Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2013,
13.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

izlet Kras jota pršut

Četrtek, 24. 10. 2013, 13.28

6 let, 6 mesecev

Na kraške dobrote z obeh strani meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdaj je pravi čas za joto, mineštro in ročno rezan pršut. Zavijte ta konec tedna na Kras!

Zakaj tja? Jeseni je Kras najlepši. Takrat se spremeni v morje ognjeno rdeče barve, v katero ga barvajo vinogradi, še bolj pa ruj, tipični kraški grm. Lepo pa je sesti tudi za mizo, polno kraških dobrot, ki se ob hladnih dneh vse bolj priležejo.

Zakaj zdaj? V polnem teku je Mesec kraške kuhinje, prireditev, v okviru katere trinajst gostinskih ponudnikov in turističnih kmetij obiskovalcem ponuja izbrane kraške specialitete in posebne menije, med katerimi je poudarek predvsem na jesenskih kulinaričnih dobrotah. Gostinci bodo obiskovalcem ponujali joto, ječmenovo mineštro, ajdovo polento, jedi z ohrovtom in zeleno. Jesen je tudi čas dobrot iz prašičjega mesa, kateri kos mesa je pravi za določeno jed, pa je skrivnost vsakega ponudnika posebej.

Posebno pozornost bodo namenili ročno rezanemu pršutu, ki so ga Kraševci posebej zaščitili. Pravico do zaščitene storitvene oznake "ročno rezan pršut" lahko namreč uporabljajo le gostinci, ki obvladajo spretnost ročnega rezanja pršuta. Ob Mesecu kraške kuhinje bodo gostinci ponujali tudi mlada vina ob "zgodbah o prijateljstvu med teranom in kraškim pršutom".

Mesec kraške kuhinje traja do 10. novembra, seznam gostincev in njihovo ponudbo pa najdete tukaj tukaj.

Kaj pa čez mejo? Svoj mesec kraške kuhinje prirejajo tudi zamejci z italijanskega dela Krasa. Glavno vlogo v letošnji ponudbi bodo imele kraške mineštre in juhe, oplemenitili pa jih bodo s kraškimi vini, oljčnim oljem, siri, medom in, ne nazadnje, tržaško kavo, iz pekarn pa bo dišal kruh iz domače moke izpod mlinskega kamna. Pa še to – recepte, v katerih boste uživali, vam bodo podarili.

V zamejstvu bo mesec kraške kuhinje trajal do 17. novembra, jedilniki pa bodo ob rezervaciji na voljo vse do pomladi. Seznam sodelujočih gostiln, barov, pekarn in trgovin najdete tukaj.

Ne spreglejte