Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2013,
7.06

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrej Rozman Roza slikanica

Sreda, 3. 4. 2013, 7.06

3 leta, 7 mesecev

Prelistano: Gospod Filodendron in nogomet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slikanica Andreja Rozmana Roze, ki je okrašena s simpatičnimi ilustracijami, nas popelje v vsakdan prismuknjenega gospoda Filodendrona.

Avtor: Andrej Rozman Roza Ilustracije: Ana Košir Založba: MIŠ založba Cena: 23,95 evra (trda vezava, 35 strani)

Andrej Rozman Roza se tokrat ne igra z rimami, a nam vseeno pokaže, da ima še vedno bujno domišljijo, kar je pri tej slikanici najbolj razvidno iz imena našega glavnega junaka – gospoda Filodendrona. Knjižica na 35 straneh vsebuje štiri zgodbice o samosvojem in včasih godrnjavem gospodu.

Prva zgodbica govori o Filodendronu in njegovem načinu igranja nogometa. Soigralci ga namreč izločijo iz igre, saj se ne drži pravil. A junak se na njihovo mnenje požvižga in si najde novo ekipo. Vmes si celo zamisli, da bi bila najboljša rešitev luna. Da, tista luna, ki jo vidimo na nebu. Želi si, da bi jo ujel in uporabil namesto nogometne žoge.

Druga zgodbica z naslovom Gospod Filodendron in slamnik nam predstavi njegovo godrnjavo stran, saj se jezi nad vetrom, kamni, lužo in še marsičem. A mu modri sosed Lešnik pravi, da zaman zganja jezo in histerijo nad takšnimi stvarmi. Pove mu, da je bolje dvakrat razmisliti, preden krivi koga drugega. Mogoče pa je za tisto, na kar je jezen, kriv prav on sam?

Tretja zgodbica pripoveduje o ubogem Filodendronu, ki ima razbolela stopala zaradi premajhnih čevljev. Te s prijaznim gospodom Šipkom zamenja za rolerje, a kmalu ugotovi, da jih je zelo težko upravljati in da mu niso prav po godu. Rolerje zamenja za kolo, kolo pa na koncu zamenja za čevlje, ki so mu prav.

V zadnji zgodbici se spet srečamo z muhavim Filodendronom, ki se pritožuje nad mrazom in se želi vrniti v tople sanje, iz katerih se je ravnokar zbudil. Tako se razjezi na mraz, ki se zadržuje v njegovi sobi, in ga začne tepsti. Kmalu se ogreje in misli, da ga je pregnal, a seveda ni bilo tako. Odloči se, da potrebuje drva, in se tako odpravi ven, kjer je še bolj mrzlo, in si najprej očisti pot do drv, nato pa drva tudi naseka.

Ne spreglejte