Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 7. 2017,
4.09

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

#dopustujdoma Goriška pohodništvo Otliško okno Vipavska dolina Trnovski gozd Najlepši razgledi v Sloveniji Na dopustu #dopustujdoma #dopustujdoma

Petek, 7. 7. 2017, 4.09

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji (14): Otliško okno

Otliško okno: hudičev pogled na Vipavsko dolino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Z roba Trnovskega gozda ne manjka spektakularnih razgledov na Vipavsko dolino, najbolj poseben pa je zagotovo tisti, ki ga uzrete skozi Otliško okno.

 

A post shared by Urška (@dropdead_psycho) on

Otliško okno je po legendi ustvaril hudič s svojim rogom - podrobnosti zgodbe ne bomo izdali, izvedeli jo boste, če oziroma ko se boste povzpeli do samega okna.

 

A post shared by Mitja Madon (@madonch) on

Verjetnejša, a manj romantična je znanstvena razlaga nastanka Otliškega okna, po kateri gre za kraški pojav, ki ga je v kamniti steni izdolbla voda. V vsakem primeru gre za znamenitost, ki si jo vsekakor velja ogledati. Tudi zaradi čudovitega pogleda na Vipavsko dolino, ki se razlega skozi to okno oziroma "votlo steno" - od tod je ime dobila bližnja vas Otlica, ta pa je ime "vrnila" oknu.

 

A post shared by Domen Kastner (@domenkastner) on

Otliško okno najdete na robu Trnovske planote, do njega pa lahko pridete po več poteh. Z avtomobilom se lahko pripeljete do vasi Otlica, od tam pa ste pri oknu po okoli 15 minutah hoda. Peš se lahko odpravite tudi iz Predmeje ali pa kar iz Ajdovščine oziroma od izvira Hublja.

 

A post shared by Sinji_vrh (@sinji_vrh) on

Ob poti, tik pred ciljem, vas bo kažipot opozoril na Malo Otliško okno, skozi katero se lahko, če ste plezalno sposobni in razpoloženi, povzpnete do velikega brata, sicer pa nadaljujte po markirani poti.

Dodatno: Odpravite se na krožno Pot po Angelski gori, sestavljeno iz sedemnajstih postaj na območju Otlice in Kovka. Več o njej najdete tukaj.


Zanimivosti v bližini

Velika ledena jama

Nekaj kilometrov od kraja Lokve, v Paradani, najdete še en zanimiv kraški pojav, in sicer Veliko ledeno jamo. Gre za jamo ledenico oziroma jamo z večnim ledom in snegom.

Iz te jame so nekoč izrezovali in odvažali velike kose ledu, težke vse tja do 40 kilogramov. Ta led so v vozovih vozili v Gorico in Trst ter ga prodajali na ladje, te pa so ga menda vozile celo do Egipta.

Notranjosti jame si ni mogoče ogledati, vidite lahko le vhod vanjo.

Zeliščni center v Grgarskih Ravnah

Neokrnjena narava teh krajev je zagotovo popolna lokacija za pridelavo zelišč. V Grgarskih Ravnah na Banjški planoti tako najdete Zeliščni center, kjer lahko ob ogledu zeliščnega vrta v tamkajšnji trgovini kupite tudi lokalne izdelke, od najrazličnejših sušenih zelišč do eteričnih olj, hidrolatov in grenčic, pa sušeno sadje in domače pecivo.

Praznik košnje na Banjšicah

Zadnji julijski konec tedna bodo na Banjšicah, v osrednjem kraju Banjške planote, priredili že 35. praznik košnje, na katerem si boste lahko ogledali povorko s prikazom košnje nekoč in danes ter uprizoritev drugih starih običajev. Kot se za tovrstne praznike spodobi, ne bo manjkalo niti domačih dobrot.


Najzanimivejše gostilne v bližini:

(Gostilne Winkler na Lokvah še ni med našimi ocenami gostiln.)

Penzion Sinji vrh: odlična kuhinja z izjemnim razgledom

Turistična kmetija Abram: na Nanosu pri medvedu Mitku

Gostilna pri Lojzetu: poslikani krožniki na dvorcu Zemono

Majerija: nove učne ure vipavske kuhinje

 

Ne spreglejte