Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 10. 2010,
14.50

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jean-Paul Gaultier

Petek, 15. 10. 2010, 14.50

4 leta, 3 mesece

Modna osebnost: Jean-Paul Gaultier

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Modni velikan Jean-Paul Gaultier, ki pogosto dele spodnjega perila uporablja kot zunanja oblačila, se je z modno revijo v Parizu poslovil od dela njegove modne kariere.

Francoski modni oblikovalec Jean-Paul, ki ni nikoli študiral za oblikovalca, je svojo modno pot začel z risanjem skic. Njegov talent je opazil takrat renomiran klasičen modni oblikovalec Pierre Cardin, ki je 18-letnika imenoval za svojega osebnega asistenta. Umetnik iz predmestja Pariza je še isto leto odšel v svet izkušnjam naproti, vendar se je tudi še isto leto vrnil k Pierru in postal njegov predstavnik na Filipinih. A njegovo srce ga je mamilo nazaj v Pariz, kjer si je z nekaj neuspelimi poskusi z leti ustvaril priznano blagovno znamko Jean-Paul Gaultier.

S provokativnimi modeli do prepoznavnosti

Svojo prvo kolekcijo oblačil, ki je požela več kritik kot pohval, je svetu predstavil pri 24 letih. S provokativnimi modeli, kot so starejši moški manekeni, močnejše in tetovirane manekenke in s popolnoma svojo linijo izdelkov, je oblikovalec pridobil na popularnosti in prepoznavnosti. Ker je v visoko modo vpeljeval in še vpeljuje revolucionarne novosti, se ga je prijel vzdevek enfant terrible (grozni otrok).

Pravi preboj pa je Gaultierju uspel v devetdesetih, ko je njegove modrčke in korzete na koncertih in v videospotih pogosto uporabljala Madonna. Gaultier je oblikoval tudi kostume za kultni film Luca Bessona Peti element ter koncertna oblačila za rokerja Marilyna Mansona, pevko Mylène Farmer, Kylie Minogue, Leslie Cheung in še mnoge druge.

"Poslovilna" modna revija v Parizu

Leta 2003 se je oblikovalec pridružil modni hiši Hermès, vendar je pred kratkim s položaja oblikovalca ženske ready-to-wear kolekcije odstopil. Zadnje njegovo dejanje kot oblikovalca Hermèsa je bila modna revija v Parizu, kjer je predstavil kolekcijo pomlad/poletje 2011. Oblikovalec je v 7 letih dela za to trgovsko verigo prejel številne navdušene kritike.

Za Madonnino turnejo Blond Ambitionr je izdelal stožčasti kostum, še kasneje pa je oblikoval celotno njeno podobo za turnejo Confessions. Poleg tega pa je oblikoval tudi poseben svilen nederček, ki ga je Madonna nosila leta 1990.

Njegove edinstvene kreacije

Oblačila modnega guruja Gaultierja so samosvoje in nemalokrat čudaške. Mnogo njegovih kolekcij je bilo v znamenju ulične mode, a s pridihom popularne kulture. Haute couture kolekcije pa so pravo nasprotje, saj so izredno uradne, nenavadne in igrive.

Oblikovalec, ki slovi po tem, da pogosto uporablja dele spodnjega perila kot zunanja oblačila, je oblikoval svojo prvo pravo linijo spodnjega perila. Dragoceno kolekcijo spodnjega perila je oblikoval s priznano italijansko znamko spodnjega perila La Perla. Gaultier pa je leta 2008 oblikoval tudi posebno izdajo steklenic za vodo znamke Evian. Steklenica je opremljena z velikimi črkami in okrašena z ogromnimi kristali, Gaultier si jo je zamislil kot počastitev preprostosti in čiste lepote.

Pri svojih 58 letih …

… je postal predsednik istoimenske modne hiše, kjer bo zadolžen tako za vodenje družbe kot tudi za oblikovanje. Letos pa je prejel tudi nagrado za dosežke pri oblikovanju oblačil za moške in humanitarno delo.

Ne spreglejte