Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 4. 2015,
12.10

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Odkrivaj Slovenijo izlet vikend

Sreda, 29. 4. 2015, 12.10

2 meseca, 1 teden

Najlepše motoristične poti po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Slovenijo lahko spoznate tudi na dveh kolesih. Potovanje je svobodnejše, hkrati pa tudi bolj razburljivo. Zbrali smo nekaj najlepših motorističnih izletov.

Lepo po vrsti: najprej poskrbite za varnost

Predpogoj za popoln izlet je varna vožnja. Preden zajahate svoj dvokolesnik, preverite ustreznost opreme in preberite nasvete za varnost na cesti.

Z motorjem po Sloveniji

Zdaj ko poznate pravila varne vožnje, se brez skrbi podajte na motoristični izlet po Sloveniji, ki ponuja ogromno možnosti za navdušence nad konjički na dveh kolesih.

Obiščite Triglavski narodni park

Bled: Povzpnite se na Blejski grad, kjer boste dobili čudovit razgled na jezero z otočkom, v ozadju pa Julijske Alpe. Kranjska Gora: Podajte se do Gozda Martuljek, od tam boste imeli lep pogled na Špik, 2472 metrov visoko goro, ki se nahaja v osrčju martuljske skupine gora. Bovec: Odpravite se do slapa Boka, za katerega pravijo, da je najmogočnejši slovenski slap (čeprav ne največji). Kobarid: Če vas zanima zgodovina, obiščite kostnico nad Kobaridom, kjer so pokopani vojaki iz prve svetovne vojne. Bohinj: Za konec izleta si privoščite osvežitev – v Bohinjskem jezeru.

Kamniško-Savinjske Alpe

Jezersko: Je prava postojanka za stik z neokrnjeno naravo. Na Zgornjem Jezerskem je Planšarsko jezero, ki vas bo za ves dan napolnilo s pozitivno energijo. Logarska dolina: Gre za eno najlepših slovenskih dolin. Obiščite kočo in slap Rinka. Solčava: Če se peljete od Solčave proti Lučam, boste uzrli mogočen skalnat obelisk, poimenovan Igla. Tja naj bi ga postavila Ajdovska deklica – saj poznate legendo, kajne? Gornji Grad: Znamenitost kraja je katedrala sv. Mohorja in Fortunata, po prostornini največja v Sloveniji, ima pa tudi najvišjo kupolo.

Po osrednji Sloveniji

Ljubljana: Zakaj poti ne bi začeli kar v prestolnici? Sprehodite se po Čopovi ulici, spijte kavo in pripravljeni ste za celodnevni izlet. Škofja Loka: Naslednje postajališče naj bo najlepše srednjeveško mesto. Povzpnite se na grad in se sprehodite po srednjeveškem mestnem jedru. Kamnik: Tudi to mesto je znano po majhnem, a lepem mestnem jedru. In po dobri hrani, kar dokazuje tudi tamkajšnji festival piva in okusov. Privoščite si malico in se odpravite naprej. Slivna: V tej vasi je geometrično središče Slovenije oziroma točka, ki označuje središče naše države. Litija: Vsi smo že slišali za grad Bogenšperk. Nahaja se blizu Litije, v Šmartnem pri Litiji. Renesančni grad je lepo obnovljen in je zaradi svoje zgodovine eden najpomembnejših kulturnih spomenikov Slovenije.

Dolenjska in Bela krajina

Olimje: Izlet začnite sladko: obiščite bližnjo čokoladnico in si privoščite čokolado za na pot. Novo mesto: Sprehodite se po mestu, spijte kavo v središču in si privoščite malo nakupovanja. Otočec: Obiščite grad Otočec na otočku sredi reke Krke. Sevnica: Vzpnite se na Sevniški grad, od koder boste dobili lep razgled na mesto in reko Savo.

Štajerska in Koroška

Maribor: Prva postojanka naj bo drugo največje mesto v Sloveniji. Ustavite se na Glavnem trgu. Ptuj: Podajte se na Ptujsko goro in si oglejte eno najlepših gotskih cerkva v Sloveniji. Velenje: Mesto socializma, pravijo. Ustavite se na Titovem trgu, posladkajte se s čokolado Lucifer in obiščite Velenjski grad. Dravograd: Ustavite se ob izlivu reke Mislinje v Dravo. Vuzenica: Oglejte si razvalino Pistrovega grada, kjer so danes skromni ostanki zidovja. Nad pečino je delno ohranjen le renesančni obrambni stolp.

Po ravninah Goričkega

Veržej: Ko ste v teh krajih, ne gre brez obiska mlina na Muri – Babičevega mlina. Grad: Obiščite enega izmed največjih grajskih kompleksov v Sloveniji – nad naseljem Grad na Goričkem. Selo: Cerkvica sv. Nikolaja vas bo zagotovo očarala. Bukovnica: Privoščite si popolno sprostitev ob Bukovniškem jezeru. Lendava: Tu se nahaja eden najbolj utrjenih gradov iz obdobja turških upadov. Pogled nanj je lep že od daleč.

Pristne slovenske vasi po Kozjanskem

Moravče: Poudarek tega izleta naj bodo manjši slovenski kraji, zato raje kot v Domžalah izlet začnite v bližnjem kraju Moravčah. Kandrše: Do sem vas bo pripeljala ovinkasta cesta, zato si tu privoščite kratek oddih. Izlake: Morda le postojanka na poti, morda končna postaja: tu so namreč Medijske toplice, kjer si lahko privoščite celodnevno razvajanje. Rimske Toplice: Kraj imenujejo tudi mesto zdravja. Tudi če se ne odločite za obisk zdravilišča, se sprehodite po mirnem kraju. Jurklošter: Posebna znamenitost Jurkloštra je nekdanji samostan in samostanska, zdaj župnijska cerkev. Planina pri Sevnici: Kraj, bogat z vinogradi in bogatimi gozdovi, in zato odličen kot končni postanek.

Zasavski gradovi

Mirna: Veste, zakaj grad Mirna imenujejo tudi "speča lepotica"? Kostanjevica na Krki: Obiščite "dolenjske Benetke" in se prepričajte, ali si kraj zasluži takšno poimenovanje. Brestanica: Obiščite čudovito baziliko Lurške Matere Božje. Vojsko: Odpravite se nekoliko višje in obiščite grad Podsreda, ki očara s svojo srednjeveško podobo. Celje: Ustavite se v mestu, ki je bilo v 14. in 15. stoletju rezidenca celjskih grofov.

Neznane vasi pod kraškim robom

Kozina: Pot začnite v Kozini, kjer lahko obiščete eno od jam: jamo Matarskega podolja ali jamo Dimnice. Slavnik: Ta vrh sega do 1028 metrov in je najvišji vrh slovenske Istre. Znan je po imenitnem razgledu, nanj pa se lahko povzpnete po 12-kilometrski makadamski poti. Podgorje in Praproče: V ta kraja se spustite od koče na Slavniku navzdol. Prispeli boste v lepi vasici s kraško-istrsko arhitekturo. Podpeč: Od tu je lep razgled na črnokalski viadukt, lahko pa se povzpnete k obrambnemu stolpu, ki stoji nad vasjo. Hrastovlje: Obiščite vas, znano po stari utrdbi, ki je v preteklosti domačine varovala pred upadi Uskokov in Turkov. Črni Kal: Za konec poti nekaj motorističnih užitkov na črnokalskih ovinkih. Pa previdno!

Ne spreglejte