Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2013,
11.59

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

stopnice znamenitost Španske stopnice

Četrtek, 3. 10. 2013, 11.59

4 leta, 8 mesecev

Le za vzdržljive: najlepša stopnišča sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stopnišča, ki jemljejo dah s svojo lepoto, pogosto pa tudi z zahtevnostjo.

Angkor Wat, Kambodža

K stolpom slovitega kompleksa templjev vodi več izjemno strmih stopnišč. Tako strmih, da jih mnogi obiskovalci preplezajo kar po vseh štirih ali pa se oklepajo varovalnih žičnatih ograj.

Chand Baori, Indija

Fascinanten vodni rezervoar v Radžastanu so zgradili okoli leta 800. Sega 13 nadstropij v globino, dvojno stopnišče, ki pelje do vode na dnu, ima kar 3500 stopnic, na dnu rezervoarja pa je temperatura zraka skozi vse leto kakšnih pet ali šest stopinj nižja kot na vrhu.

Gaztelugatxe, Španija

Otoček Gatzelugatxe leži v Biskajskem zalivu ob baskovski obali. Na njegovem vrhu stoji cerkev, posvečena Janezu Krstniku, z obalo pa je povezan s fascinantnim vijugastim mostom in stopniščem.

Gora Tianmen, Kitajska

Gora Tianmen oziroma Tian Menshan v provinci Hunan na severozahodu Kitajske ni za tiste z vrtoglavico. Nanjo pelje vijugasta cesta z 99 serpentinami, pohvalijo se lahko tudi z najdaljšo planinsko žičnico na svetu, nas pa najbolj zanima fantastično stopnišče, ki pelje do naravnega okna v gori – 999 stopnic do nebes.

Duisburg, Nemčija

Skulptura Tiger & Turtle – Magic Mountain v nemškem mestu Duisburg je visoka dobrih 20 metrov. Po kombinaciji stopnišča in vlaka smrti se lahko obiskovalci povzpnejo do največ 13 metrov, medtem ko se po zanki seveda ni mogoče sprehoditi.

Španske stopnice, Italija

Španske stopnice v Rimu sicer niso zahteven vzpon, so pa zato toliko lepše. Stopnišče, ki je že stoletja priljubljeno zbirališče mladine, je še posebej lepo maja, ko je prekrito z bogato cvetočimi azalejami.

Lovćen, Črna gora

Najbolj znana črnogorska planina se vzpenja nad Boko Kotorsko. Na 1657 metrov visokem Jezerskem vrhu stoji mavzolej črnogorskega pesnika Petra II. Petrovića Njegoša, do njega pa vodi napornih 461 stopnic.

Ne spreglejte