Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 1. 2016,
13.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča MasterCard

Natisni članek

MasterCard advertorial

Četrtek, 28. 1. 2016, 13.00

2 meseca, 2 tedna

V Sloveniji prek 1.300 gradov

Vsebino omogoča MasterCard

Pa ne kakršnihkoli, temveč snežnih. Od leta 1993 v Črni na Koroškem poteka tekmovanje v gradnji snežnih gradov Kralja Matjaža in v vsem tem času so zgradili prek 1.300 gradov iz snega.

Tako bo tudi ta konec tedna. V turistično-informacijskem centru Park Kralja Matjaža so nam potrdili, da letošnja prireditev, ki je organizirana od 29. do 31. januarja, bo. Poskrbeli so za sneg, za vzdušje in tekmovalni duh pa bodo poskrbeli tako obiskovalci kot tekmovalci v tej res izvirni "disciplini".

Poznate legendo o kralju Matjažu?

Kralj Matjaž je bil mož, ki je vladal slovenskim deželam v času Karantanije. Pošten in prijazen do ljudi si je nakopal sovražnike. Revnim in pomoči potrebnim je vedno pomagal in takrat so bili zlati časi na Koroškem.

Drugi vladarji so mu zavidali priljubljenost, zato so njega in njegovo ljudstvo napadli z vojsko. Le sto jih je preživelo in ti so se skrili v votlino pod goro Peco, da bi si rešili življenje. Votlina se je čudežno sama odprla.

Tam je kralj Matjaž sedel za mizo, drugi pa so se razporedili po tleh okoli mize in zaspali. Zbudili naj bi se, ko se bo brada kralja devetkrat ovila okoli mize. Ob tem naj bi zrasla pred jamo sredi zime tudi lipa, ki naj bi od polnoči do ene zjutraj cvetela, nato pa se posušila.

To bo kralja Matjaža in njegove vojščake pripeljalo iz jame. Takrat bo premagal vse sovražnike in v deželo spet pripeljal mir in dobre čase.

Kralj Matjaž pa še kar spi …

… zato pa ne spijo organizatorji letos že 24. prireditve Gradovi kralja Matjaža, ki bo potekala od petka, 29. januarja, do nedelje, 31. januarja 2016 v Mitneku pod Peco. Prireditev Gradovi kralja Matjaža se prične v petek zvečer na smučišču v Črni na Koroškem, kjer bo nočni slalom med baklami za pokal kralja Matjaža.

Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur, ki so tematsko sorodne legendi kralja Matjaža. Nedelja pa je namenjena družinam in otrokom: otroške igre, lutkovne predstave, iskanje skritega zaklada, gradnja in barvanje snežnih skulptur …

Ne spreglejte