil se bosta tako v Pismih Théu lotila bratske ljubezni in korespondence Vincenta van Gogha, erotično ljubezen pa bodo zastopala Joyceova Pisma Nori, ki jih bo gledališko osmislila Damjana Černe, in Grumova Pisma Joži, ki jih bo oživil Ivan Rupnik.

Pisma Nori O tem, ali je prav, da Joyceova pisma objavijo, se je spraševalo že mnogo ljubiteljev njegovih del, pa tudi njegov vnuk Stephen Joyce, ki se je dolga leta trudil, da pisma ne bi prišla v javnost; kot je dejal, si je želel "da imajo svoj mir". Kot pravi Damjana Černe, jo privlači prav ta mejnost Joyceovih Pisem Nori – znano je namreč, da ne bomo nikoli nedvoumno odgovorili na vprašanje, ali je javnost do njih upravičena ali ne. Zato se je odločila, da jih bo uprizorila. Ob tem se sprašuje in sama sebi odgovarja na vprašanja o tem, kdo komu pravzaprav piše pisma: jih pišemo drugim ali pravzaprav sami sebi, kako je Nora čutila, ko je prebirala pisma, in ali je resničnost bolj fantastična kot domišljija.

Pisma Théu In če si bodo gledalci lahko Pisma Nori ogledali 20. junija, dan zatem sledijo Pisma Théu, na odrske deske postavljena pisma, ki jih je Vincent van Gogh pisal svojemu mlajšemu bratu. Življenje velikega umetnika je, kljub temu da je navdihnil že ogromno del popularne kulture, zavito v meglico skrivnosti – kup različnih teorij na primer kroži o njegovi duševni bolezni; med morebitnimi diagnozami omenjajo bipolarno motnjo, shizofrenijo, sifilis, epilepsijo, porfirijo, zastrupitev z barvami, celo sončarico. Te tako kot marsikaj ostajajo nepreverljive, kar pa o življenju van Gogha zagotovo vemo, izvira predvsem iz njegovih pisem domačim, prijateljem, slikarskim kolegom, med drugim bratu Théu. V uprizoritvi se bosta v slikarjev intimni svet podala Ivan Peternelj in Robert Prebil. Pritegnila sta ju zlasti neposrednost Vincentove intimne pisave ter kompleksna in občutljiva osebnost, ki se razkriva za njimi. Njegovo duševnost bosta poskušala osvetliti z dveh plati: eden od njiju se bo osredotočil na njegova notranja stanja, boje z boleznijo, doživljanje samega sebe, drugi pa na njegov odnos do zunanjega sveta.

Pisma Joži Sobotni večer, 22. junija, pa bo znova namenjen erotični ljubezni: Lado Kralj v spremni besedi, napisani za izdajo pisem Slavka Gruma njegovi muzi in ljubezni Joži, zapiše misel, ki je zapeljiva tudi za gledališče: "Realna Grumova pisma njegovi ljubici Joži Debelak včasih vsebujejo pasaže, ki so povsem fikcijske: druga plast, poročila o ljubezenskih čustvih, o mukah ljubosumja, o erotični obsedenosti, iz katere ni videti izhoda, nedelikatni poskusi, kako z izpovedovanjem lastne nezvestobe tudi v Joži vzbuditi ljubosumje – vse to se sicer še vedno nanaša na realije, na resnično trpljenje in blodnje, vendar je opis stanja prav gotovo fikcionalen v še večji meri, saj je opazovanje povsem subjektivno." Grumova pisma bo na oder postavil Ivan Rupnik, ki meni, da ravno ta resnična izmišljija pisem pomeni dodaten čar za njihovo ugledališčenje.

Ne spreglejte