Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2013,
10.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 20. 11. 2013, 10.41

7 let, 12 mesecev

Medicina, ki rešuje vsa obolenja sodobnega časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko imamo zdravstvene težave, je pametno, da obiščemo zdravnika tradicionalne kitajske medicine, saj njegovo delo temelji na načelu naravnega zdravljenja, človeka pa obravnava celostno.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je edinstven sistem zdravljenja, ki vključuje nauk o diagnostiki, vzrokih, nastanku in poteku bolezni ter metodah zdravljenja. Razvoj kitajske tradicionalne medicine traja že več kot tri tisoč let in združuje bistvo kitajske filozofije, kulture in znanosti. Kljub napredku moderne medicine danes uporaba tradicionalnih kitajskih metod zdravljenja v svetu močno narašča. Glavni vzrok za to je zavedanje o njihovi učinkovitosti pri zdravljenju širokega nabora bolezni.

Kot pravi dr. Liu Hongzhou, ki dela v ljubljanskem Centru za tradicionalno kitajsko medicino (ambulante imajo tudi v Celju, Mariboru in Kopru), bi pregled pri zdravniku tradicionalne kitajske medicine svetovali tistim s kroničnimi obolenji in različnimi bolečinami. Obiskujejo jih ljudje z bolečinami v križu, vratu, hrbtu, ramenskem obroču, v nogah, ljudje z išiasom in z raznimi revmatskimi obolenji.

Akupunktura je zelo učinkovita pri zdravljenju:

- nespečnosti, - glavobolov in vrtoglavic, - pri odpravljanju želodčnih in črevesnih težav, - ginekoloških težav, - bolečih menstruacij, - neplodnosti, - težav ob menopavzi, - depresij in tesnob.

Poleg tega izboljša splošno počutje in dvigne imunsko odpornost. Kitajska medicina lahko pomaga pri večini obolenj sodobnega časa. Priporočljiva je predvsem zato, ker nima stranskih učinkov. K njim prihaja zelo veliko ljudi, ki imajo težave prav zaradi stranskih učinkov jemanja zahodnih zdravil. Kitajska medicina je primerna prav za vse, ne glede na starost. Uporabljamo jo lahko tudi pri majhnih otrocih, odvisno seveda od njihovih težav in od tega, kako se odzivajo.

Na akupunkturo se nekdo odzove prej, nekdo pozneje

Kako bo potekalo zdravljenje, je zelo odvisno od človeka in seveda od njegovega obolenja. Različni ljudje se na akupunkturo ali akupresuro odzovemo zelo različno, eni prej, drugi pozneje. Pri bolečinah za zelo dober rezultat običajno potrebujemo od deset do dvajset terapij. Nekateri že po prvi terapiji opazijo veliko izboljšanje. Drugi pa se iglic tudi bojijo, zato so podzavestno bolj napeti in nanje akupunktura deluje počasneje, je povedal dr. Liu Hongzhou.

Akupunktura nima stranskih učinkov. Tudi kitajska naravna zdravila, če jih pravilno uporabljamo, imajo v primerjavi z zahodnimi takih učinkov zelo malo. Seveda pa teh zdravil ne moremo jemati kar tako, predpisati jih mora zdravnik, ki je postavil natančno diagnozo in na njeni osnovi izbral ustrezno kombinacijo zelišč. Kitajska zdravila so rastlinskega izvora, zato je tudi neželenih učinkov malo.

Zdravljenje po načelih kitajske medicine je primerno za vsa zdravstvena stanja, razen seveda tistih, pri katerih je neposredno ogroženo življenje. "Res pa je, da ga v praksi bolj uporabljamo pri kroničnih obolenjih, ker se akutne stvari hitro razrešijo same ali pa jih razreši zahodna medicina, še preden človek pomisli, da bi pomoč lahko poiskal drugje. Akupunktura zdravi akutne bolečine, na primer glavobole, izvine, otekline in zobobole. Pomaga lahko tudi pri nahodu in različnih slabostih," je povedal dr. Liu Hongzhou.

Slab pretok meridianov prinaša zdravstvene težave

V tradicionalni kitajski medicini velja, da težave nastanejo, ko kakšen meridian, po katerem se pretaka energija, ni pretočen. Kitajski pregovor pravi: "Če je pretok, ne boli, če ni pretoka, boli." Zelo preprosto povedano, že to, da ima človek težave, pomeni, da nekje nekaj ni v redu, da torej ni ravnovesja ali pretoka.

Človek lahko sam veliko naredi, da se izogne zdravstvenim tegobam. Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje, in na številne med njimi sami nimamo vpliva. Zelo težko je biti zdrav oziroma vzdrževati neko energijsko ravnovesje v telesu. To je odvisno od prehrane, življenjskega sloga, našega okolja, naših navad ...

Najpomembnejše so štiri stvari: imeti moramo usklajeno prehrano, se dovolj gibati, ohranjati pozitiven pristop do življenja, ne smemo piti in kaditi. Če bi se vsi natanko držali teh štirih pravil, bi bila družba na splošno veliko bolj zdrava. Seveda pa se samo s spremembo življenjskega sloga ne moremo izogniti bolezni, saj na dedne dejavnike in na okolje nimamo (večjega) vpliva. Človek je zelo zapletena stvar in ni nekega splošnega recepta, ki bi nam zagotavljal zdravje.

Vsebino omogoča Center Tradicionalna kitajska medicina.

Ne spreglejte