SiolNET. Trendi Kultura
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi na Dunaju in v Skopju bodo slavili Prešerna

0,27

termometer

 | Foto: Mozarthaus Vienna
Foto: Mozarthaus Vienna

Medtem ko je France Prešeren slovenski kulturi vtisnil neizbrisen pečat, je avstrijski kulturni prostor zaznamoval skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart. Ker je Prešernov dan tudi praznik združevanja in povezovanja, bodo velikega mojstra slovenske poezije danes že tretje leto zapored počastili s koncertom in sprejemom v Mozartovi hiši na Dunaju. Proslava bo tudi v Skopju.

Koncert s sprejemom v Mozarthausu, eni osrednjih dunajskih kulturnih institucij v 1. okraju, pripravlja slovenski kulturno-informacijski center Skica v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Avstriji. Nastopili bodo Timotej Kosovinc, Tanja Činč in Petra Kovačič, ki je sicer stalna članica Dunajske državne opere in ansambla Dunajskih filharmonikov.

Slavnostna govornica prireditve bo državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik. Sprejema se bodo udeležili številni predstavniki diplomatskega zbora na Dunaju, tako mednarodnih organizacij kot tudi drugih diplomatskih predstavništev, ter predstavniki kulturnega in javnega življenja v Avstriji.

Smo ena redkih držav, ki obeležuje kulturo kot državni praznik

V Skici so ponosni, da je Slovenija ena redkih držav, ki obeležuje kulturo kot državni praznik, saj je prav kultura imela eno odločilnih vlog pri vzpostavljanju države.

Proslava tudi v Makedoniji

Prešernov dan bodo obeležili tudi v Makedoniji, proslavo bo v Kinoteki Makedonijo v Skopju tamkajšnji Slovenski center priredil v nedeljo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin